Micelė – tai labai maža dalelė, sudaryta iš tam tikro kiekio cheminio junginio molekulių su teigiamų ir neigiamų jonų sluoksniu. Micelinio vandens pavadinimas atsirado dėl šio vandens sudėtyje esančių micelių. Micelės – tai hidrofilinių (pritraukiančių vandenį) ir hidrofobinių (atstumiančių vandenį, o pritraukiančių riebalus), dalelyčių junginys. Apibūdinant itin paprastai ir vaizdžiai, tai tarsi mažas padarėlis, tuurintis galvytę bei uodegytę – galvytės mėgsta vandenį (yra hidrofilinės) ir todėl jį pritraukia, o uodegytės vandens bijo, bet joms patinka riebalai (yra hidrofobinės, lipofilinės).

Esu tikra, jog šio kosmetikos gaminio populiarumas ne tik gera reklama (ji irgi suvaidino savo vaidmenį), tačiau patogus ir komfortiškas naudojimas – miceliniu vandeniu sudrėkiname vatos diskelį ir juo lengvai nuvalome akių, veido makiažą. Dažniausiai jis nepalieka jokio lipnumo, palikdamas švarumo ir lengvumo pojūtį. Na, ir, žinoma, micelinis vanduo labai patrauklus tuo, kad gamintojas jo rekomenduoja nenuplauti. Tad, patogu – ne tik kelionėje, bet ir kasdienėje odos priežiūroje.

Reikia ar ne nuplauti micelinį vandenį? Kodėl?

Nuvalius veidą miceliniu vandeniu, odą būtina nuprausti šiltu vandeniu. Kaip jau minėjau, gamintojai rekomenduoja nenuplauti, labai dažnai girdžiu ir skaitau, jog ši priemonė labai veiksminga ne tik nuvalant, bet ir drėkinant, minkštinant odą, o nešvarumus pritraukė micelės ir jie liko ant vatos diskelio, tad odos prausti jau nebereikia.

Taip, micelinis vanduo puikiai pašalina nešvarumus ir net riebų makiažo sluoksnį, akių tušą, dažnai sudėtyje turi drėkinančių ir minkštinančių medžiagų, tad turi papildomų savybių, tačiau micelinis vanduo – tai kosmetikos gaminys, kuris susideda iš pagrindo ir biologiškai aktyvių medžiagų. Pagrindą sudaro ir paviršiaus aktyviosios medžiagos, kitaip sakant – junginiai, pasižymintys emulguojančiomis ir soliubilizuojančiomis savybėmis (junginių tirpimu micelėse).

Ant odos per dieną besikaupiantys nešvarumai yra netirpūs vandenyje, todėl reikia prausiklio, kuris jas pašalintų. Prausiklių sudėtyje yra paviršiaus aktyviųjų medžiagų, kurios riebalines daleles emulsuoja į miceles, kurios lengvai nuplaunamos vandeniu. Ir visus prausiklius mes nuplauname nuo odos, tačiau micelinio vandens, kažkodėl, ne. O plauti būtina, kadangi nešvarumų neliko, tačiau likusios ant odos paviršiaus aktyviosios medžiagos pažeidžia odos lipidinį barjerą, kuris yra labai svarbus odos sveikatai ir grožiui.

Micelinis vanduo

Kuo odos lipidinis barjeras toks svarbus, siekiant išsaugoti odą sveiką ir gražią?

Mūsų oda dengia beveik visą kūno paviršių ir atlikdama apsauginę funkciją nuolat kontaktuoja su aplinka. Dėl šios priežasties gali pakisti natūrali odos flora, pH. Odos raginis sluoksnis turi didelę rūgštinę pH reikšmę (4.5 – 5.5). Hidrolipidinė šio odos sluoksnio plėvelė užtikrina tinkamą odos floros pusiausvyrą. Patekus ant odos paviršiaus pašaliniams mikoorganizmams iš aplinkos, išsivysto ligos, mat ląstelės jautriai reaguoja į pH pokyčius. Tinkamas odos pH užtikrina sveiką mikroflorą, jei jis rūgštinis – patogeniniai mikroorganizmai žūsta. pH reguliuoja raginio sluoksnio vientisumą ir jį pažeidus, jis atkuriamas maždaug per 5 dienas.

Rūgštinę dangą ardo paviršiaus aktyviosios medžiagos, ji virsta šarmine. Tuomet sutrinka natūralus balansas, nesintezuojami epidermio lipidai ir oda praranda drėgmę, dehidratuoja, neveiksniu tampa apsauginis barjeras.

Populiariausia kosmetikos gaminiuose paviršiaus aktyvioji medžiaga – emulsiklis – Natrio laurilsulfatas gali tapti odos sausumo, jautrumo, alergijos, paraudimo priežastimi.

Turiu paminėti, jog paviršiaus aktyviosios medžiagos, tai ne tik emulsikliai, bet ir konservantai.

Savo praktikoje dažnai tenka sutikti klienčių, kurioms naudojant micelinį vandenį (net ir geriausios sudėties) ir jo nenuplaunant oda prarado drėgmę, paraudo, sudirgo, pasireiškė senėjimo požymiai.

Loreta Valatkevičienė

Ar tiesa, jog micelinis vanduo puikiai tinka spuogų profilaktikai?

Jau kalbėjome, jog šio gaminio pagrinde esančios paviršiaus aktyviosios medžiagos pažeidžia lipidinį barjerą, tad gali patekti patologinės bakterijos. Ir – nenuprausus micelinio vandens – minėtosios medžiagos gali išprovokuoti uždegiminius procesus ir bėrimus. Žinoma, jei jį nuplausime, micelinis vanduo pašalins nešvarumus, riebalų perteklių, nešvarumus, tad linkusi į komedonus oda, bus švaresnė, tačiau aš micelinį vandenį rekomeduoju tik tais atvejais, kai nėra galimybės veidą nuprausti parinktu pagal odos tipą ir būklę prausikliu.

Ar micelinis vanduo, kaip teigiama, gali būti naudojamas vietoje toniko?

Pagrindinis toniko tikslas yra odos tonizavimas. Veido toniku nuo epidermio paviršiaus pašaliname cheminių medžiagų likučius, priemaišas ir kietą vandenį, atkuriame rūgščių-šarmų pH balansą, oda paruošiama drėkinimui, maitinimui, kitaip tariant, po toniko jau naudojame serumus, kremus. Ir toniko, priešingai, nei micelinio vandens, nereikia nuplauti. Skiriasi micelinio vandens ir toniko sudėtis ir jų paskirtis, tad vienas niekaip nepakeičia kito.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)