Šiemet renginio organizatoriams į konferenciją pavyko prisikviesti išties tikrus savo srities profesionalus, sukaupusius milžinišką patirtį. Jei dar yra tokių, kurie skeptiškai žvelgia į tvarumą versle, jiems visus mitus paneigs pirmojo konferencijos pranešėja tvarumo ekspertė Audronė Alijošiutė-Paulauskienė, kurios pranešimo tema: „Ar ESG išgelbės pasaulį? Pokyčiai, kurie laukia verslo“.

Po šio pranešimo visa tolimesnė konferencijos programa yra suskirstyta į tris sritis, apimančias aplinkosauginių, socialinių ir verslo valdymo veiksnius.

Žiedinė ekonomika bei CO2 skaičiavimai

Nuo 9.20 val. itin vertingą ir daugeliui verslininkų aktualų pranešimą apie tvarias pakuotes skaitys pakuočių vystymo ekspertas Juozas Baranauskas. Po šio pranešimo lauks išskirtinė diskusija apie žiedinę ekonomiką versle. Ekspertai diskutuos, kaip užtikrinti produktų ilgaamžiškumą. „Tvari Lietuva“ vadovė Rugilė Matusevičiutė moderuos pokalbį, kuriame dalyvaus META tvarios mados namų verslo vystymo vadovas Laimonas Burneckis bei VšĮ „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius.
Rugilė Matusevičiūtė

Konferencijoje ją stebinčių įmonių atstovams bus įvardintas ne vienas įrankis, padėsiantys eiti tvarumo keliu. O vienas iš tvarumo tikslų yra pažintį savo CO2, jį valdyti bei mažinti. Apie tai renginyje kalbės „Planet Positive“ CO2 pėdsako valdymo agentūros įkūrėja Miglė Makuškaitė-Survilė.
Miglė Makuškaitė-Survilė

Konferencijoje laukia ir dar viena intriguojanti diskusija – R. Matusevičiūtė su „Elektrum Lietuva“ valdybos nare Neringa Petrauskiene kalbės apie aplinkai nekenksmingą pelną bei dalinsis patarimais, kaip užsitikrinti tvarią energiją versle, kaip paskatinti savo partnerius pereiti prie atsinaujinančios energijos, bei kaip patikrinti, ar energijos tiekėjas yra tvarus?
O SEB banko Tvarumo skyriaus vadovas Audrius Rutkauskas dalinsis įžvalgomis apie technologijas, padedančias siekti klimato tikslų bei apie tas, kurios, anot jo, tik blaško dėmesį. Po šio pranešimo lauks dar viena diskusija – „Ar netrukus paskęsime atliekų jūroje?“. Joje dalyvaus Elektronikos platintojų asociacijos EPA vadovas Linas Ivanauskas bei „Naudotų daiktų pirklys“ atstovas Arnas Bebrauskas.
Audrius Rutkauskas

Oksfordo universiteto tvarumo magistratūros studijų programos direktorius dr. Laurence Wainwright konferencijoje kalbės tema „Ar aplinkosauga gali tapti verslo augimo galimybe?. Dėstytojas yra dirbęs prestiziškiausiuose Australijos, Švedijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Jungtinės Karalystės universitetuose, o taip pat pelnęs ne vieną akademinį pripažinimą tvarumo moksle, tad jo žinios bus itin naudingos dar tik galvojantiems, ar eiti tvarumo keliu.
Aplinkosaugos temų ciklą pabaigs viena labiausiai laukiamų diskusijų: „Žiedinės ekonomikos realybė: ar senas šaldytuvas tampa nauju išmaniuoju telefonu?“. Joje susitiks „EMP Recycling“ generalinis direktorius Darius Valeika bei Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
Kristina Pocytė Medutė, Aušrinė Armonaitė

Darbuotojų ir bendruomenių įtraukimas

Nuo 12.00 valandos bus „peršokta“ į socialines darnos temas. Šių temų startu taps itin vertingas VU MIF Partnerystės profesoriaus dr. Vytauto Ašerio pranešimas: „(Ne)suderinama: humoras ir įtrauktis“. Po šio pranešimo konferencijos dalyviai turės progą išgirsti „WALLESS“ asocijuotosios partnerės bei advokatės Alinos Makovskos pranešimą itin intriguojančia tema: „Tvarumo ataskaitų revoliucija: HR raktas į sėkmę“.

Po šių pranešimų lauks labai įdomi diskusija apie tai, kaip paskatinti darbuotojus siekti įmonės tvarumo tikslų. Šioje diskusijoje dalyvaus „DPD Lietuva“ personalo vadovė Aušra Delonaitė bei „Coca-Cola HBC“ „Neptūnas“ gamyklos vadovas Justinas Kirbutas. Diskusiją moderuos „Sustain Advisory“ partnerė ir tvarumo ekspertė Austė Valikonytė.

Konferencijoje pranešimą skaitys ir „Ignitis grupė“ gerovės ekspertė Agnė Gorpiničienė. Ji renginio dalyviams papasakos apie tai, kaip reikia tinkamai pasirūpinti darbuotojų psichine sveikata ir gerove. Nuo 13.40 val. konferencijos moderatorė R. Matusevičiūtė kalbins naujienų agantūros ELTA tvarumo žurnalistę Justę Ancevičiūtę, jos aptars svarbiausias naujienos tvarumo srityje. O po pokalbio Lygių galimybių kontrolierės Birutės Sabatauskaitės pranešimas tema: „Kaip užtikrinti lygias galimybes darbovietėje?“.
Birutė Sabatauskaitė

Tvaraus verslo valdymo iššūkiai

Viena iš sričių, kuri konferencijoje bus detaliai nagrinėjama – tvarus verslo valdymas. Apie tai, kaip reikėtų valdyti tvarumo strategiją, pasakos tvarumo bei komunikacijos ekspertas Donatas Kuras. Po šio pranešimo, „Schneider Electric“ Marketingo Projektų vadovė Baltijos šalims Šarūnė Žaltauskė ir „Sustain Advisory“ partnerė ir tvarumo ekspertė Austė Valikonytė diskutuos tema: „Kaip užtikrinti tvarų požiūrį visoje tiekimo grandinėje?“.

Nuo 15 val. „Audifina“ tvarumo projektų vadovė Daiva Dėdinienė papasakos, kaip išmokti skaityti ir rašyti tvarumo kalba. Vėliau seks Stokholmo ekonomikos mokyklos verslo etikos mokslų daktaro dr. Tommy Borglund pranešimas tema: „Ar tvarus valdymas gali lemti didesnį pelną?“ąė. Pasak ekonomikos mokslų daktaro, šiandieninė įmonių lyderystė be tvarumo principų taikymo sunkiai beįsivaizduojama. Anot jo, tvarumas nebegali likti tik žodžiuose: ne tik konkurentai, bet ir vartotojai jau įgudę ir greit atsirenka, kur tik kalbos, o kur jas seka realūs veiksmai.

Kaip stebėti konferenciją?

Konferencija yra nemokama ir šiandien – rugsėjo 27 d. – yra rodoma tiesiogiai portale Delfi.lt ir konferencijos puslapyje nuo 9 val. Stebėti galima paspaudus šią nuorodą https://www.tvarilietuva.lt/konferencija/ arba tiesiog įsijungus Delfi.lt Tam, kad nepraleistumėte norimo pranešimo, konferencijos programoje galite paspausti mygtuką „Pridėti į kalendorių“ ir pasirinktas pranešimas bus pridėtas į Jūsų asmeninį kalendorių, programos ieškokite ČIA. Nemokamai žiūrėti gali visi portalo Delfi bei Delfi Plius skaitytojai, nereikės jokio specialaus bilieto, kodo ar kitokio prisijungimo. Po konferencijos visi pranešimų ir diskusijų vaizdo įrašai bus prieinami visiems Delfi Plius prenumeratoriams.