Turgelyje nuotaika gera, kaip ir buvo prašyta kviečiant. Moterys, mamos sveikinasi, apžiūrinėja viena kitos daiktus. Panašu, kad vienos kitas pažįsta. Vaikai siautėja. Kūdikiai verkia. Ką nors suradus sunku prisikviesti pasimatuoti. Daiktus anūkams renka ne tik mamos, bet ir močiutės.

Visos atėjusios ir pakalbintos moterys vienu balsu tvirtina, kad protinga pirkti iš antrų rankų. Ypač vaikams. Jie išauga. Viskas brangu. Kam leisti vežimukams, dviratukams po 100 eurų, jei gali nusipirkti už 50? Taip moterys sako sutaupančios kitam daiktui.

Turgelyje nebuvo kalbos apie tvarumą, eko gyvenimą, klimato kaitą. Moterys ir šeimos labiau kalbėjo apie paprastus ir neglobalius dalykus: tvarką namuose ir spintose, atsikratymą nereikalingais ar atsibodusiais daiktais, nebrangų atsinaujinimą, bendravimą. Kainos tik simbolinės. Niekas čia nesiruošia uždirbti.

Savo daiktams kėdainietės suteikė antrą gyvenimą

Jauniausi prekiautojai yra patys vaikai, kai kurie su mamomis arba tėčiais, broliais ir seserimis. Viena šeima atėjusi su dviem mergaitėmis. Vyresnė, būsima ketvirtokė Luknė ir jaunesnė jos sesė, eisianti į antrą klasę, Jomilė atnešė savo spalvinimo knygutes. Atrinko tas, kurios mažiau prispalvintos. Luknė sako mokyklai jau pasiruošusi. Kuprinę naudos tą pačią.

Vaikai, kaip prekiautojai, kalba nedrąsiai, bet parduoti jiems tai netrukdo. Devynmetis Matas turgelyje pirmą kartą ir parduoda savo žaisliukus. Daugiausia mašinytes, bet turėjo ir visų vaikų džiaugsmą – nebenaudojamą žaidimą „Play station“. Paprekiavęs 45 minutes savo kišenėje jau turėjo 30 eurų. Į turgelį jį paragino ir padėjo susiruošti mama Danguolė. Abiem tai pirmas kartas. Matas atrinko tai, ko jau nenaudoja, bet kas rūpi kitiems vaikams. Jam pačiam nieko dabar nereikia. Vaikinukas turi kompiuterį. Ką pirks už gautus pinigus, dar nežino.

Kitas berniukas po pirmosios prekiavimo valandos savo mašinytes jau buvo palikęs tėčiui ir sesei. Pats išdūmęs apsipirkti pas kitus prekybininkus.

Viena iš prekiautojų šešiolikametė Paulina parduoda savo ir mamos drabužius. Kai kurie jų nauji. Mergina sako, kad jos tikslas ne parduoti drabužius, o suteikti jiems naujus namus.

„Kad aš pati turėčiau tvarkingesnę spintą“, – sako Paulina.

Kai buvo maža, merginai yra tekę būti ir turgeliuose Kaune, kur prekiaujama daiktais, sudėtais ant automobilio, prekiauja ir Vinted platformoje tik reikia gražiai nufotografuoti, kad pritrauktų žmones, bet toks turgus jai yra pirmas kartas. Per valandą iš Paulinos žmonės įsigijo 8 daiktus.

Turgelyje išsiskiria prekiautoja Dorotėja. Jos daiktai – nauji. Mergaitė pati išmoko verti papuošaliukus ir prekiavo jais labai profesionaliai. Apyrankės sudėtos ant staliuko su staltiese. Paruoštas kainoraštis, o kiekvienas gaminys įpakuotas į specialų maišelį su anglišku užrašu „Ačiū“.

Dvi jaunos merginos prie pat tako į parkelį parduoda savo drabužius. Greičiausiai moterys tiki daiktų apsikeitimo magija.

„Kai atlaisvini vietą, ateina nauji daiktai“, – sako moteris, ant pakabų sukabinusi ne vieną dešimtį įvairių drabužių. „Kai ką jau nupirko, tai esame laimingos“, – juokiasi moterys.

Dvi viena šalia kitos stovėjusios moterys drabužiais apsikeitė tarpusavyje. Vienai tiko languotas rudeninis sijonas, kita išsirinko vasarinę suknelę ir liemenę.

Vyriausia turgelio prekiautoja ponia Stanislava. Jai jau 87-eri su puse. Moteris atėjo, nes, kaip ji sako, labai gražiai kvietė, bet jeigu jos daiktų nenupirks, senjorė norėjo juos kam nors atiduoti arba palikti organizatoriams, nes nešti atgal jau nenorinti. Ponia Stanislava sako jaunystėje mėgusi pasipuošti. Turguje ji turi karolių, kurių nebereikia. Sako vienus su gintarais iš jos už 2 eurus įsigijo vyras.