Lietuvoje elektros ir elektroninės įrangos bei metalų atliekas mesti į komunalinėms atliekoms skirtus konteinerius ar palikti šalia jų yra draudžiama. Tačiau ką daryti, kai daikto nebereikia, o vežti į specialiai tam skirtas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles nesinori? Geriausias variantas – pristatyti nebereikalingus daiktus perdirbėjams.

Atliekų surinkimo ir perdirbimo paslaugas teikiančios įmonės „EMP Recycling“ generalinis direktorius Darius Valeika pastebi, kad ne visi gyventojai žino apie tokią galimybę ir jos teikiamą naudą.

„Statistiškai, bent 10% namuose turimų prietaisų neveikia arba yra nebenaudojami. Tačiau retai susimąstome, kad kažkur giliai stalčiuje, sandėliuke ar kitur jau daug metų gulinti ir neveikianti technika ne tik turi būti tinkamai sutvarkyta, bet ir yra vertinga. Jei gyventoms ir kyla klausimai kaip kada ir kur dėti sugedusį šaldytuvą ar skalbimo mašiną, kaip tinkamai atsikratyti bevielių ausinių, elektrinio dantų šepetėlio, įkroviklio ar kompiuterio žino tikrai ne visi“, – teigia D. Valeika.

Atsakymas, anot pašnekovo, labai paprastas – kreiptis į licencijuotas atliekų supirktuves, kurios priima ne tik dideles buitinės technikos atliekas, bet ir mažiausius elektronikos įrenginius. Į „EMP Recycling“ supirktuves galima priduoti visas elektronikos atliekas – nuo stambios indaplovės iki smulkiausio ausinuko. Taip pat įvairiausių metalų atliekas – viską, kas yra pagaminta iš metalo, bei įvairias automobilių dalis.

„Priimame tiek visus elektronikos prietaisus, tiek ir metalo atliekas: automobilių dalis, metalines sūpynes, kėdes ir t.t. Už šias atliekas, priduotas mūsų supirktuvėse, mokame atlygį ir taip skatiname elgtis atsakingai. Jei nenorite ar neturite galimybių šių atliekų į mūsų supirktuves pristatyti patys, Vilniuje ir Kaune galite išsikviesti „EMP atliekų TAKSI“. Atliekas mūsų darbuotojai patys paims ir išveš iš jūsų namų ar kitų patalpų“, – pasakoja „EMP Recycling“ vadovas.

Į supirktuves atkeliavusios atliekos yra skirstomos į kategorijas pagal metalų rūšį ir perdirbimo technologijas. Visas kategorijas ir jų kainas galima rasti adresu www.emp.lt.

„Atvykus į supirktuves, išrūšiuoti atliekas pagelbės mūsų darbuotojai, jos bus sveriamos pagal atskiras kategorijas ir pagal tai išmokami pinigai. Atliekų kainos, žinoma, skiriasi, tačiau jų negalima mesti į bendruosius konteinerius, tad jeigu jau sugalvojote jomis atsikratyti, kodėl to nepadarius už atlygį“, – sako D. Valeika.

Į „EMP Recycling“ atliekų supirktuves, kurios veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje, per mėnesį vidutiniškai atkeliauja 800 tonų atliekų, iš kurių apie 300 tonų sudaro elektronikos atliekos.

Vėliau šios atliekos pagal perdirbimo būdą yra paskirstomos į cechus, kuriuose vyksta jų apdorojimas ir nukenksminimas. Pirminio apdorojimo metu elektronikos prietaisai yra išardomi ir iš jų pašalinamos baterijos, kondensatoriai, toneriai, lemputės, nukarpomi laidai. Tinkamai nukenksminta ir apdorota įranga toliau keliauja į smulkinimo malūnus. Galiausiai, po perdirbimo proceso atgautos žaliavos iškeliauja į gamyklas visoje Europoje, ten iš jų yra gaminami nauji produktai. Likusios, apie 20% neperdirbamų atliekų yra perduodamos kogeneracinėms jėgainėms, kuriose deginant atliekas yra gaminama energija.

Tokiu būdu su nebenaudojama buitine technika ir kitais elektronikos prietaisais atsisveikinę gyventojai ne tik laimi finansiškai, bet ir gali būti tikri, kad su jų atliekomis bus pasielgta tinkamai ir jos pasitarnaus kaip antrinė žaliava.

„Gaunamas atlygis – tai tik papildoma paskata gyventojams tinkamai pasirūpinti savo atliekomis. Visas atliekas būtina rūšiuoti ir atsikratyti jomis tinkamai, kad jos nepatektų į aplinką, o atsidurtų pas atliekų tvarkytojus. Šie jas sutvarko, nukenksmina, perdirba ir iš jų atgauna žaliavas, kurios grįžta į rinką naujų produktų gamybai. Atiduodami savo atliekas tvarkytojams, gyventojai ir įmonės padeda atliekas paversti kokybiškomis žaliavomis, kurios grįžta į žiedinės ekonomikos ciklą ir taip išsaugo švarią aplinką ateities kartoms“, – sako „EMP Recycling“ generalinis direktorius.