„Jei verslas nori pokyčio įmonėje, kad jis nebūtų paremtas tik ataskaita, reikia pradėti nuo įmonės darbuotojų. Juk iš vidaus įvykęs pokytis ir bus pats tvariausias ir suteiks geriausius rezultatus. Galvodami apie konferenciją ir turėjome omenyje platesnę visuomenę ir platesnį įmonių spektrą. Pati konferencija nebus tik teorinė, kurioje tik papasakojome apie laukiančias Europos Sąjungos žaliojo kurso naujienas. Turėsime daug pavyzdžių, diskusijų. Konferencija paruošta taip, kad joje pateikiamos temos būtų aiškios ir suprantamos, o teorija bei praktika būtų suderinta taip, kad neliktų neišnagrinėto nei vieno klausimo“, – teigia Delfi.lt administracijos vadovė ir „Tvarumo kurso“ organizatorė Sandra Meškauskaitė-Stepšienė.

Apie darbuotojų įtraukimą – mokslo ir verslo atstovai

Rugsėjo 27 dieną vyksianti konferencija „Tvarumo kursas“ pagal temas yra suskirstyta į tris dalis. Pirmojoje dalyje bus kalbama apie aplinkosauginius tvarumo veiksnius, o nuo 12.00 valandos bus „peršokta“ į socialines temas. Ir ne, tikrai ne tik personalo skyriaus atstovams naudinga bus išklausyti nuotolinių pranešimų bei diskusijų. Jos skirtos visiems žmonėms, nes juk niekada nežinai, kas įmonėje pokyčius pradės inicijuoti.

Vytautas Ašeris

Socialinių temų startu taps itin vertingas VU MIF Partnerystės profesoriaus dr. Vytauto Ašerio pranešimas: „(Ne)suderinama: humoras ir įtrauktis“. Po šio pranešimo konferencijos dalyviai turės progą išgirsti „WALLESS“ asocijuotosios partnerės bei advokatės Alinos Makovskos pranešimą itin intriguojančia tema: „Tvarumo ataskaitų revoliucija: HR raktas į sėkmę“.

„Palaipsniui nuo 2025 metų iki 2028 m.75 proc. Europos Sąjungos įmonių privalės rengti ir viešai skelbti tvarumo ataskaitas. Jos privalės būti parengtos pagal pernai priimtą ES direktyvą ir naujus bendrus europinius standartus. Tuo tarpu HR skyrius atliks itin svarbų vaidmenį tvarumo ataskaitų rengime: turės surinkti ir apdoroti daugybę informacijos apie įmonės darbuotojus, peržiūrėti įmonės vidaus politikas, užtikrinti, kad jos būtų atnaujintos ir atitiktų naujausius reikalavimus. Tai nėra nei savaitės, nei mėnesio darbas. Todėl ruoštis tam reikia jau dabar“, – teigia A. Makovska.

Aušra Delonaitė

Po šių pranešimų lauks labai įdomi diskusija apie tai, kaip paskatinti darbuotojus siekti įmonės tvarumo tikslų. Šioje diskusijoje dalyvaus „DPD Lietuva“ personalo vadovė Aušra Delonaitė bei „Coca-Cola HBC“ „Neptūnas“ gamyklos vadovas Justinas Kirbutas. Diskusiją moderuos „Sustain Advisory“ partnerė ir tvarumo ekspertė Austė Valikonytė.

Darbuotojų emocinė būklė neabejotinai prisideda ir prie įmonės sėkmės

Konferencijoje taip pat pranešimą skaitys ir „Ignitis grupė“ gerovės ekspertė Agnė Gorpiničienė. Ji renginio dalyviams papasakos apie tai, kaip reikia tinkamai pasirūpinti darbuotojų psichine sveikata ir gerove.

Tommy Borglundas

Po šio pranešimo lauks Stokholmo ekonomikos mokyklos verslo etikos mokslų daktaro dr. Tommy Borglund pranešimas tema: „Can sustainable governance lead to bigger profit?“ (liet. „Ar tvarus valdymas gali lemti didesnį pelną?“). Pasak ekonomikos mokslų daktaro, šiandieninė įmonių lyderystė be tvarumo principų taikymo sunkiai beįsivaizduojama. Anot jo, tvarumas nebegali likti tik žodžiuose: ne tik konkurentai, bet ir vartotojai jau įgudę ir greit atsirenka, kur tik kalbos, o kur jas seka realūs veiksmai.

Birutė Sabatauskaitė

Socialines temas pabaigs Lygių galimybių kontrolierės Birutės Sabatauskaitės pranešimas tema: „Kaip užtikrinti lygias galimybes darbovietėje?“. Konferencijos dalyviai turės galimybę išgirsti išties daug vertingų patarimų bei įgaus drąsos imtis pokyčių, jei jaučia, kad jų reikia.

Konferencijos pranešimų bei diskusijų vienas pagrindinių tikslų – padėti suprasti, kad kiekvienas darbuotojas organizacijoje gali daryti pokytį. O įmonė, kuri žengia tvarumo tikslu, visada bus patrauklesnė darbovietė savo srities profesionalams.

Dauguma organizacijų tyrimų jau ne vienerius metus pabrėžia, kad vienas iš didžiausių motyvatorių pasirenkant darbdavį yra prasmė. Tai pastebi ir konferencijos „Tvarumo kursas“ pagrindinio rėmėjo „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovas Tomas Vaišvila.

Tomas Vaišvila

„Žmonėms, pirmiausia, svarbu, kiek darbas, kurį jie atliks, yra prasmingas jiems patiems – kiek jis įneš prasmės, tikslingumo į jų gyvenimą. Tačiau vis dažniau darbuotojams ima rūpėti ir platesnis vaizdas – kiek prasminga yra visos įmonės veikla: ar ji reikalinga, naudinga visuomenei? Ar kuria tvarų produktą? Ar prisideda prie visuomenės, bendruomenės, miesto tobulėjimo?“, – teigia T. Vaišvila.

Dabartinėje darbo rinkoje renkasi ne tik darbdavys, tačiau ir darbuotojas. Ir žmonėms tampa vis aktualiau prieš įsidarbinant sužinoti apie galimo darbdavio vertybes bei jas palyginti su savosiomis. Tad, „Tvarumo kursas“ konferencija bus naudinga tiek darbdaviams, tiek darbuotojams. Joje lankysis įvairių lygių vadovai, turintys tvarumo tikslų savo įmonėje, priimantys sprendimus ir norintys daryti pokytį. Čia susitiks strategai, ieškantys koncentruotų žinių ir naujausių praktikų tvarumo srityje.

Kviečiame stebėti konferenciją rugsėjo 27 dieną. Kaip tai padaryti:

  • Konferencija yra nemokama ir bus rodoma tiesiogiai portale Delfi.lt ir konferencijos puslapyje
  • Stebėti bus galima paspaudus šią nuorodą arba tiesiog įsijungus Delfi.lt
  • Tam, kad nepraleistumėte norimo pranešimo, konferencijos programoje galite paspausti mygtuką „Pridėti į kalendorių“ ir pasirinktas pranešimas bus pridėtas į Jūsų asmeninį kalendorių, programos ieškokite ČIA
  • Nemokamai žiūrėti galės visi portalo Delfi bei Delfi Plius skaitytojai, nereikės jokio specialaus bilieto, kodo ar kitokio prisijungimo. Konferencijos transliacijos langas bus įjungtas tik prieš pat transliaciją – rugsėjo 27 d. nuo 9:00
  • Po konferencijos visi pranešimų ir diskusijų vaizdo įrašai bus prieinami visiems Delfi Plius prenumeratoriams.