Tam, kad šis laikotarpis netaptų dar vienu išbandymu aplinkai, bendrovės „Ekonovus“ Tvarumo akademijos vadovė Vilma Balčiauskaitė pataria pasitelkti truputį vaizduotės – ar būtumėte patikėję, kad įspūdingiausias šventines dekoracijas galima sukurti iš saldainių popieriukų?

Planuokite dovanas ir šventines vaišes iš anksto

Kruopštus bei apgalvotas dovanų planavimas Kalėdas leis pasitikti ramiau ir be perteklinio išlaidavimo. Be to, V. Balčiauskaitės teigimu, padės reikšmingai sumažinti išmetamų atliekų kiekį.

„Laiko laukiamiausių metų švenčių pasiruošimui niekada nebūna per daug. Nereikalingo streso, impulsyvių pirkinių paskutinę minutę išvengti padės dovanų artimiesiems sąrašo sudarymas. Turėdami aiškų planą, dovanas renkamės tvariau, galime atidžiau stebėti, kiek ir kokias jas perkame, skirti laiko rankų darbo, vietos gamintojų dirbinių paieškai“, – pabrėžia specialistė.

Ta pati formulė galioja ir šventiniam stalui – atidžiai planuokite, kiek ir kokių patiekalų gaminsite ar įsigysite, nepersistenkite su kiekiu.

„Lygiai kaip ir su dovanomis – bėgdami į prekybos vietą vos kelios valandos iki šventės pradžios, perkame daugiau ir chaotiškiau, – teigia V. Balčiauskaitė. – Draugiškesni aplinkai būsime ir tuo atveju, jei rinksimės vietoje užaugintus ar pagamintus produktus, atsižvelgsime į sezoną.“

Vietoje ryškių girliandų – dekoracijos iš natūralių medžiagų

Kiekvienais metais akį parduotuvių vitrinose traukia spalvotos, spindinčios kalėdinės dekoracijos. Visoms joms – pakabinamiems žaislams, papuošimams, girliandoms – atsispirti sunku, bet, kaip teigia specialistė, jų paliekamas antspaudas aplinkoje gali būti itin ryškus.

„Didžioji dalis šventinių dekoracijų yra pagamintos iš plastiko, kitų nenatūralių, neperdirbtų medžiagų, tad yra santykinai pigesnės. Vis dėlto nemažai jų tarnauja vos metus, po metų yra pakeičiamos kitomis, tad greitai patenka į atliekų konteinerius“, – pastebi V. Balčiauskaitė.

Todėl tiek siekiant nudžiuginti artimuosius, tiek papuošti namų ar biuro aplinką, vertėtų rinktis natūralias dekoracijas, jas gaminti savo rankomis.

„Namų puošmenoms dažniau rinkitės eglių ir pušų šakas, puoškite jas kankorėžiais, kriauklėmis, itin žaviai šventinei puokštei sukurti puikiai tinka sudžiūvę hortenzijų, kitų krūmų ir gėlių žiedai. Paprašykite vyresnių artimųjų ar bičiulių papasakoti, kaip eglę ar jos šaką anksčiau puošdavo iš saldainių popieriukų pagamintais žaisliukais – jie mielai pasidalins patirtimi, kaip iš, atrodo, paprastos medžiagos sukurti kerinčią dekoraciją“, – pataria V. Balčiauskaitė.

Nusprendusiems rinktis plastikines dekoracijas specialstė pataria jas naudoti kuo ilgiau, o pabodus – atnaujinti, padovanoti kitiems ar parduoti.

Jaukumą kurkime dėmesingai

Kitas neatsiejamas žiemos švenčių elementas – lempučių girliandos ir įvairios šviečiančios dekoracijos. Kiekvienais metais pagaminama ir nuperkama tūkstančiai jų komplektų, puošti namų, biurus, parduotuves ir gatves pradedame vis anksčiau.

„Visai jų atsisakyti kalėdiniu laikotarpiu būtų itin sunku, – šypteli V. Balčiauskaitė. – Tačiau turime žinoti, kad šviesos diodų, vadinamosios LED, lemputės sunaudoja 80 proc. mažiau elektros energijos, gali būti naudojamos gerokai ilgiau nei tradicinės, jos veikia net ir sugedus vienai lemputei.“

Efektyvų energijos naudojimą padeda užtikrinti ir kai kuriose lempučių girliandose įtaisyti laikmačiai. Jei jų nėra, dekoracijas reikėtų išjungti ne tik išeinant iš namų, bet ir einant miegoti.

„Jei jūsų lempučių girliandos veikia su baterijomis, rinkitės jas įkraunamas. Taip sumažinsite baterijų atliekų, – patarė V. Balčiauskaitė. – Jei vis dėlto baterijų namuose prisikaupia, jas svarbu tinkamai rūšiuoti.“

Baterijos, kaip ir nebeveikiančios lemputės, jų girliandos, kitos elektroninės kalėdinės dekoracijos neturėtų patekti į sąvartynus. Jas reikėtų nunešti į baterijų surinkimo dėžutes, dažniausiai įrengtas prekybos centruose, gamintojų ir importuotojų įrengtose atliekų surinkimo vietose.

Pakuokite be atliekų

Pakavimo popierius, plastikiniai maišeliai, kaspinėliai ir juostelės, atvirukai su linkėjimais yra vienas didžiausių kalėdinių atliekų šaltinių. Tam, kad ši atliekų dalis būtų mažesnė, tereikėtų rinktis natūralesnes medžiagas ir pasitelkti truputį vaizduotės.

„Kalėdines dovanas dažniausiai renkamės vynioti į specialų popierių. Rinkdamiesi jį atkreipkite dėmesį, kad ne visą vyniojamąjį popierių galima perdirbti. Plastiko, folijos ar kitų priedų savyje turintis blizgus popierius paprastai nėra perdirbamas, jis su kitomis atliekomis dažniausiai patenka į sąvartynus. Todėl geriau rinktis paprastą, perdirbtą popierių, kuris vėliau gali būti metamas į popieriui skirtą atliekų konteinerį ir perdirbtas“, – pastebėjo V. Balčiauskaitė.

Dovanoms pakuoti taip pat puikiai tiks audinys, perdažytas popierius, seni laikraščiai ar žurnalai, ne pirmą kartą naudojamos dekoratyvinės dėžutės ar popieriniai maišai. Birioms ar namuose gamintoms dovanoms puikiai tiks seni stiklainiai, metalinės dėžutės.

Dovanokite apgalvotai

Kasmet sąvartynus pasiekia tūkstančiai plastikinių žaislų, nereikalingų puodelių, netinkamo dydžio megztinių ir šventinių dekoracijų. Būdų, kaip jas būtų buvę galima perdirbti, pasak V. Balčiauskaitės, yra, tačiau pradėti reikėtų ne nuo to.

„Dar tik svarstydami apie dovanas artimiesiems, rinkitės tas, kurios jiems tikrai reikalingos ar prasmingos, įvertinkite, ar jos tvarios – tokios, kurias galima naudoti pakartotinai, kurias gaminant susidaro itin mažai atliekų arba nesusidaro visai, jos gali būti perdirbamos ar kompostuojamos, – įžvalgomis dalijasi specialistė. – Dar geriau – dovanokite artimiesiems patirtis ir laiką kartu, jų vardu paaukokite labdarai. O galbūt jiems patiktų kuponas žolės kieme pjovimui, mėgstamos paslaugos prenumerata.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją