Daugiau nei dvidešimtmetį Lietuvoje veikiančios atliekų surinkimo ir perdirbimo įmonės „EMP Recycling" generalinis direktorius Darius Valeika pasakoja, kad smulkios elektronikos ardymas –vienas iš sudėtingiausių elektros ir elektronikos atliekų perdirbimo procesų.

Elektroniniams prietaisams modernėjant, jų perdirbimas sunkėja

„Pirminis tokios elektronikos atliekų apdorojimas gali būti atliekamas tik rankiniu būdu, kadangi iš prietaiso visų pirma turi būti pašalinama baterija. Itin smulkiuose prietaisuose, tokiuose kaip belaidės ausinės, ličio jonų baterijos yra integruotos ar įklijuotos, todėl jas išmontuoti ir atskirti dar sudėtingiau. Procesas labai atsakingas, kruopštus ir užima nemažai laiko", – aiškina D. Valeika.

Geriausias šiuolaikinių elektronikos įrenginių ardymo sudėtingumą iliustruojantis pavyzdys, kaip teigia pašnekovas, yra mobilieji telefonai.

„Iš seno mobilaus telefono išimti bateriją mokame visi ir tai galime padaryti per kelias sekundes, tačiau prireikus bateriją pašalinti iš naujo išmaniojo telefono, be specialių įrankių ir žinių tai padaryti galėtų retas, o ir laiko prireiktų kur kas daugiau. Tad tik po pirminio apdorojimo, kuris, kaip minėjau, vyksta rankomis, mobilusis ir panašūs prietaisai gali keliauti į smulkinimo ir atskyrimo etapus" , – pasakoja „EMP Recycling" vadovas.

Dėl vis sudėtingėjančio elektronikos atliekų ardymo atsakomybė pirmiausia krenta ant gamintojų pečių, kurie, anot pašnekovo, nėra linkę rūpintis ir kurti prietaisus taip, kad šiuos perdirbti būtų paprasta.

„Prietaisų, kurių perdirbimas būtų paprastesnis, gaminimas reikalauja daugiau investicijų, laiko ir sudėtingų dizaino sprendimų. Taip pat ir vartotojai reikalauja vis naujesnių, tiek technologine, tiek ir dizaino prasme modernesnių įrenginių. Tačiau tai nereiškia, kad gamintojai dėl to neprivalo prisiimti didesnės atsakomybės ir imtis priemonių, kurios leistų efektyviau perdirbti jų gaminamas produktus", – teigia pašnekovas.

Ypatingai sudėtinga perdirbti elektronines cigaretes

Apie tai, kaip prietaisas bus perdirbamas, privaloma galvoti dar jo kūrimo procese, o ne tuomet, kai jis tampa atlieka, – įsitikinęs „EMP Recycling" generalinis direktorius. Tokio trumparegiško mąstymo pavyzdys yra vis labiau populiarėjančios elektroninės cigaretės, kurioms būdų, kaip tinkamai jas perdirbti, nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

„Šios cigaretės turi daug sudedamųjų dalių ir yra pagamintos iš įvairių pavojingų medžiagų. Tačiau perdirbimo metu kiekvieną medžiagą būtina atskirti, o technologinių procesų, kaip tai padaryti su elektroninėmis cigaretėmis, tiesiog nėra. Tad mes, kaip ir kiti atliekų tvarkytojai, jas tiesiog renkame, kaupiame, sandėliuojame, bandome ardyti ir ieškoti sprendimų, kaip tinkamai sutvarkyti. O jų skaičius rinkoje tik auga. Manome, kad tokių įvairiausių, dar rinkoje nematytų daiktų tik daugės, o mums kaskart reikės keisti technologinius procesus, kurti naujus ir svarstyti, kaip tinkamai ir svarbiausiai saugiai juos perdirbti", – sako D. Valeika.

Nors įstatyminė bazė ir griežtėjantys reikalavimai tokiems ir panašiems prietaisams yra pagrindiniai svertai, galintys keisti gamintojų požiūrį į perdirbimo svarbą, „EMP Recycling" generalinio direktoriaus nuomone, nereikėtų pamiršti ir pačių vartotojų sąmoningumo bei atsakomybės.

„Labai didelę galią turi galutiniai vartotojai. Jei mes busime sąmoningi ir aiškiai komunikuosime, kad mus svarbu, jog mūsų naudojamas produktas yra tvarus, gali būti tinkamai perdirbamas ir grąžinamas į žiedinės ekonomikos ciklą, tai ir gamintojai bus priversti keisti savo įpročius, o įstatymų leidėjai – priimti reikiamus sprendimus. Tačiau jei visuomenei bus vis vien, kas nutinka su elektronikos atliekomis, tai pokyčių nematysime dar labai ilgai. Ši problema turi būti sprendžiama kompleksiškai. Vieno svarbiausio aspekto tiesiog nėra – privalo būti veiksmų visuma, kad galėtume judėti į priekį", – teigia D. Valeika.