VMU praneša laimėjusi 3,968 mln. eur vertės projektą „Kompleksinis požiūris į buveinių išsaugojimą diegiant artimos gamtai miškininkystės praktikas BAST lygiu“. Paraišką organizacija pateikė 2023 m. rugsėjį.

Šiam tikslui įgyvendinti ir geriausiems rezultatams pasiekti buvo suburta miškininkų (VĮ Valstybinių miškų urėdija), mokslininkų (Vytauto Didžiojo universitetas) ir nevyriausybinio sektoriaus (VšĮ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas) komanda. Bendradarbiaujant buvo ieškoma sprendimų, kaip artimos gamtai miškininkystės priemonėmis būtų galima pagerinti Europos Bendrijos svarbos buveinių būklę, rašoma pranešime spaudai.

„Didėjant tvarių veiklų svarbai, miškininkai kartu su mokslininkais ir nevyriausybinių organizacijų atstovais ima dažniau kalbėti ir apie artimą gamtai miškininkystę „Natura 2000“ saugomose, Europos Bendrijos svarbos buveinių teritorijose. Tokiu būdu miškininkaujant galima sukurti biologinei įvairovei palankesnius, klimato kaitai atsparesnius medynus, taip pat pagerinti natūralių miškų bei pelkių buveinių būklę“, – teigia VMU generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Buveinių apsaugai bei gerinimui naudojama ir nestandartinė, mažoji miškininkystės technika, kurią naudojant saugoma miško paklotė ir jos judėjimui buveinėje nereikia šalinti medžių. Didelė dalis pelkinių buveinių yra miško paskirties žemėje, o projekto metu planuojama pagerinti ir jų apsaugos būklę, atstatant hidrologinį režimą, sukuriant buveines tipinėms ir būdingoms rūšims.

Taip pat projekto metu planuojama pritaikyti dinaminį buveinių apsaugos modelį, kuris padeda sudaryti tam tikras, specialias sąlygas, kad miško buveinės galėtų susiformuoti ten, kur jų dar nėra. Šis modelis yra pritaikomas tam tikrų tipų buveinėms, kurių yra išskirta daugiau nei 100 ha BAST mastu. Planuojama, kad projekto metu iš viso bus pagerinta 750 ha miško ir 500 ha pelkių buveinių.

Pritarimą šiam projektui pareiškė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas, Privačių miško savininkų asociacija. Tikimasi, kad sprendimus bus galima pritaikyti ir kitose BAST teritorijose, tvarkant EB svarbos natūralias miško ir pelkių buveines. Planuojama projekto trukmė – 6 metai.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją