Laimei, yra žmonių, kurie aprangos kodus išmano kuo puikiausiai. Vieni iš jų – vestuvių planuotojai. Šįkart portalo „Brides“ leidėjai kreipėsi į per 50 vestuvių sėkmingai suorganizuoti padėjusią Alicią Mae iš Naujojo Džersio. Toliau – jos pateiktas dažniausiai kvietimuose į vestuves įrašomų aprangos kodų išaiškinimas, padėsiantis pasiruošti šventei taip, kad ir atrodytumėte, ir jaustumėtės puikiai.

Raktas aprangos kodams iššifruoti

Frakas (White-Tie)

Nuoroda „Frakas“ (angl. White-Tie) atitinka pačią iškilmingiausią aprangą. Iš moterų tokiu atveju tikimasi ilgų, žemę siekiančių vakarinių suknių, ir apie kokias nors išimtis negali būti nė kalbos. Prie suknios reikėtų derinti brangius papuošalus, aukštakulnius ir elegantišką delninę. Vyrai turėtų rinktis juodą fraką (tai surdutas su ilgais siaurais skvernais užpakalyje), formalius baltus marškinius, baltą liemenę ir peteliškę, baltas arba pilkas pirštines ir kuo iškilmingesnį apavą – lakinius batus.

Smokingas (Black-Tie)

Tai antra pagal iškilmingumą apranga, paprastai suveikianti kaip užuomina, kad vestuvių iškilmės prilygs vakariniam renginiui. Moterys, kaip ir pirmiau aptarto „Frako“ atveju, turėtų rengtis formaliomis, žemę siekiančiomis sukniomis (tokio ilgio, kad net kulkšnių nebūtų matyti). Tik žinant, kad iškilmės nebus pačios formaliausios, galima mėginti išsisukti su rafinuota kokteiline suknele.

Įdomu tai, kad „Smokingo“ kodas moterims leidžia rinktis ir elegantišką švarko bei kelnių kostiumą. Vyrai turi vilkėti smokingus, juodas liemenes (jas galima keisti juosmens juostomis), segėti juodas peteliškes ir avėti formalius odinius batus (nebūtinai lakinius). Jeigu vestuvės vyksta vasarą, smokingas gali būti ir baltas, tačiau prie jo vis tiek reikia mūvėti juodas kelnes su viena šilkine juostele per šoninę siūlę.

Formali apranga (Formal) arba Smokingas pasirinktinai (Black-Tie Optional)

Jau pats pavadinimas sufleruoja, kad šis aprangos kodas nėra toks formalus kaip vien tik „Smokingas“. Taigi, smokingas čia jau nėra privalomas, bet norint galima jį rinktis, kadangi nusimatantis renginys pakankamai formalus.

Moterims galioja tos pačios taisyklės kaip ir „Smokingo“ atveju: žemę siekianti suknia, įspūdinga kokteilinė suknelė arba prabangus švarko ir kelnių kostiumas.

Kokteilinė apranga (Cocktail)

Drabužiai turėtų būti kiek prabangesni už pusiau formalią aprangą, bet ne tokie formalūs kaip smokingo su variacijomis arba formalaus stiliaus atveju. Šiaip jau kokteilinės aprangos kodas – vienas iš populiariausių.

Jis pagrįstas pusiausvyra tarp elegancijos ir patogumo ir paprastai sufleruoja apie oficialesnį nei dieną vykstančios vestuvės, tačiau už vakaro iškilmes laisvesnį renginį. Moterų suknelės tikrai neturi siekti žemės: jos gali būti iki pusės blauzdų, midi ilgio ar net iki kelių. Vyrai, neatsižvelgiant į tai, kur vyks vestuvės, turėtų būti su kostiumais ir kaklaraiščiais. Drabužių stilius turėtų dvelkti prabanga ir elegancija, tačiau nebūti perdėm įmantrus arba puošnus.

Pusiau formali (Semi-Formal) arba Puošni kasdienė apranga (Dressy Casual)

Pusiau formalią arba puošnią kasdienę aprangą reikėtų rinktis atsižvelgiant į laiką, kada vyks pokylis. Jei iškilmės rengiamos vakare, derėtų rinktis tamsesnes, oficialesnes spalvas, o jeigu dieną – drabužiai gali būti šviesesni ir pasiūti iš lengvesnių audinių.

Moterims puikiausiai tiks kelius dengianti suknelė arba tokio ilgio puošnus sijonas ir palaidinė. Elegantiškas švarko ir kelnių kostiumas – taip pat leistinas variantas, tačiau nuo žemę siekiančių suknelių jau reikia susilaikyti. Avėti galima aukštakulniais arba dailiais plokščiapadžiais bateliais (laiveliais).

Jeigu vestuvių ceremonija vyks lauke ir žinote, kad teks vaikštinėti pieva, tradicinių aukštakulnių geriau nesirinkite. Vyrai turėtų vilkėti klasikinius marškinius ir mūvėti gana oficialaus stiliaus kelnes: jos gali būti tamsios arba šviesios – pasirinkimą lemia vestuvių laikas. Kaklaraištis šiuo atveju – pasirinktinis atributas.

Šventiška apranga (Festive)

Šis aprangos kodas – šiokia tokia naujovė, todėl tikėtina, kad daugumai būsimų vestuvių svečių nebus iš karto aišku, kaip dera apsirengti. Iš esmės šiuo atveju leidžiama improvizuoti su savo įvaizdžiu.

Galima rinktis kokteilinės aprangos variantą, tik ryškesnių spalvų, be to, papildytą gana rėksmingais aksesuarais. Taigi, moterims siūloma pasipuošti kokteilinėmis arba tiesiog šventinėmis suknelėmis ir apsiauti aukštakulnius arba dailius plokščiapadžius. Vyrai gali rinktis kostiumus, bet pasirišti ryškų kaklaraištį. Įvaizdžio akcentu gali tapti iš viršutinės švarko kišenės kyšanti nosinaitė.

Kasdienė apranga (Casual)

Šis aprangos kodas nurodo, kad vestuvių pokylis veikiausiai vyks lauke, pavyzdžiui, paplūdimyje, ir jame tvyros atsipalaiduoti skatinanti atmosfera bei gana laisvas požiūris į svečių įvaizdį. Vis dėlto džinsai, šortai ir trikotažiniai marškinėliai su petnešėlėmis – netoleruotini (nebent būtų aiškiai nurodyta, kad yra kitaip).

Moterys gali vilkėti atviromis vasarinėmis suknelėmis ir avėti dailias basutes, bet ne įsispiriamas (šlepečių tipo) ir ne sportbačius. Vyrams tiks laisvoko stiliaus kelnės (pavyzdžiui, rusvos) bei marškinėliai su apykakle. Norint galima pasiriški kaklaraištį arba užsimesti laisvo stiliaus švarką, bet tai tikrai nebūtina. Jei tądien šalta, galima drąsiai vilktis megztinį, tik trikotažiniai marškinėliai ir kedai vis dėlto neleistini.

Atogrąžų (Tropical arba Destination)

Atogrąžų aprangos kodas paprastai sufleruoja apie karšto ir drėgno klimato šalyje vyksiantį pokylį, todėl ir aprangą reikia rinktis atitinkamai. Atminkite, kad apdarai turi būti kuo puošnesni: jei kyla abejonių, ar tai, ką išsirinkote, pakankamai puošnu, veikiausiai teks ieškoti ko nors dar puošnesnio ar bent papildyti ansamblį kokia nors įspūdinga detale.

Lygiai kaip kasdienės aprangos atveju, moterys gali rinktis iš medvilnės pasiūtas ryškiaspalves sukneles gilia iškirpte ir puošnias basutes. Jeigu vestuvės vyks lauke ir manote, kad kepins saulė, vertėtų pagalvoti apie plačiabrylę skrybėlę.

Atogrąžų stiliaus vestuvėse galima pasirodyti ir su lino marškiniais bei kelnėmis, tačiau ši medžiaga kelia tam tikrų pavojų: linas ypač greitai susilamdo ir jeigu teks ilgai sėdėti, tai atsistoję galite atrodyti nekaip.

Teminė apranga (Concept Style arba Themed)

Kai kurios sutuoktinių poros nutaria rengti temines vestuves, todėl pageidauja, kad svečių apdarai atitiktų pasirinktą temą. Pavyzdžiui, kartais svečių prašoma laikytis konkrečios spalvos. Taip paprastai elgiamasi stilistiniais sumetimais – siekiant, kad vestuvėse vyrautų pageidaujama estetika.

Žinoma, tema gali sietis ir su konkrečių personažų ar konkretų laikmetį atitinkančio įvaizdžio imitavimu. Įkvėpimo šaltiniu tokiu atveju gali tapti filmai, žymių žmonių išvaizda ir pan.

Laisvas pasirinkimas

Kai kurios poros nesistengia įsprausti svečių į aprangos kodo rėmus: nurodo, kad drabužiai – visiškai nesvarbūs, kad galima rengtis savo nuožiūra, prioritetu laikant patogumą. Vis dėlto šitoks laisvės suteikimas nebūtinai išlaisvina: vestuvių svečius neretai glumina visiškas orientyrų nebuvimas.

Kad būtų lengviau apsispręsti, ką apsirengti, patariama atsižvelgti į tokias aplinkybes kaip įprastas vestuves keliančių žmonių drabužių stilius, vieta, kurioje vyks vestuvių iškilmės, ir dienos metas. Svarbiausia nepamiršti, kad esate svetys (arba viešnia), taip pat kad dalyvausite vestuvėse, todėl išsirinkite ką nors dailaus ir patogaus: rūbai neturi būti visiškai kasdieniški, bet pernelyg išsipustyti taip pat nereikėtų.

Ką rengtis einant į vestuves, jei aprangos kodas nenurodytas

Jei aprangos kodo kvietime nenurodyta, rūbus geriausia rinktis atsižvelgiant į kontekstą – kvietimo formalumą, pokylio vietą, laiką, sezoną, religinių apeigų buvimą ir kt. Dėl visa ko žinokite, kad kokteilinė suknelė iki kelių ir tamsios spalvos kostiumas – bene saugiausias variantas.

Ko nedera vilkėti vestuvės viešniai

Ko gero, griežčiausias vestuvių viešniai galiojantis priesakas – nesirengti baltai (nebent baltą spalvą pora būtų pasirinkus kaip temą). Taip pat reikėtu vengti spalvos, sutampančios su pamergių suknelių spalva. Venkite pernelyg atvirų, seksualių, akį rėžiančių apdarų. Kasdienė apranga, pavyzdžiui, džinsai arba kedai, – taip pat prastas sumanymas net ir tuo atveju, jei aprangos kodas nenurodytas arba svečiams suteikiama visiška laisvė renkantis drabužius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją