Antikvariniai papuošalai itin vertinami Prancūzijoje, Belgijoje, Anglijoje. Čia glūdi didžiausias jų lobynas ir stipri kultūra. O štai Lietuvoje – priešingai, kai kurie žmonės vis dar yra kaustomi baimių įsigyti senovinį daiktą, neva turintį tam tikrą energiją.

Ne vienam kyla klausimas, kam priklausė vienas ar kitas papuošalas. Galbūt jis keliavo iš kartos į kartą, matė daugybę švenčių, o gal tiesiog ramiai laukė dėžutėje? To, sako įkūrėja, niekada negali žinoti. Salone kartą lankęsis mados istorikas Aleksandras Vasiljevas juokais paklausė: „na, ar lietuviai jau nebebijo velniukų?“

Baimės sklaidosi

Pirmojo Lietuvoje antikvarinių papuošalų salono savininkė L. Žvinakevičienė puoselėja šį verslą jau dvylika metų ir sako pastebinti vis didesnį lietuvių susidomėjimą senovine juvelyrika.

„Pas jus kaip muziejuje“, „Jausmas lyg Paryžiuje“, – sako ne vienas į saloną užėjęs žmogus. Lietuviai daugiau keliauja po pasaulį, naršo internete, plečia akiratį. Galbūt tai sklaido nepagrįstas baimes istorijos persmelktiems juvelyriniams dirbiniams.

Antikvarinių papuošalų lobynas

Antikvariniais papuošalais žavisi ir garsiausias šalies dizaineris Juozas Statkevičius. Akylesni žiūrovai galėjo pamatyti papuošalų transformacijas naujausioje mados kūrėjo kolekcijoje. Tai puikus įrodymas, kaip dabartis dera su praeitimi.

Antikvarinė juvelyrika be galo turtinga, įdomi ir kerinti, įsitikinusi L. Žvinakevičienė. Kaip sakė garsioji Coco Chanel, į papuošalus reikia žiūrėti su nekaltumu, neprityrimu, taip, kaip mes mėgaujamės obelų žiedais, važiuodami automobiliu greitkelyje.

Prieinama kaina ir išskirtinumas

Galbūt daugelį nustebins, bet antikvariniai papuošalai sąlyginai nėra brangūs. Daugelis tikrai gali sau leisti įsigyti muziejaus vertą dirbinį.

Antikvariniai papuošalai yra vienetiniai. Jie buvo daromi aukštesniosios klasės atstovams pagal specialų užsakymą. Procesas neretai trukdavo net ne vienerius metus. Kvalifikuoti meistrai skyrė ypatingą dėmesį detalėms, subtiliam žvilgesiui ir technikai.

Ar esate matę senovinius deimantus? Jie blizga visai kitaip nei šiuolaikiniai briliantai. Tarkime, old mine šlifavimo deimantų apačia yra nukirsta, dėl to susidaro raibuliavimo efektas.

Rožinio šlifavimo (angl. rose cut) deimantai taip pat yra ypatingi. Kiekvienas akmenėlis buvo šlifuojamas rankomis, todėl briaunavimas yra unikalus ir primena rožės žiedą. Tokių deimantų pagrindas yra plokščias, o spindesys ne toks intensyvus. Jų grožis labiausiai atsiskleidžia žvakių šviesoje. Ši šlifavimo technika atsirado XVI amžiuje.

Slapta simbolika

Kalbant apie antikvarinę juvelyriką sunku nepaminėti Anglijos karalienės Viktorijos. XIX amžiuje viešpatavusi valdovė diktavo papuošalų madas. To meto juvelyrai sukūrė daugybę unikalių dirbinių su paslėpta simbolika.

Širdis, pasaga, sagtis, spyna, pusmėnulis, žvaigždė, kaukolė, gyvatė, kregždė – dažni Viktorijos epochos juvelyrikos motyvai. Kiekvienas jų skleidė tam tikrą žinutę. Pavyzdžiui, papuošalai su pusmėnuliu reiškė pokytį ir dažnai puošė nuotakas. Gyvatė simbolizavo meilę, amžinybę, išmintį, buvo naudojama kuriant sužadėtuvių žiedus. Tokiu puošėsi ir karalienė Viktorija.

XIX amžiuje tikėta, kad papuošalai su vabzdžiais neša sėkmę. Dėl to buvo kuriama daug dirbinių su bitėmis, drugiais, vorais, cikadomis. Tokia ano meto tendencija siejama su spartėjančia urbanizacija ir nostalgija gamtai.

Antikvarinių papuošalų lobynas

Galima pastebėti, kad nemažai senovinių dirbinių puošti gėlėmis. XIX amžiuje tai buvo romantiška įsimylėjėlių kalba. Gėlės turėjo tam tikras reikšmes. Pavyzdžiui, ramunė reiškė nekaltumą, o saulėgrąža – garbinimą, lelija – tyrumą ir ištikimybę, rožė ir tulpė – meilę, gebenė – meilę ir santuoką, papartis – nuoširdumą.

XIX amžiuje itin populiarios buvo medalionuose ar segėse įtvirtintos miniatiūros. Tarp Europos kilmingųjų tokie papuošalai reiškė prestižą ir palankumą. Šie paprastai buvo dovanojami draugystės, romantiškų santykių, vestuvių, gimtadienių proga.

Verta atkreipti dėmesį į senovinius dirbinius, puoštus kaspinais. Šie tradiciškai yra laikomi meilės ir santuokos simboliu. Pirmą kartą kaspino motyvas juvelyrikoje pasirodė XVII amžiuje Prancūzijoje.

Senkantys klodai ir investicija

Daugelis žmonių perka antikvarinius papuošalus, nes šie jiems patinka, bet tai yra ir puiki investicija. Tai lemia ne tik senkantys brangakmenių klodai, bet ir kylančios tauriųjų metalų kainos. Prognozuojama, kad iki šio amžiaus vidurio iškasamų akmenų smarkiai sumažės. Taigi su laiku natūralūs deimantai, smaragdai, safyrai, rubinai ir kiti gali tapti retenybe.

Ieškant alternatyvų brangakmeniai vis dažniau yra auginami laboratorijose. Atskirti sintetintą akmenį nuo tikro šiandien darosi vis sudėtingiau. Anot įkūrėjos, įsigydami antikvarinį papuošalą turite daugiau garantijų, kad jame inkrustuoti akmenys yra natūralūs, mat sintetinimas juvelyrikoje įsitvirtino tik XX amžiaus antrąjį dešimtmetį.

Senoviniai papuošalai – istorijos dalis, tad jų vertė su laiku tik didėja. Daugelį šių dirbinių galima pamatyti senoviniuose paveiksluose, meno albumuose ar muziejuose. Tendencijos ateina ir praeina, o aukštosios meistrystės vaisiai nepaliauja žavėti, sako L. Žvinakevičienė.

Antikvarinių papuošalų lobynas

Gamtos tausojimas ir asmenybės išraiška

Dažnai linksniuojamas tvarios mados konceptas įprasmina atsakingą vartojimą ir kūrybiškumą. Žmonės tampa sąmoningesni, siekia būti draugiškesni aplinkai. Galbūt tai yra dar viena priežastis, kodėl didėja žavėjimasis antikvarine juvelyrika.

Kai perkate senovinį papuošalą, nesukeliate jokios žalos gamtai. Jūs ilginate jo gyvavimo trukmę ir mažinate vartotojiškumą.

Senovinių papuošalų paieška teikia ne ką mažesnį malonumą. Susipažinimas su antikvarinės juvelyrikos stiliais, technikomis, epochomis plečia akiratį ir edukuoja. Tai tampa galimybe prisiliesti prie istorijos bei ją nešiotis su savimi.

Antikvarinių papuošalų lobynas

Antikvarinių papuošalų savo kolekcijose turi nemažai pasaulio garsenybių. Tarp jų galima paminėti Kate Middleton, Penelopę Cruz, Maddoną, Rihanną, Kate Moss. Prieš keletą metų į „Laura Antiques Fine Jewellery" saloną užsukusi britų aktorė Helen Mirren įsigijo dvi žavingas senovines seges. Šis universalus aksesuaras daugelio, beje, yra nepelnytai pamirštas.

Papuošalas neretai tampa ir skiriamuoju ženklu. Tai galima pasakyti apie vieną įtakingiausių politikių – buvusią JAV valstybės sekretorę Madeleine Albright, kuri dievina seges. Garsios moters žodžiais, papuošalai per visą istoriją buvo dėvimi kaip galios simboliai ir siuntė atitinkamą žinią.

Taigi renkantis papuošalą – antikvarinį ar šiuolaikinį – svarbu nepamiršti, ką jis kalba apie jus, kaip asmenybę, ir kaip su juo jaučiatės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)