Jūrų gėrybėmis galima mėgautis ištisus metus
Jūrų gėrybės yra itin maistingas produktas. Šie vandens gelmių delikatesai vertinami dėl santykinai mažo kaloringumo, didelės maistinės vertės baltymų, naudingų mineralinių medžiagų bei vitaminų. Jūrų gėrybės pamažu populiarėja Lietuvoje, jų asortimentas ir pasirinkimas išties stebina – nuo baltakojų blyškiųjų krevečių, midijų ar austrių iki kalmarų, sepijų bei aštuonkojų, prekybos tinklus pasiekiančių iš viso pasaulio.
Pasak jūrų gėrybių eksperto Ramūno Gaižausko, dabartinės tiekimo galimybės Lietuvoje leidžia jūrų gėrybėmis ir žuvimi iš viso pasaulio mėgautis ištisus metus: „Jūrų gėrybės ir žuvis auginamos tvariuose akvakultūros ūkiuose, atitinkančiuose aukščiausius kokybės standartus. Produkcija greitai pasiekia prekybos vietas, gabename ją ledo dėžėse ar specialiomis dujomis apsaugotose vakuumo pakuotėse. Esame nedidelė šalis, tad pirkėjus aprūpinti kokybiškais, patikrintais, bet svarbiausia – šviežiais jūrų delikatesais galime ištisus metus“, – sako įmonės „AG Seafood Lithuania“ vadovas.
Ne išimtis ir aštuonkojai, kurie į prekybos tinklo „Rimi“ parduotuves atkeliauja tiesiai iš Indijos vandenyno.
Geriausia valgyti šviežius
Kaip žinia, jūrų gėrybės, kaip ir žuvies produktai, yra itin jautrūs temperatūriniams pokyčiams, tad netinkamai laikant gali greitai sugesti. Anot „Rimi“ kokybės vadovės Anos Čudinienės, aštuonkojus taip pat patariama valgyti šviežius, o prieš vartojimą būtina juos kruopščiai patikrinti.
„Renkantis aštuonkojus parduotuvėje svarbiausia įvertinti jų kvapą ir išvaizdą. Aštuonkojai privalo skleisti malonų jūros aromatą, jų spalva turi būti šviesi, o kūnas – stangrus, ne minkštas ir nesuglebęs. Aštuonkojai neturėtų būti ir glitūs. Be to, būtina atkreipti dėmesį į jų paviršių – aštuonkojo oda turėtų būti švari, jos paviršiuje neturėtų būti matomų pažeidimų ar įbrėžimų bei parazitų pėdsakų“, – sako A. Čudinienė.
Ji priduria, kad prieš ruošiant aštuonkojus namuose reikėtų juos gerai išvalyti: „Prieš gaminant aštuonkojus būtina juos gerai nuplauti po šaltu vandeniu ir pašalinti nešvarumus – rašalo ar smėlio likučius. Be to, svarbu patikrinti, ar aštuonkojo viduje nėra parazitų, kurie gali būti nepastebėti iš išorės. Priešingai nei kitos jūrų gėrybės, kurias ruošti reikia kuo trumpiau, aštuonkojus reikia gerai termiškai apdoroti ir ilgokai pavirti. Priklausomai pagal jų dydį – nuo 5 iki 45 minučių virti ant silpnos ugnies, kol mėsa taps minkšta. Taip paruoštus aštuonkojus galima dėti į salotas, troškinius, picas ar kitus mėgstamus patiekalus. Tinkamai išvirtų aštuonkojų mėsa turi būti švelni ir minkšta, kaip ir visoms jūrų gėrybėms būdinga – kiek salsvo skonio“, – patarimais dalijasi „Rimi“ kokybės vadovė.
Parsinešus gyvas jūros gėrybes namo rekomenduojama jas kuo greičiau suvartoti arba užtikrinti rinkamą temperatūrinį režimą. „Jūrų gėrybių produktai turi būti laikomi temperatūroje nuo 0 iki 2 laipsnių arba, vadovaujantis ženklinimo etiketėje nurodyta informacija, iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, įvertinant, ar suvartosite produktą iki nurodytos datos. Žinoma, dar svarbu atskirti žalius produktus nuo termiškai apdorotų – sąlyčio tarp jų neturėtų būti. Rekomenduočiau nusipirkus aštuonkojį ruošti jį kuo greičiau, taip pavyks išsaugoti geriausią šių delikatesų skonį ir maistines savybes“, – sako A. Čudinienė.
Jeigu žinote, kad įsigyto aštuonkojo iškart neturėsite laiko gaminti, ekspertė pataria rinktis šaldytą jūrų gėrybių produkciją.
Rekomenduoja rinktis tvariai užaugintą produkciją
Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo itin platų jūrų gėrybių asortimentą, kuris prekybos centro lentynas ir pirkėjų stalus pasiekia praėjęs griežtus kokybės tikrinimo etapus: vizualiai vertinant ledo lygį, specialiais termometrais matuojant jūrų gėrybių temperatūrą ir kruopščiai tikrinant produktų ženklinimo informaciją.
Renkantis jūros gėrybes svarbu atkreipti dėmesį į ne tik į jų šviežumą, bet ir į ženklinimą, kilmės šalį.
„Jūrų gėrybes „Rimi“ kokybės kontrolieriai tikrina itin kruopščiai bei atsakingai. Pirkėjus pasiekia tik kokybiška ir saugi jūros gelmių produkcija. Be to, mums svarbus tvarumas. Praėjusiais metais prijungėme prie „Nyksta žuvys“ iniciatyvos ir tapome pirmieji Baltijos šalyse, nebeperkantys žuvų ir jūrų gėrybių, patenkančių į nykstančiųjų sąrašą. Savo asortimente pirkėjams siūlome tik tausiais žvejybos būdais sugautas ar užaugintas žuvis ir jūrų gėrybes. Prisidėdami prie žuvies ir jūrų gėrybių išteklių išsaugojimo skatiname įstatymų paisančią žvejybą, nepažeidžiame jautrių ekosistemų“, – teigia A. Čudinienė.
Specialistė rekomenduojam pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtas jūrų gėrybes. Tai leis identifikuoti, kad produktai sužvejoti bei užauginti laikantis sertifikuotos, atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį mūsų aplinkai.