– Kaip kuriate sukneles? Ar aptariate jas su nuotakomis?

– Mano tikslas – kurti svajonių sukneles. Mes nuo vaikystės pradedame įsivaizduoti, kokia bus mūsų vestuvinė suknelė – juk tai svarbiausia suknelė gyvenime. Tos svajonės nuo mergystės lydi mus iki pat tol, kol ateina tikroji šventė.

Aišku, kiekvienais metais kuriu kolekciją, kuria parodau savo viziją. Sukneles pristatau tokias ir taip, kaip man atrodo gražu. Bet kiekviena mergina, kuri ateina, turi ir savo viziją. Būna, kad būsima nuotaka turi susirinkusi apie 50 nuotraukų: vienos suknelės patinka sagutės, kitos sijonukas, trečioje nuotraukoje gražus tiulis... Tada mes kartu išsigryniname, ko ji labiausiai nori. Padedu iš to norų mišinio sudėlioti vieną, tobulą suknelę, visiškai atitinkančią nuotakos viziją.

Tuomet nupiešiu aptartos suknelės eskizą, pradedame ją kurti nuo nulio. Užsakome audinius, pradedame matuotis, svarbu, kad suknelė idealiai atitiktų merginos kūno linijas... Darome tobulą kūrinį, kuris skirtas tik jai.

Viktorijos Jakučinskaitės kurta suknelė

– Kaip vyksta pats procesas? Eskizą piešiate ranka?

– Taip, viską piešiu ranka. Baigiau dvi dailės mokyklas, tada dailės akademiją, taigi, visas tas vizijas galiu užfiksuoti popieriuje. Ir tas piešimas būna magiškas – kai nuotaka pamato, kaip suknelė atsiranda popieriaus lape, labai džiaugiasi. Tas procesas ypatingas, apkalbam, o tada jau atsiranda piešinys – tai yra magija.

– Kiek laiko iki vestuvių reiktų kreiptis dėl suknelės, kad visas tas procesas spėtų įvykti?

– Kol dar nebuvo karantino, reikėdavo kreiptis smarkiai iš anksto. Pavyzdžiui, jeigu vestuvės vasarą, kreiptis jau reikėdavo rudenį-žiemą. Bet dabar viskas pasikeitė. Būna, ateina ir gegužę, ir balandį... Daug nuotakų, kurioms suknelės reikia kone paskutinę minutę.

Jeigu kreipiasi likus mėnesiui iki vestuvių, matuojam visus pavyzdžius, kuriuos turiu, ar pagal pageidavimus perdarome jau anksčiau paruoštą modelį. Daugelis nuotakų gyvena ne Lietuvoje, konsultacijos vyksta nuotoliniu būdu. Karantinas tikrai daug ką pakeitė, dabar bendravimas tapo greitesnis ir visais prieinamais būdais.

– Kokios yra tendencijos, kas populiaru šiemet?

– Kiekvienais metais būna tam tikros tendencijos, populiarūs pasirinkimai. Vienais metais nuotakos labai nori laisvumo ir lengvumo, kitais – atvirkščiai, merginos nori būti kaip įrėmintos, renkasi korsetus. Šiemet labai daug kas renkasi sukneles su korsetukais. Viršutinė dalis tokia moteriška, su kaušeliais, išryškinanti krūtinę, liemenį... Bet yra ir papildomų romantiškų, lengvų detalių: tiuliniai ir šifoniniai sijonai, permatomos rankovės, raukinukai, gėlytės. Daug romantikos ir boho stilius.

Viktorijos Jakučinskaitės kurta suknelė

– Ką teisingas suknelės pasirinkimas duoda nuotakos savijautai, šventei? Ar gali prasta vestuvinė suknelė sugadinti ir šventės dieną?

– Suknelė yra ne daiktas, o jausmas – kaip tu su ja jautiesi. O tai yra labai svarbu. Kai nuotaka matuojasi ir nelabai žino, kurį modelį norėtų rinktis, visąlaik jai sakau: „Klausyk savęs. Kaip tu su ja jautiesi? Ar čia esi tu? Ar tai – tavo pratęsimas, ar svetima vizija?“

Jeigu matuojasi svetimą rolę arba jeigu suknelė guli ne visai tinkamai, ne visai tinka tos moters kūnui, ji nejaukiai jausis ir šventės metu, ir vėliau – žiūrėdama nuotraukas. Tiesiog jaus, kad tai – ne ji. Tai gadins visą šventę, nes nuolat bus savijauta, kad kažkas negerai, kažkas blogai atrodo, reikia pasitaisyti.

