Būrys dizainerių, menininkų ir edukatorių buriasi bendram tikslui – kurti galingą tvarios mados ir meno sinergiją.

Vilniaus dailės akademijos tvarios mados disciplinos dėstytoja Justina Semčenkaitė renginio atidarymo dieną (balandžio 15 d.) kvies pašnekesiui ant sofos. Jame apie tvarią madą iš įvairių perspektyvų kalbėsis skirtingų sričių mados profesionalai.

Sudėtingas kultūrinis fenomenas

Pasak J. Semčenkaitės, mada yra sudėtingas kultūrinis fenomenas, turintis šimtus skirtingų veidų, kuriuos metams bėgant darosi vis sunkiau apibūdinti, o juo labiau apibrėžti viena sąvoka. Po šiuo žodžiu telpa bemaž viskas – pasaulio įvykiai, žmonių įpročiai, pramonės plėtra, inovaciniai sprendimai ir visa, kas jungia žmogų bei jo poreikį apsirengti.

„Pirmiausiai mada tapo išeitimi tenkinti utilitarines funkcijas, pavyzdžiui, apsisaugoti nuo šalčio ir kaitros, ar jaustis patogiai atliekant buities darbus. Tik po to pamažu ji įsitvirtino priemone savirealizacijai. Sakoma, kad iki Prancūzijos Revoliucijos mada priklausė didikams, nes tik jie galėjo sau leisti siūdintis ir reguliariai keisti drabužius be praktinio pagrindimo. Keičiantis politinėms santvarkoms ir įsigalint viduriniajai klasei, ekstravagantiška aristokratijos mada supaprastėjo iki kasdieninio kostiumo, atverdama duris pramonei ir tokiai madai, kokią turime šiandien“ – pasakoja J. Semčenkaitė.

„Fashion Revolution Week’24“

Tvari mada – trumpalaikė tendencija?

Vilniaus dailės akademijos dėstytoja atkreipia dėmesį, kad mados pramonės atsiradimas, kuris dažnai tapatinamas su industrine revoliucija, ne tik įtvirtino mados sąvoką eilinio jos vartotojo žodyne, bet ir įgalino kurtis naujas su mada susijusias profesijas, leidžiančias šiam kultūriniam fenomenui gyvuoti toliau.

Ant jos, ypač paplitusi, populiari, net madinga perspektyva yra susijusi su perteklinio vartojimo įpročiais.

„Tai — tvari mada. Šis žodžių junginys, vieniems kelia susidomėjimą, kitiems – nuobodulį, o tretiems nervinį tiką, nes kiek gi galima apie tai kalbėti. Ironiška, kad daugybę metų linksniuojama mados pramonė su visais skeletais spintoje vis dar geba būti vertinama objektyviai, o štai tvarioji jos atšaka pastebimai kritikuojama pačių industrijos profesionalų. Dvidešimt pirmo amžiaus produktas, dar tik keliaujantis savo piko link, lyginamas su trumpalaike tendencija yra iniciatyvus, pagirtinas, bet per silpnas atsilaikyti prieš mados pramonės suformuotus kanonus“, – įžvalgomis dalijasi J. Semčenkaitė.

„Fashion Revolution Week’24“

Renginio organizatoriai trokšdami, kad trumpalaikė tvarios mados tendencija taptų tikru pokyčiu, buria bendraminčių komandą, į kurią jungiasi ir atliekų tvarkymo įmonė „Ecoservice“. Būdami aplinkotvarkos sektoriaus lyderiai Lietuvoje, jie kryptingai siekia pratęsti tekstilės gaminių gyvavimo ciklą, mat, dėl savo savybių, tai yra viena iš sunkiausiai perdirbamų atliekų rūšių.

„Fashion Revolution Week’24“ – tai judėjimas, siekiantis suburti mados bendruomenę ir pademonstruoti, kad tvarūs pasirinkimai neriboja, o kaip tik praturtina stilių kūrybiškais sprendimais bei prisideda prie unikalumo išryškinimo.

Renginys prasideda balandžio 15 d. 19.30 val. „Gallery 1986“ erdvėse, Kauno g. 32, Vilniuje. Renginys – nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją