Toks VMU sprendimas priimtas atsižvelgus į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) priimtą nutartį.

Ja teismas pripažino, kad urėdijos direktoriaus Valdo Kaubrės įsakymas, kuriuo patvirtintas Ignalinos regiono valstybinių miškų vidinės miškotvarkos projektas, yra neteisėtas tiek, kiek buvo numatyti pagrindiniai miško kirtimai įsteigtose ir potencialiose Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose bei šių saugomų teritorijų artimoje aplinkoje.

Pažymima, kad sustabdžiusi kirtimus šiose teritorijose, VMU rengia reikšmingumo vertinimo dokumentus Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai dėl Ignalinos regioninio padalinio vidinės miškotvarkos projektuose suplanuotų kirtimų.

LVAT praėjusį trečiadienį paskelbė nutartį, kurioje dėstoma, kad VMU nesikreipė į institucijas dėl ūkinės veiklos poveikio aplinkai (PAV) ar planų ir programų strateginį pasekmių aplinkai (SPAV) vertinimo, nors kirtimais „Natura 2000” teritorijoje suinteresuota visuomenės grupė nurodė, kad įvertinti poveikį aplinkai buvo būtina pagal teisės aktus.

Kaip pastebėjo LVAT, reikalavimas atlikti aptariamą poveikio įvertinimą yra numatytas Buveinių direktyvos nuostatose, o šį reikalavimą įstatymų leidėjas nusprendė integruoti į PAV ir SPAV procedūras.

Atsižvelgęs į tai, kad tikrintas miškotvarkos projektas apėmė „Natura 2000“ ir gretimas teritorijas, teismas nusprendė, kad nagrinėtu atveju, nesant kompetentingos institucijos vertinimo dėl projekte numatomų miškų kirtimų poveikio teritorijoms, nebuvo galima vienareikšmiškai atmesti, kad toks poveikis egzistuoja. Taigi, ginčyta įsakymo dalis buvo pripažinta nepagrįsta.

Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklas „Natura 2000“ sukurtas siekiant išsaugoti vertingiausias Europos natūralias gamtines buveines. Lietuvoje į tinklą įtraukta Labanoro, Žalioji girios, Kuršių nerija, Aukštaitijos ir Žemaitijos nacionaliniai parkai, kitos teritorijos. Vis tik dalyje jų, pavyzdžiui, Labanoro girioje, vykdoma ūkinė veikla, kadangi jose esantys miškai priskiriami ūkinei miškų kategorijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)