Vanduo ir hialurono rūgštis – skrydžių alinamos odos draugai

Šeškinės poliklinikos gydytojos dermatovenerologės Ingos Galinauskaitės teigimu, skrydžio metu organizme vyksta dehidratacija, todėl prieš skrydį svarbu tinkamai sudrėkinti veido odą, kad ji neprarastų daug drėgmės.

Inga Galinauskaitė

„Odos dehidratacija skrydžio metu vyksta dėl sumažėjusio drėgmės lygio lėktuvo salone, jame veikiančių orą kondicionuojančių sistemų ir deguonies trūkumo. Norint palaikyti odos drėgmę, kaip ir viso organizmo, skrydžių metu būtina nuolat gurkšnoti vandenį ir šalia turėti odą drėkinančią, gaivinančią purškiamą dulksną. Taip pat skrydžio metu patariu vengti kavos, alkoholio, nes šie produktai tik dar labiau skatina organizmo dehidrataciją, taigi sausina odą“, – vertingais patarimais dalijasi gydytoja.

Pasak jos, veido oda svarbu pasirūpinti ne tik prieš skrydį, bet ir po jo.

„Po skrydžio rekomenduoju vartoti odos drėkinamąjį kremą su hialurono rūgštimi. Hialurono rūgštis nuramina odą, padeda joje palaikyti drėgmę. Be to, naudojant šią medžiagą oda geba geriau apsisaugoti nuo aplinkos veiksnių ir teršalų. Tad geriausią rezultatą pasieksite, jei hialurono rūgštį ar kremą, papildytą šia rūgštimi, naudosite ne tik po skrydžio, bet ir prieš jį. Taip padėsite savo odai išlaikyti kuo daugiau drėgmės“, – sako gydytoja dermatovenerologė I. Galinauskaitė.

Oda būtina rūpintis iš vidaus

Vandens svarbą akcentuoja ir stiuardesės – pasak Dominykos Šaulytės, būtent vanduo padeda išlaikyti drėgmę ir gerą savijautą skrydžio metu.

Dominyka Šaulytė

„Skrendant lėktuvu reikia gerti labai daug vandens, juk oda – mūsų vidaus, organizmo sveikatos atspindys. Todėl, nors ir svarbu ją drėkinti iš išorės, kur kas svarbiau ja rūpintis iš vidaus“, – sako stiuardesė.

Pasak stiuardesės Aivos Annos Kaulinos, pakankamas kiekis išgerto vandens ne tik padeda odai, bet ir užkerta kelią blogai savijautai.

„Vanduo ne tik apsaugo odą, bet ir padeda išvengti kitokių nemalonių pojūčių skrydžių metu, tokių kaip galvos skausmas, kuris kartais atsiranda dėl besikeičiančio slėgio“, – sako A. A. Kaulina.

Aiva Anna Kaulina

Svarbu tinkamai paruošti odą

D. Šaulytė pataria tinkamai paruošti veido odą prieš skrydį, sudrėkinti ją veido kremu, o prireikus pakartotinai patepti kremu ir skrydžio metu.

„Mums, skrydžių palydovėms, būnant su makiažu skrydžių metu, papildomai drėkinti odos dažniausiai neišeina, todėl ypač svarbu tinkamai paruošti ją dar prieš skrydį, tai yra kruopščiai nuprausti veido odą prausikliu, odą tonizuoti, tuomet patepti drėkinamuoju kremu ir drėkinamąja esencija, taip pat naudoti apsaugą nuo saulės. O po skrydžio svarbu kruopščiai nuplauti makiažą, palepinti odą drėkinamuoju kremu. Pati savo odą prižiūriu būtent taip, o kolegos, skrydžio metu nenaudojantys makiažo, šalia visuomet turi drėkinamąjį kremą, kuriuo kelis kartus per dieną palepina veido odą“, – pasakoja D. Šaulytė.

Ji teigia pastebinti, kad skrydžių metu oda iš tiesų greičiau praranda drėgmę, todėl žmonėms, kurie nuolat keliauja lėktuvais, reikia kur kas atidžiau prižiūrėti odą.

„Turiu ne tik įprastą odos priežiūros rutiną, taip pat du kartus per savaitę ją palepinu drėkinamosiomis veido kaukėmis, kad atsigautų po kelionių. Taip pat kasdien naudoju rankų kremą, nes rankų oda, taip pat kaip ir veido, yra linkusi sausėti“, – sako stiuardesė.

Mažiau makiažo – sveikesnė oda

Dar vienas dalykas, galintis padėti odai palaikyti drėgmę skrydžio metu, yra negausus makiažo priemonių naudojimas.

„Jeigu nėra būtinybės dažytis, siūlyčiau keliaujant nenaudoti makiažo. Kosmetikos priemonės šiek tiek kemša odos poras ir neleidžia jai kvėpuoti, o tai lemia dar didesnį išsausėjimą. Tad jeigu išeina, geriausia skristi be makiažo, o odai atgaivinti naudoti purškiamą terminį vandenį. Jei skrydis ilgesnis – galima naudoti ir lakštinę veido kaukę. Tai gali būti puikus būdas ne tik atgaivinti odą, bet ir atsipalaiduoti“, – pataria D. Šaulytė.

Jai pritaria ir A. A. Kaulina teigdama, kad sunkios makiažo priemonės, tokios kaip silikono pagrindo makiažo pagrindas ar pudra, taip pat nėra geriausias pasirinkimas skrydžiui, nes storas sluoksnis kosmetikos priemonių jau po poros valandų subėga į raukšles, veido oda pradeda pleiskanoti. „Manau, storas makiažo sluoksnis skirtas fotosesijoms, šventėms, bet tikrai ne kelionėms lėktuvu. Žinoma, žiemą, kai šalta, galima naudoti kremą ir makiažo pagrindą, tačiau pavasarį ir vasarą visuomet renkuosi lengvą makiažą, kurį papildo ryškus rožinis lūpdažis“, – sako mažų sąnaudų skrydžių bendrovės darbuotoja.

Pasak jos, norint pasiekti gerą rezultatą, nebūtina naudoti prabangių veido odos priežiūros priemonių.

„Svarbiausia ne tai, kokį produktą naudojate, o kaip dažnai tai darote. Pati dažniausiai įsigyju veido odos priežiūros priemonių skrydžio metu ir šios priemonės padeda man palaikyti gerą odos būklę. Sudėtingiau su akimis – neseniai gydytoja man diagnozavo akių sausumą, prie kurio galėjo prisidėti ir dažnos kelionės lėktuvu ir automobiliu į darbą. Tad naudoju drėkinamuosius akių lašiukus, įsigytus vaistinėje ar optikos salone. Jie neabejotinai padeda užkirsti kelią nemaloniems akių simptomams skrydžio metu, taip pat puikiai tinka kontaktinius lęšius nešiojantiems žmonėms, kurių akys irgi linkusios sausėti“, – pataria A. A. Kaulina.