Išmetami didžiuliai kiekiai
„Šiandien norėčiau su jumis pakalbėti apie maisto švaistymą, ir galbūt nuspręsti, kur dėti kablelį: valgyti negalima, reikia išmesti ar reikia valgyti, negalima išmesti“, – savo pranešimą „Valgyti negalima mesti. Kaip kovoti su maisto švaistymu?“ pradėjo I. Beinoravičienė.
Anot jos, kiekvienais metais ES išmetama maisto už 132 mlrd. eurų.
„Taip yra todėl, kad kiekvienas iš mūsų norime ar ne prie to prisidedame. Vienam Lietuvos gyventojui tenka 137 kg išmetamo maisto per metus. Didžiausia jo dalis (63 proc.) tenka namų ūkiams, t. y., vienas namų ūkis išmeta 86 kg per metus. Skaičius įspūdingas“ – teigė ji.
Antroje vietoje pagal išmetamą maistą, sako pranešėja, yra žemės ūkis – augalininkystė, gyvulininkystė, 3-4 vietą dalijasi prekyba ir gamyba (maisto apdirbimas) ir dar kelis procentus išmeta viešojo maitinimo įstaigos: valgyklos, restoranai.