Vandens paukščiai, tarp jų antys ir žąsys, yra atsparesni paukščių gripui, bet dėl šios priežasties gali išplatinti virusą. Sergantys sparnuočiai praranda pusiausvyrą, plaukioja ratais ar nelaiko galvos.
Tačiau galutinę paukščių gripo diagnozę nustatyti galima tik po specialių tyrimų, nes panašių simptomų turi ir kitos paukščių ligos bei apsinuodijimas.
Laboratoriniais tyrimais stengiamasi išsiaiškinti, ar paukščiai padvėsė nuo paukščių gripo H5 ir H7 tipo. Jei diagnozė pasitvirtina, nustatinėjama, ar susidurta su agresyviausiais virusų tipais, tokiais kaip žmogui pavojingas H5N1.
Maskvos srities sanitarijos gydytoja Olga Gavrilenko priminė, jog paukščių gripu užsikrėtusių sparnuočių mėsą valgyti galima, tačiau tik tinkamai termiškai apdorojus.
Anot jos, aukštesnėje nei 60 laipsnių Celsijaus temperatūroje "virusas žūsta ir nebekelia grėsmės žmogui".
"Taigi tinkamai paruoštą paukštieną galima valgyti. Gripu sergančių vištų padėti kiaušiniai taip pat nekenksmingi, nes virusas nesugeba prasiskverbti į jų vidų. Tačiau kilus bet kokiam įtarimui būtina juos taip pat atitinkamai apdoroti", - sakė gydytoja.
O. Gavrilenko pažymėjo, kad išoriškai beveik neįmanoma atskirti paukščių gripu sergančio žmogaus nuo susirgusiojo paprastu gripu. "Aukšta temperatūra, gripui įprastos komplikacijos", - sakė ji ir paragino visus gyventojus, kurie laiko naminius paukščius, neprarasti budrumo.