Kam naudingas CSRD?

CSRD – tai naujas ES teisės aktas, įpareigojantis visas dideles įmones reguliariai skelbti ataskaitas apie savo veiklos socialinį ir aplinkosauginį poveikį. Tokios įmonių ataskaitos padeda investuotojams, vartotojams, politikos formuotojams ir kitoms suinteresuotoms grupėms įvertinti didelių įmonių nefinansinius rezultatus.

Taikydama naujus reikalavimus, ES sprendžia ataskaitų teikimo kokybės problemą sukurdama visuotiną ir veiksnią ataskaitų teikimo sistemą. Be to, CSRD siekiama užtikrinti, kad įmonės teiktų patikimą ir palyginamą tvarumo informaciją tam, jog investicijos realiai būtų nukreiptos į tvaresnes technologijas ir jas kuriančias įmones.

„Įmonės, kurioms taikoma direktyva, savo 2024-ųjų finansinių metų ataskaitą, atitinkančią CSRD, turės pateikti iki 2025 m. sausio 1 d. Iki to laiko jos turi būti pasiekusios realių ir pamatuojamų tvarumo rezultatų. Vienas iš būdų tai padaryti – stebėti ir mažinti savo CO2 pėdsaką“, – teigia „Planet Positive“ CO2 pėdsako valdymo agentūros įkūrėja Miglė Makuškaitė-Survilė.

CO2 pėdsako valdymas užtikrina konkurencinį pranašumą

CO2 pėdsakas aiškiai parodo įmonės sukuriamą taršos kiekį. Šį rodiklį galima palyginti su kitų įmonių pasiekimais, todėl tai įrodo validų apčiuopiamą pranašumą rinkoje. Įmonė tampa patrauklesnė investuotojams ir klientams. Apskaičiavus CO2 pėdsaką, lengva išsikelti metinius tvarumo tikslus, projektuoti įmonės viziją, pritraukti suinteresuotas šalis taip įrodant savo veiklos sąmoningumą bei konkurencingumą.

Asociatyvi nuotr.

„Remiantis „Euromonitor International“ tvarumo tyrimu, net 54 proc. pasaulio vartotojų mano, kad etiški jų vartojimo sprendimai turi įtakos globaliu mastu. Vis daugiau rinkos dalyvių ieško būdų, kaip sumažinti individualų ir kolektyvinį anglies pėdsaką bei atliekų kiekį, vis daugiau vartotojų renkasi ekologiškus produktus ir ieško paslaugų iš aplinkai draugiškų įmonių. Emisijų skaidrumas tapo toks elementarus, kad net itin daug teršiančios pramonės šakos renkasi būti sąžiningos ir atskleidžia savo neigiamus rezultatus. Jos pastebi, kad aiškus anglies dvideginio išmetimo ir mažinimo tikslų komunikavimas gali būti konkurencinis pranašumas“, – pasakoja M. Makuškaitė-Survilė.

Skaidrumas – sėkmingo verslo pamatas

Dar vienas rodiklis, kuris šiandienos verslo pasaulyje įgauna vis daugiau reikšmės – skaidrumas. Vartotojai itin jautriai stebi kas vyksta rinkoje, kokius tvarumo sprendimus priima įmonės, siekdamos būti socialiai atsakingomis ir patraukliomis tiek klientų, tiek investuotojų tarpe.

Miglė Makuškaitė-Survilė

„Auganti tvarių prekių ir paslaugų rinka didina ir tvaresnių alternatyvų B2B (liet. „verslas verslui“) tiekimo grandinėje paklausą. Anglies dvideginio išmetimo rodiklių matavimas ir mažinimas gali tapti bilietu į sėkmę konkurencinėje kovoje bei įrankiu, padedančiu pagerinti tiek įmonės įvaizdį, tiek jos tvarumo rodiklius“, – primena „Planet Positive“ CO2 pėdsako valdymo agentūros įkūrėja.

Tvaresnių sprendimų pradžia

Siekiant savo įmonėje pradėti CO2 valdymo procesus, būtina sukurti verslui pritaikytą šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijų skaičiavimo metodiką: apskaičiuoti tiesiogines ir netiesiogines ŠESD emisijas visose veiklos srityse, įvertinti CO2 emisijas įmonei ir išsikelti emisijų mažinimo tikslus bei parengti jų mažinimo priemonių planą.

„Suprasdami, jog ne visos įmonės turi reikalingų kompetencijų ar įrankių tam, kad pačios įgalintų emisijų stebėsenos veiksmus, subūrėme profesionalią „Planet Positive“ ekspertų komandą. Naudodamiesi pasaulyje pripažintus ŠESD valdymo standartus, identifikuojame pagrindines verslo poveikio sritis, kuriose išmetama daugiausiai emisijų ir padedame įmonės valdybai išsikelti realius jų mažinimo tikslus, vadovaujantis mokslu pagrįstomis metodikomis“, – paaiškina M. Makuškaitė-Survilė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją