„Rudenį startuosime su maisto ir virtuvės atliekų surinkimu visame Kauno mieste. Prie daugiabučių namų esantys konteineriai jau dabar pritaikomi jas surinkti. Tai rimtas žingsnis tvaresnės, švaresnės ir ekologiškesnės ateities link“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

„Nors maisto atliekos nesudaro didelių kiekių, tačiau išmetamos kartu su kitomis jas stipriai užteršia, pablogina rūšiuojamo popieriaus, plastikų ir kitų atliekų kokybę. Kartu su kitomis atliekomis išmestas maistas į aplinką išskiria kenksmingas dujas, skatinančias šiltnamio efektą. Tik teisingai rūšiuodami galime reikšmingai prisidėti prie savo aplinkos tausojimo“, – pridūrė jis.

Pasak jo, iki rudens Kauno mieste bus pritaikyta beveik 800 pusiau požeminių ir 1400 specializuotų 240 litrų talpos antžeminių konteinerių. Jų dangtyje integruotas biofiltras užtikrins kvapų prevenciją.

Į maisto atliekų konteinerius kauniečiai galės mesti naudoti netinkamus mėsos ir žuvies likučius, riebaluotus popierinius rankšluosčius ar servetėles, arbatos bei kavos tirščius, vaisių ir daržovių lupenas, kambarinius augalus ar jų dalis.

Virtuvės atliekas atskyrus iš bendro mišrių komunalinių atliekų srauto, jos bus tinkamai perdirbtos. Atskirai surinktos maisto ir virtuvės atliekos bus konvertuojamos į vertingą kompostą arba iš jų gaminamos biodujos. Skaičiuojama, kad per metus iš vieno gyventojo galima surinkti apie 40 kg virtuvės atliekų.

Kauno savivaldybė primena, kad individualių namų gyventojai maisto ir virtuvės atliekas gali kompostuoti savo namų valdose – tai ekologiškas ir ekonomiškas biologiškai skaidžių, augalinės kilmės maisto ir virtuvės atliekų tvarkymo būdas. Čia galima išmesti vaisių, uogų, daržovių likučius, arbatos ir kavos tirščius. Privačių valdų savininkai ateityje turės galimybė užsisakyti specialų šių atliekų surinkimo konteinerį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją