Nauja studija, paskelbta žurnale „JAMA Internal Medicine“, tyrinėjo duomenis iš septynių klinikinių tyrimų ir dar 32 kitų studijų, paskelbtų nuo 1900 iki 2013 metų. Visų šių tyrimų dalyviai buvo vegetarai. Mokslininkai nustatė, kad vegetarai turėdavo žemesnį kraujospūdį, palyginus su žmonėmis, kurie valgydavo mėsą.

Tačiau yra ir kitų priežasčių, kodėl vegetarai gali gyventi ilgiau už mėsos mėgėjus.

1. Žemas kraujospūdis. Per naujausią studiją mokslininkai nustatė, kad vegetarams ne tik būdingas žemesnis vidutinis kraujo spaudimas, bet kad vegetariška mityba netgi gali sumažinti kraujospūdį žmonėms, kuriems reikia intervencijos.

2. Mažesnė mirties rizika.

2013 metais 70 tūkst. žmonių tyrimas parodė, kad vegetarams mirties rizika yra 12 proc. mažesnė, negu ne vegetarams. Vegetarams, negaunantiems sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kuris užkemša arterijas, apskritai kyla mažesnė lėtinių ligų rizika.

3. Geresnė nuotaika.

2012 metais atliekant vieną tyrimą, visi dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes: pirmieji galėjo valgyti bet kokią mėsą, antrieji valgė tik žuvį, o tretieji maitinosi tik vegetariškai. Po dviejų savaičių tyrėjai nustatė, kad vegetarų grupės nuotaikos būdavo geresnės, negu likusių dviejų grupių.

4. Mažesnė širdies ligų rizika.

Kitas 2013 metų tyrimas parodė, kad vegetarai 32 proc. rečiau serga išemine širdies liga.

5. Mažesnė vėžio rizika.

Loma Lindos universiteto Kalifornijoje mokslininkai tyrinėjo skirtingas vegetariškos mitybos versijas ir vėžio tikimybę žmonėms, kuriems rizika susirgti vėžiu apskritai buvo maža. Jie pastebėjo, kad vegetariška mityba gali apsaugoti nuo vėžio. Nors šis tyrimas nėra lemiamas žodis šiuo klausimu, veganams tikimybė susirgti vėžiu yra mažiausia, ypač tokiomis tarp moterų paplitusiomis auglių formomis kaip krūties vėžys.

6. Mažesnė diabeto rizika.

Tyrimai parodė, kad vegetarai rečiau serga diabetu. Nors vegetariška mityba negali pagydyti nuo šios ligos, ji gali sumažinti diabeto riziką, padėdama palaikyti sveiką svorį ir pagerindama cukraus kiekio kraujyje kontrolę.

7. Mažesnė tikimybė nutukti.

Tyrimai rodo, kad vegetarai būna lieknesni negu mėsą valgantys žmonės, be to, jiems būdingas mažesnis cholesterolio kiekis bei žemesnis kūno masės indeksas. Kai kurie duomenys leidžia manyti, kad vegetariška mityba gali padėti atsikratyti antsvorio ir išsaugoti sveiką svorį bėgant laikui.

Vegetariškai nesimaitinantys žmonės taip pat gali būti labai sveiki. Tačiau vegetariška mityba turi ir kai kurių minusų.

Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad vegetarai dažniau jaučia geležies trūkumą. Kai kurie ekspertai taip pat abejoja, ar vegetariškai maitinami vaikai gauna deramą maistingųjų medžiagų kiekį augančiam organizmui. Jeigu norite patenkinti visas geros sveikatos sąlygas, įsitikinkite, ar jums pakanka maistingųjų medžiagų, ir dėl savo valgymo įpročių pasikonsultuokite su medikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)