ENVI pritrūko laiko suderinti bendrą poziciją dėl naujų Europos Sąjungos (ES) taisyklių, kuriomis siekiama skatinti gamtos atkūrimą visame bloke. Europarlamentarai pratęs balsavimą kitame ENVI komiteto posėdyje, kuris yra numatytas birželio 26 arba 27 d. Briuselyje.

Komiteto pirmininkas Paskalis Kanfinas buvo priverstas sustabdyti užsitęsusį procesą ir paprašyti frakcijų papildomų 15 minučių balsavimui užbaigti. Papildomo laiko taip pat nepakako, todėl P. Kanfinas buvo priverstas uždaryti posėdį ir atidėti balsavimą.

ELTA primena, kad 2022 m. birželį Europos Komisija paskelbė pasiūlymą dėl ES Gamtos atkūrimo įstatymo, kuris yra pagrindinė Europos žaliojo susitarimo dalis. Pasiūlyme numatyti teisiškai privalomi biologinės įvairovės ir nualintų ekosistemų, ypač tų, kurios turi didžiausią potencialą surinkti ir kaupti anglies dioksidą, atkūrimo tikslai.

Pasiūlyme derinamas bendras atkūrimo tikslas – ilgalaikis gamtos atkūrimas ES sausumos ir jūros teritorijose – su privalomais atkūrimo tikslais konkrečioms buveinėms ir rūšims. Iki 2030 m. šios priemonės turėtų apimti bent 20 proc. ES sausumos ir jūros teritorijų, o iki 2050 m. – visas ekosistemas, kurias reikia atkurti.

„Mes esame taip nustekenę savo gamtą ir jau dabar susiduriame su to pasekmėmis – mus vargina sausros, liūtys, kiti gamtos kataklizmai, nyksta bitės, paukščiai, atsiranda grėsmingi virusai. Tuo pačiu Europa sugalvojo ambicingą planą, kaip spręsti šią situaciją – sukūrė Žaliąjį kursą ir Gamtos atkūrimo reglamentą,“ – apie sprendimo svarbą kalba nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)