Daugėja gamintojų
Kaip informavo žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimą atliekančios VšĮ „Ekoagros“ atstovė ryšiams su visuomene Irma Minskienė, pernai Lietuvoje sertifikuota 13,4 proc. daugiau ekologinės gamybos ūkių, palyginti su prieš tai buvusiais metais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
2021 m. sertifikuoti 2498 veiklos vykdytojai, užsiimantys ekologine augalininkyste ir gyvulininkyste, 351 – ekologinės gamybos produktų tvarkymo veikla, 30 – ekologine bitininkyste, 18 – laukinių augalų rinkimo veikla. Šių metų duomenys bus tik metų gale, kai bus baigtos visos ekologinės gamybos veiklos vykdytojų patikros.
„Viena ekologiškai dirbamos žemės plotų ir veiklos vykdytojų skaičiaus augimo priežasčių – vėl pradėtas skirti finansavimas naujai įsitraukiantiems į ekologinį ūkininkavimą. Tačiau proveržiui šioje rinkoje reikalingas ir vartojimo augimas, kuris sudaro sąlygas, kad gamintojams sąmoningas ekologinio gamybos būdo pasirinkimas taptų prioritetu“, – sako I. Minskienė.
Populiarėja visame pasaulyje
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, ekologiško pieno gamyba Lietuvoje per keturis metus išaugo daugiau nei 35 proc. 2018-aisiais Lietuvos ūkiuose buvo supirkta 32,5 tūkst. tonų ekologiško pieno, o 2021-aisiais – net 44 tūkst. tonų.
Ilguoju laikotarpiu išaugęs ekologiško žalio pieno supirkimas iš šalies ekologiško pieno gamintojų fiksuojamas ir šiemet. Per pirmus penkis šių metų mėnesius supirkta 16,5 tūkst. tonų ekologiško pieno, kai prieš penkis metus, 2018-aisiais, per tą patį laiką buvo supirkta 11,7 tūkst. tonų.
Ekologiškų produktų paklausos augimas pasaulyje stebimas jau daugiau nei 10 metų. JAV Ekologiškų produktų prekybos asociacijos duomenimis, 2010 m. pasaulyje ekologiško maisto produktų buvo parduota už 22,5 mlrd. eurų, o jų kiekis sudarė 3,4 proc. viso pasaulyje parduoto maisto. 2019 m. ekologiški maisto produktai jau sudarė 5,4 proc. visos maisto rinkos, o pardavimų suma siekė beveik 50 mlrd. eurų.
Gamintojai jaučia poreikį
„Lietuvos gyventojai visada daug dėmesio skyrė maisto kokybei. Jaučiame, kad pastaruosius keletą metų vis didesnio dėmesio sulaukia ekologiški produktai, kurių gamybą prižiūrima dar atidžiau, nei įprastų produktų“, – sako Lietuvos pienininkų asociacijai „Pieno centras“ priklausančios AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ vyr. technologė Edita Stasytienė, prižiūrinti pirmojo Lietuvoje sertifikuoto ekologiško jogurto „Bios“ gamybą.
Lietuvai 2004 metais įstojus į ES, ekologiškų produktų gamyba tapo labai aiškiai reglamentuota. „Pieno žvaigždės“ iškart pateikė paraišką ir 2006 metų rugpjūtį „Bios“ buvo pripažintas pirmuoju sertifikuotu ekologišku jogurtu Lietuvoje bei vienu pirmųjų tokių maisto produktų šalyje apskritai.
Pienas jogurtui „Bios“ tiekiamas tik iš sertifikuotų ekologinių ūkių, o tai reiškia, kad karvės maitinamos tik natūraliu pašaru be cheminių priedų, joms negali būti duodami hormonai bei genetiškai modifikuoti papildai. Taip pat ekologiniuose ūkiuose karvės turi ganytis ganyklose, šios pievos negali būti tręšiamos ar kitaip paveiktos chemikalais.
Ne mažiau griežti reikalavimai taikomi vaisių ir uogų, kurie patenka į jogurtą, auginimui. Visi jie turi būti užauginti ekologiškuose sertifikuotuose ūkiuose be cheminių trąšų, natūraliomis sąlygomis. Uogienės, džemai ar kiti skonio produktai, kurie maišomi su jogurtu, taip pat gaminami tik pagal griežtus ekologiškam produktui taikomus reikalavimus.
„Manau, žmonės pradėjo labiau domėtis ką valgo, kaip produktai gaminami, kuo skiriasi vieni nuo kitų. O pasidomėjus kuo skiriasi paprasti ir ekologiški produktai, pasirinkimas dažnai būna pastarųjų naudai“, – svarsto E. Stasytienė.
Gamyba griežtai reglamentuojama
„Ekologiški produktai nuo įprastų skiriasi tuo, kad jų gamybai keliami tam tikri griežti kokybės reikalavimai: ekologiškų produktų gamyboje naudojamos tik natūralios medžiagos ir procesai, draudžiamos cheminės sintetinės trąšos, sintetiniai augalų apsaugos produktai, vaistai, sintetiniai maisto priedai, genetiškai modifikuoti organizmai.
Gyvūnams privaloma sudaryti sąlygas, tenkinančias gyvūnų prigimtinius poreikius ir atitinkančias gyvūnų gerovės reikalavimus. Ekologiškos produkcijos griežtai kontroliuojami visi auginimo ir gamybos etapai – nuo pirminės produkto gamybos iki perdirbimo, saugojimo, transportavimo, pardavimo ir tiekimo vartotojui. Taigi kontroliuojami visi šių produktų gamybos etapai – nuo lauko iki stalo“, – pasakoja „Ekoagros“ atstovė I. Minskienė.
Kad vartotojai būtų tikri, jog perka ekologiškus produktus, ši produkcija griežtai reglamentuojama, kontroliuojama ir sertifikuojama. Ekologišką maistą lengva atpažinti dėl išskirtinio ženklinimo. Visi supakuoti ekologiški produktai paženklinti specialiu ES logotipu – žalios spalvos stačiakampiu, kurio viduryje yra lapas iš baltų žvaigždžių. Greta šio dedamas ir nacionalinis ekologiškų produktų ženklas, kuris yra privalomas ant visų mūsų šalyje pagamintų ir supakuotų ekologiškų produktų.
ES institucijos rugsėjo -23-ąją oficialia ekologijos diena paskelbė siekdamos iš esmės paskatinti ekologiškų produktų gamybą ir vartojimą, siekiant prisidėti prie strategijos „Nuo ūkio iki stalo“ ir biologinės įvairovės strategijos tikslų, pvz., trąšų, pesticidų ir antimikrobinių medžiagų naudojimo mažinimo, įgyvendinimo.