Jei nesiimsime veiksmų dabar, nebus kur keliauti

Kelionių CO2 emisijos nuolat didėja ir tikėtina, jog iki 2030 m. sieks apie 25 proc. visų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, rašoma Jungtinių Tautų Turizmo organizacijos interneto puslapyje. To padariniai stebimi jau dabar: neįprasti karščiai Lietuvoje, potvyniai ar liūtys.

„Svilinančios lietuviškos vasaros mums sufleruoja dvi žinutes: pirma – klimato kaitos padariniai „uždėjo ranką“ ir ant mūsų regiono; antra – Lietuva vasaros sezono metu pati tampa šiltuoju kraštu, kurį mes nepelnytai nurašome ir ieškome atostogų džiaugsmo už daugelio kilometrų nuo namų“, – sako festivalio „Zero Waste fest“ organizatorė Daiva Savickienė, pridėdama, kad šių metų renginyje visas dėmesys bus skiriamas kelionėms.

Daiva Savickienė

Kelionių organizatoriaus „Novaturo“ Tvarumo vadovė Audronė Alijošiutė-Paulauskienė teigia, kad tvaresnės kelionės yra susijusios su aiškesniu supratimu, jog kad pokytis turizme būtinas ir įmanomas – tiek kelionių organizatorių, tiek keliautojų elgsenoje.

„Tvaresnės kelionės – tai žinios, atsakomybė ir pasiryžimas žengti tam tikrus žingsnius. Vienas iš būdų skatinti tvaresnį keliavimą yra neigiamą poveikį aplinkai darančių veiklų apmokestinimas. Pavyzdžiui, didesnis bagažo svoris lemia daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, o aukštesnė tokio bagažo kaina skatina žmogų apsvarstyti, ar neužtektų rankinio bagažo. Tokiu būdu išvengiama ir apsikrovimo nereikalingais daiktais. Taigi bagažo svorio ribojimas ir apmokestinimas skatina keliautoją įvertinti visus faktorius, kurie galiausiai tampa naudingesni ir jam pačiam“, – aiškina A. Alijošiutė-Paulauskienė.

Pokyčiai – tiek keliautojo, tiek kelionių organizatoriaus rankose

Kelionių specialistė priduria, kad jau dabar „Novaturo“ grupėje tvarumas tampa vienu iš strateginių prioritetų.

„Turizmo rinkoje turime įvairių sričių, kurias galima tobulinti, kad jos taptų tvaresnėmis. Pokyčiams, žinoma, reikia laiko – kai norime ilgalaikio efekto, pokytis dažniausiai neįvyksta staigiai, bet kryptingumas jau yra gera pradžia. Mūsų kaip didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus tikslas yra imtis lyderystės edukuojant savo komandą, partnerius ir klientus, kas yra tvaresnės kelionės. Tai jau darome ir esame pasiruošę sukurti bei pasiūlyti tvaresnius produktus ar sudedamąsias jų dalis. Pavyzdžiui, rekomenduojame tvaresnius maršrutus, veiklas ar ekskursijas siūlomose kryptyse, labiau pabrėžiame tvarumo kelyje esančius aviacijos partnerius, taip pat ir apgyvendinimo vietas, atitinkamai jas pristatydami klientams“, – pasakoja A. Alijošiutė-Paulauskienė.

Kelionės

10 patarimų tvaresnėms kelionėms

Norint keliauti tvariau labai svarbus kiekvieno kelionės dalyvio sąmoningumas – tiek organizatoriaus, tiek keliautojo. D. Savickienė ir A. Alijošiutė-Paulauskienė dalinasi dešimčia patarimų, kaip kiekvienas galime keliauti darydami mažesnį poveikį aplinkai:

1. Rinkitės tvarias transporto priemones. Esant galimybei naudokitės viešuoju transportu, tokiu kaip metro, tramvajai ir autobusai, taip pat važiuokite paspirtukais, dviračiais ar keliaukite pėsčiomis.

2. Rinkitės turizmą Lietuvoje ar kaimyninėse šalyse. Turime nuostabią gamtą, tačiau retas būna aplankęs daugumą įspūdingų mūsų šalies vietų. Daug neatrastų „perliukų“ slypi ir kaimyninėse Baltijos šalyse.

3. Gerbkite aplinką. Gamtoje nepalikite savo pėdsakų – gamtinėse teritorijos turi nelikti jokių atliekų ar šiukšlių, vadovaukitės principu „ką atsinešei – išsinešk“. Venkite veiklos, kuri kenkia laukinei gamtai. Jei yra triukšmą, judėjimą ribojantys nurodymai, laikykitės jų, galbūt ten vaikus augina itin retos gyvūnų rūšys.

4. Skrisdami lėktuvu rinkitės ekonominę klasę. Keliaujant į tolimas šalis rekomenduojame rinktis ekonominę klasę, nes ji yra pati draugiškiausia aplinkai.

5. Remkite vietinius gamintojus ir įmones. Tai pagyvina vietos ekonomiką ir sumažina produktų importo poreikį, taip ribojant CO2 emisijas transportavimui.

6. Apsistokite tvariuose būstuose. Yra daug viešbučių, nakvynės ir svečių namų, kurie yra įsipareigoję siekti tvarumo, tad pagal galimybes rinkitės šiuos būstus. Juos atpažinti galima iš žaliųjų ar tvarumo sertifikatų.

7. Pažinkite vietinę kultūrą ir jos veiklas. Tai parodo pagarbą žmonėms ir lankomoms vietoms, o jums dovanoja išskirtines patirtis bei naujas draugystes.

8. Ragaukite vietinį maistą. Taip palaikysite mažus verslus ir patirsite vietos kultūrą.

9. Išbandykite netradicinius turizmo būdus. Yra daugybė įdomių turizmo veiklų, tokių kaip paukščių stebėjimas, žygiai, miško terapija, pažintinės ekskursijos, taip pat įvairios edukacijos apie Lietuvos regionus, grybus, augalus. Šiuo metu taip pat populiarios savęs pažinimo, jogos ar meditacijos stovyklos.

10. Domėkitės ir stenkitės sužinoti daugiau apie tvarias keliones. Rinkitės patikimus šaltinius. Tvarios kelionės ne visada yra lengvos, bet tikslas – to vertas. Taip kursite pokytį ne tik sau, bet ir ateities kartoms.

Lietuvos tvarumo bendruomenė sparčiai auga

Lietuvių ratas, kuriems rūpi tvarumas ir aplinkosauga, vis didėja – šį rugpjūtį jie telkiasi į festivalį „Zero Waste fest‘23“, kuriame dėmesys bus skiriamas tvarių kelionių temai. Festivalis vyks rugpjūčio 11-13 d. Antalieptėje, Zarasų rajone. Renginyje lauks ne tik diskusijos apie tvarų keliavimą, bet ir jogos, garsų ir meno terapijos užsiėmimai, saulės energija varomų eksperimentinių transporto priemonių pristatymai bei kitos su tvariomis kelionėmis susijusios veiklos. Dalyviai į renginį atvykę tvariu būdu (baidare, dviračiu, elektromobiliu ar pėsčiomis) bus maloniai nustebinti – jų laukia didelės bilietų nuolaidos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)