Viktorijos Jakučinskaitės kurta suknelė

– Dažnai merginos sukneles nuomojasi ar net perka jas dėvėtas. Kodėl verčiau suknelę rinktis tik sau, pirkti, siūtis?

Dabar populiarus požiūris: „Man reikia tik keliom valandom.“ Bet ar žmogus nesupranta, kad suknelė ir kuriama tik toms kelioms valandoms? Tai – viena svarbiausių tavo gyvenimo dienų. Kiekviena moteris nori ypatingos progos, nori tą dieną pasijusti karaliene. Dėl tokios ypatingos dienos verta stengtis.

Tai – susijungimo su mylimu žmogumi diena, iki kurios moteris ilgą laiką keliavo. Tos akimirkos tiesiog sakralinės, labai labai svarbios. Jeigu moteris vilkės kasdieniškai, ji save tarsi apvogs – atims iš savęs vienintelę progą, kai galėtų pabūti karaliene. Gražiausia savo versija.

Tokiems dalykams taupyti neverta. Mano mama, pavyzdžiui, pasirinko paprastą suknelę, vos ne kasdienę. Tai kiekvieną kartą paskui eidama pro santuokų rūmus ji tiesiog norėjo verkti, matydama kitų vestuves. Nes kitos moterys nebijojo ir išpildė savo svajones. O ji nedrįso. Kam visą gyvenimą gailėtis, kad neišnaudojai progos pasidžiaugti akimirka?

Viktorija Jakučinskaitė

– Nuo ko priklauso suknelės kaina?

– Priklauso nuo audinių ir nuo modelio. Jei modelis yra, pavyzdžiui, bodžiukas ir lengvas tiulis, sijonas – ilgas variantas gali kainuoti 1200 eurų. O trumpas lengvos suknelės variantas – nuo 600 eurų. Jei suknelės siuvimas sudėtingesnis, su korsetu, ilga suknelė gali kainuoti ir 1500, ir 2000 eurų. Trumpa – apie 1000.

Audinio suma irgi labai svarbi. Metras gipiūro gali kainuoti 30 eurų, o gali ir 300 eurų. Jeigu reikia 5 metrų prabangaus gipiūro, jau 1500 eurų išeina vien už audinį. O galima kreiptis, pasakyti savo biudžetą, net jei jis kuklus, ir pasitarsime, ką už jį galime padaryti. Kiekvienas projektas individualus.

– Gal esate kada skaičiavusi, kiek iš viso esat aprengusi nuotakų?

– Turiu tokią taisyklę, kad kiekviena nuotaka man – vienintelė ir ypatinga. Niekada nedariau jokių statistikų. Tiesiog preliminariai galiu pasakyti, kad per 18 darbo metų aprengiau daugiau kaip keletą tūkstančių nuotakų. Skaičiuoti konkrečiai, manau, būtų tam tikra nepagarba pačioms nuotakoms. Juk čia ne tas pats, kaip „kiek vienetų kojinių pardavei“. Man kiekviena suknelė labai svarbi ir ypatinga.

Viktorija Jakučinskaitė

– Kokių esate sulaukusi neįprastų pageidavimų arba kokios vestuvės įsiminė?

Per tiek metų visko buvo... Ir juodas siuvau sukneles nuotakoms, ir su juodais veliumais, ir pankiškas su kniedėmis. Rengiau nuotaką baikerių vestuvėms – kai nuometą su gėlėmis reikėjo klijuoti ant šalmo.

Vestuvės Maldyvuose, kai nuotaka praktiškai nuoga – tik plonytis maudymukas/bodžiukas ir plėvesuojantis permatomas sijonas; su tokiu į bažnyčią jau neitum (juokiasi). Teko siūti ir istorinio tipo sukneles, su korsetais ir prabangiais pūstais sijonais.

Gal yra taisyklė, kaip geriausia prie suknelės priderinti batelius, aksesuarus?

Beveik prie visų vestuvinių suknelių tinka nude (kūno spalvos, – Red.) bateliai. Nude avalynė tarsi prailgina kojas, nekrenta į akis, labiau matomas suknelės ir nuotakos vaizdas. Dažniausiai nerekomenduoju baltų batelių, nes jie labai kausto prie savęs dėmesį. Nebent to norima specialiai. O nude tiks visais atvejais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)