Su metais kiekviename veide ima ryškėti raukšlės ir mąžta jaunatviškas odos standumas: oda palaipsniui ponėja ir sausėja. Laiką, kai ima reikštis pokyčiai, iš esmės lemia genai. Šio tipo procesas medicininėje literatūroje paprastai vadinamas vidiniu senėjimu, rašo aad.org.

Visgi yra ir kito tipo senėjimas, lemiantis ant odos pastebimas permainas. Pirmalaikį odos senėjimą provokuoja aplinkos veiksniai ir nusistovėjęs gyvenimo būdas. Šis procesas vadinamas išoriniu senėjimu. Bet jis nėra nevaldomas ir jam yra prevencija, pristabdanti odai daromą žalą.

Odos plonėjimas, sausėjimas, taip pat raukšlių atsiradimas – tai natūralūs bręstant ir senstant vykstantys procesai. Vis dėlto tam tikri ydingi įpročiai ir tinkamų įpročių nebuvimas gali tuos procesus paspartinti. Tai reiškia, kad oda gali imti senti pirma laiko – anksčiau negu galėtų ir turėtų. Norint užkirsti kelią pirmalaikiam odos senėjimui, derėtų susipažinti su toliau išvardytomis dermatologų rekomendacijas, na, o susipažinus – vykdyti.

Kovos su pirmalaikiu odos senėjimu žingsniai

Didžiausią įtaką pirmalaikiam odos senėjimui padaro saulė. Visgi nereikia pamiršti apie įpročius, dėl kurių oda gali senti sparčiau negu natūraliai turėtų. Siekdami padėti pacientams išvengti pirmalaikio odos senėjimo, dermatologai siūlo vykdyti šiuos patarimus.

1. Kasdien apsaugokite odą nuo saulės. Odos apsauga svarbi ne tik leidžiant laiką paplūdimyje, bet ir eilinę darbo dieną. Taigi, venkite atokaitos, rinkitės šešėlingesnes vietas, dėvėkite kuo labiau odą pridengiančius drabužius (pvz., lengvus ilgarankovius marškinius, plono audinio kelnes, plačiakraštę skrybėlę), įpraskite nešioti saulės akinius, apsaugančius nuo ultravioletinių spindulių, ir, žinoma, pasitepkite odą kremu nuo saulės, kurio SPF rodiklis – 30 (arba daugiau) ir kuris pasižymi atsparumu vandeniui.

Niekuo nepridengtus odos plotus kremu nuo saulės būtina teptis kiekvieną dieną. Dar efektyvesnę apsaugą suteikia drabužiai, kurių etiketės byloja apie apsaugą nuo ultravioletinių spindulių (UPF).

2. Naudokite savaiminio įdegio kremą, bet nesideginkite. Kaskart, kai įdegate, oda šiek tiek pasensta, nors natūraliai šito neįvyktų. Odą pirma laiko sendina ne tik saulėje, bet ir soliariume įgaunamas įdegis. Kiekvienu atveju odą paveikia kenksmingi ultravioletiniai spinduliai, neišvengiamai spartinantys odos senėjimo procesą.

3. Jei rūkote, tuojau pat meskite. Rūkymas ypač spartina odos senėjimą. Rūkaliams greičiau išryškėja raukšlės, oda įgauna pilkšvą atspalvį, tampa glebi.

4. Atpraskite nuo išraiškingų mimikų. Išgauti išraiškingą mimiką padeda giluminiai raumenys. Jei kokia nors mimika jums būdinga, tai reiškia, kad jūs daugybę metų įdarbinate tuos pačius raumenis. Dėl tokio įpročio mimikos raukšlės ilgainiui įsirėžia, tampa nuolatiniais jūsų bruožais. Ką gi daryti? Tarkime, kad pirma laiko neimtų ryškėti prisimerkiant susidarančios raukšlės, nešiokite akinius nuo saulės.

5. Sveikai maitinkitės. Dar viena odos jaunatviškumo sąlyga – tinkamai subalansuotas racionas. Kaip rodo tyrimai, gausus šviežių vaisių ir daržovių vartojimas gali padėti užkirsti kelią pirmalaikį odos senėjimą sukeliantiems pažeidimams. Aišku ir tai, kad nesaikingas cukraus arba kitų rafinuotų angliavandenių vartojimas gali paspartinti senėjimo procesą.

6. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Alkoholis lemia odos dehidrataciją, o tai vienas iš odai kenkiančių veiksnių.

7. Reguliariai sportuokite. Tyrimų rezultatai sufleruoja, kad vidutinio intensyvumo treniruotės gali pagerinti kraujotaką ir sustiprinti imuninę sistemą, todėl odos išvaizda pagerėja.

8. Odą valykite švelniai. Odos šveitimas gali sukelti sudirgimą, o dirginama oda greičiau sensta. Štai kodėl odą reikia valyti švelniai, jos nedirginant.

9. Veidą prauskitės du kartus per dieną ir tada, kai gausiai suprakaituojate. Prakaitavimas, ypač būnant su kepure arba šalmu, dirgina odą, todėl suprakaitavus būtina kuo skubiau nusiprausti.

10. Kas dieną patepkite veidą drėkinamąja priemone. Drėkinamieji kremai padeda odai išlaikyti drėgmę, todėl ji atrodo jaunatviškesnė.

11. Atsisakykite produktų, nuo kurių odą peršti, degina. Odos perštėjimas, deginimo jausmas – tai sudirgimo požymiai, o sudirgimas, kaip jau minėta, spartina odos senėjimo procesą.

Pastaba: perštėjimo, deginimo jausmą gali sukelti ir kai kurie dermatologų skiriami kovos su senėjimu produktai. Jei odą ima griaužti panaudojus skirtą produktą, nerimauti gal ir neverta, bet pasakyti apie tai dermatologui – būtina.

Pradėti niekada ne vėlu

Pozityvių gyvenimo būdo pokyčių verta imtis ir išryškėjus pirmiesiems odos senėjimo požymiams. Pvz., apsauga nuo saulės – tai puikus šansas atitaisyti dalį padarytos žalos, o metus rūkyti oda akivaizdžiai pagražėja.

Jeigu odos senėjimo požymiai kelia nerimą, vertėtų apsilankyti pas dermatologą. Pažangios priemonės ir mažiau drastiškos procedūros, kurių paskirtis ir tikslas – išlyginti raukšles ir padidinti odos standumą, veiksminga gerina odos išvaizdą, suteikia jai jaunatviško švytėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją