1. Nepalikti maisto ant stalo
Per šventes esame įpratę sėdėti prie vaišėmis nukrauto stalo, ant kurio – didžiulės lėkštės su gausiais ir gardžiais patiekalais. Tačiau šiltoje patalpoje ilgai laikomas bei neuždengtas maistas pradeda gesti. Tad vienas iš būdų sumažinti po švenčių išmetamo maisto kiekį – ant stalo jį laikyti kuo mažesniais kiekiais, o pavalgius nuimti ir padėti vėsiai. Greičiausiai genda daug drėgmės turintys patiekalai, pavyzdžiui mišrainės, taip pat žuvies, mėsos, pieno gaminiai. Tad juos nuo stalo nurinkti reikia greičiausiai.
2. Maisto likučius sudėkime į skaidrius indelius
Net ir šaldytuve produktus reikia laikyti uždengtus, o geriausiai – sandariai uždaromuose maisto indeliuose, kad jie neužsikrėstų mikroorganizmais nuo kitų produktų. Taip pat patartina maisto likučius laikyti skaidriuose indeliuose – taip matysite, kokių produktų dar turite.
„Žmonės mažiau maisto išmeta tuomet, kai vos atidarę šaldytuvą mato jo turinį ir kas yra indelių viduje. Tai neleidžia užmiršti, ko turime, pavyzdžiui, pagaminto, po švenčių likusio maisto likučių. Priešingai nutinka, kai maistą laikome neskaidriuose, spalvotuose induose. Be to, žmonės apskritai linkę valgyti tai, ką mato, dėl šios priežasties rekomenduojama skaidriuose induose ir namuose matomose vietose laikyti sveikesnius maisto produktus", - pataria IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.
Tie patys skaidrūs maisto indeliai gali padėti sutaupyti vietos šaldytuve ar spintelėse. Kvadratinius indelius galima patogiai statyti vieną ant kito – tai leidžia išnaudoti erdvę šaldytuve bei vos atsidarius matyti jo turinį. Jų galima rinktis visokiausių – nuo keliasdešimt euro centų kainuojančių plastikinių iki stiklinių, kuriuose ne tik galima laikyti maistą, bet ir jį šaldyti ar net kepti orkaitėje mažomis porcijomis.
3. Šventiniais patiekalais pasidalinkite su svečiais
Vienas iš būdų sumažinti išmetamo maisto kiekius, pasidalinti su išvykstančiais svečiais. Tad ir čia pravers atskiri sandariai uždaromi indeliai. Pasidalintos vaišės ir patiekalai išliks švieži ir vartotini ilgiau, jeigu bus sudėti į atskirus sandarius indelius, o skirtingi produktai nesilies vienas su kitu.