Augalinį maistą valgo beveik kasdien
Maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė augaline mityba susidomėjo dar prieš jai išpopuliarėjant Lietuvoje. Nors mėsos patiekalų ji nėra atsisakiusi ir savo „Instagram“ paskyroje „Ko nors skanaus“ dalijasi įvairiais receptais, nemaža jų dalis – ankštinėmis daržovėmis, veganišku tofu sūriu ar kitomis augalinėmis alternatyvomis gardinti patiekalai.
„Augalinius patiekalus į savo meniu įtraukiu 3–4 kartus per savaitę. Nors neskirstau jų kategoriškai – kartais pagaminusi augalinį patiekalą pagardinu jį sūriu ar sviestu. Dažnai savo mityboje eksperimentuoju su įvairiomis daržovėmis, soja. Atrasti augalinę mitybą mane paskatino tvarumo idėjos, rūpinimasis savo sveikata ir naujų skonių paieškos. Kaip žinia, gyvūninės kilmės produktams pagaminti sunaudojami didžiuliai ištekliai ir kur kas labiau teršiama aplinka, todėl manau, kad mažinti šį poveikį geriausia ribojant šiuos produktus ir ieškant jiems augalinių alternatyvų. Tiesa, veganiškų iššūkių ir madų tikrai nesivaikau, toks mitybos būdas man tiesiog labai patinka“, – pasakoja K. Remeikaitė.
Įkvėpimo mergina semiasi iš įvairių pasaulio šefų, sekdama jų paskyras socialiniuose tinkluose, taip pat lankydamasi restoranuose ir juose užsisakydama dar neragautus patiekalus bei pati eksperimentuodama namų virtuvėje. Ji išbando įvairių kultūrų virtuves – Indijos, Japonijos, Tailando ar Viduržemio jūros regiono.
„Mano virtuvės spintelėse visuomet yra sausų ankštinių daržovių: įvairių rūšių ir spalvų pupų, lęšių, avinžirnių. Stengiuosi turėti ir vieną kitą skardinę šių konservuotų produktų, kad prireikus galėčiau greitai panaudoti. Dažniausiai renkuosi troškinius su ankštinėmis daržovėmis. Juos paprasta pagaminti, lengva eksperimentuoti su prieskoniais, galima pasiruošti iš anksto ir prieš valgant reikia tik pašildyti. Taip pat labai mėgstu gaminti salotas su lęšiais ar avinžirniais – kaskart pakeitus daržoves ar padažą gaunu vis skirtingus skonius. Be to, mėgstu tofu sūrį, kurį naudoju sriubose, salotose ir įvairiuose troškiniuose ar ryžių „dubenėliuose“, – sako maisto tinklaraštininkė.
Virtuvėje kviečia daugiau eksperimentuoti
Paskyros „Ko nors skanaus“ įkūrėja K. Remeikaitė ne tik dalijasi skirtingais augaliniais receptais su savo sekėjais, bet ir pastebi, kad susidomėjimas augaline mityba nuolat auga. Vis daugiau žmonių ieško sveikų ir įdomių receptų, todėl ji kviečia išbandyti skirtingus augalinius produktus ir virtuvėje daugiau eksperimentuoti.
Nors augalinių patiekalų gamyba reikalauja tam tikrų žinių, tačiau šis procesas, pasak K. Remeikaitės, nesudėtingas. „Sojos patiekalų gamyba reikalauja šiek tiek žinių, bet tik todėl, kad nesame jų įpratę gaminti kasdien. Juk išmokti skaniai paruošti įprastą mėsą taip pat nėra lengva iš pirmo karto – ji gali perkepti, išsausėti ar tiesiog pritrūkti skonio. Mano manymu, augalinius patiekalus ruošti daug lengviau, tik į alternatyvas mėsai reikėtų žvelgti šiek tiek kitaip – pasidomėti, kaip paruošti soją, kokie prieskoniai prie jos dera ar kokia jos virimo bei kepimo trukmė. Ilgainiui šie dalykai tampa savaime suprantami ir aiškūs, tad nebereikia sukti galvos“, – teigia nuomonės formuotoja.
Ji priduria, kad svarbiausia nebijoti klysti: „Nebūtina iškart užsibrėžti tikslo pagaminti veganišką patiekalą, jei to nesate darę. Pirmus kartus galima keisti tik vieną ar dvi sudedamąsias jau pamėgto patiekalo dalis. Gal į mylimą mėsos troškinį mėsos dėti dvigubai mažiau ir likusią dalį pakeisti lęšiais? Vietoj kumpio ant sumuštinio dėti keptą baklažaną ar sultingą pomidorą? O jei ir nepavyksta – svarbu nenusiminti. Nesėkmių virtuvėje pasitaiko net labiausiai patyrusiems.“
Augalinių produktų pardavimai nuolat auga
Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Rūta Golovač pastebi, jog augalinius gaminius vis dažniau renkasi ne tik veganai, bet ir naujoves išbandyti siekiantys pirkėjai: „Veganiškų produktų pardavimų augimą pastebime jau keletą metų. Nors pagrindinis šios kategorijos pirkėjas yra jaunesnio amžiaus, šiek tiek aukštesnes pajamas gaunantis miesto gyventojas, tačiau veganiškus gaminius vis dažniau renkasi ir fleksitarai, o taip pat sveikesnių, tvaresnių ir įvairesnių produktų ieškantys pirkėjai. Tiesa, šiuo metu dauguma jų dar yra „bandymų ir ragavimų“ stadijoje.“
Nors augaliniai mėsos pakaitalai dar neturi reikšmingos įtakos gyvūninės kilmės pramonei ir ženkliam mėsos vartojimo mažėjimui, tendencijos rodo, kad ateityje veganiškų gaminių paklausa augs. „Aplinka žmones verčia pradėti maitintis ir gyventi kitaip. Pirkėjai didesnį prioritetą teikia savo sveikatai, gyvūnų gerovės užtikrinimui, norui prisidėti prie tvarių sprendimų. Žmonėms tampa vis svarbiau, kad produktas būtų užaugintas vietoje ir tausotų aplinką. Be to, ragaujant kai kuriuos augalinius mėsos gaminius juos tikrai galima supainioti su mėsa“, – teigia R. Golovač.
Anot „Rimi“ produktų vadovės, prekybos tinklas neseniai atnaujino veganiškų produktų asortimentą ir savo pirkėjams pristatė dar daugiau augalinių naujienų: „Stengiamės pasiūlyti įvairų asortimentą – stebime, kaip keičiasi pirkėjų įpročiai ir kokias naujoves siūlo gamintojai. Nors anksčiau beveik visi augaliniai produktai buvo gaminami iš sojos, dabar daugėja žirnių, kviečių, kreivabūdžių ar duonvaisio pagrindu pagamintų veganiškų produktų. Šie pagrindai dažniausiai naudojami augalinės mėsos gaminiuose. Daugumą prekių kviečiame įsigyti ne tik mūsų fizinėse, bet ir elektroninėje „Rimi“ parduotuvėje. Greičiau ir patogiau šiuos produktus pirkėjai nuo šiol gali rasti specialioje veganams ir vegetarams sukurtoje skiltyje.“