„Paklausus žmonių, ką jiems reiškia žodis tvarumas, dažniausiai išgirsime tokius atsakymus kaip rūšiavimas, automobilio atsisakymas, mažesnis vienkartinio plastiko naudojimas ir panašiai. Tačiau iš tiesų tvaraus vystymosi sąvoka yra daug platesnė. Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tiksluose iškeliama 17 prioritetinių temų, tarp jų – lyčių lygybė, skurdo, bado ir nelygybės mažinimas. Todėl nusprendėme lapkritį skirti integracijos ir lygybės temai, tokiu būdu ne tik atkreipiant dėmesį į socialinės atskirties ir diskriminacijos temas, bet ir plečiant visuomenės suvokimą, kas yra tvarumas, ir parodant, kad tai daug daugiau nei rūšiavimas ar kitos jau ganėtinai plačiai aptariamos temos“, – sako „Tvari Lietuva“ vadovė Rugilė Matusevičiūtė.

Pasak jos, svarbu paminėti, kad tyrimų duomenimis nuo klimato kaitos labiau nukenčia jau ir taip silpnesnės visuomenės grupės – moterys, skurstantieji, rasinės mažumos, negalią turintys asmenys: „Pavyzdžiui, oro tarša turi didesnę neigiamą įtaką silpnesnį imunitetą turinčių asmenų sveikatai, potvynių ir gaisrų rizikos kelia grėsmę skurdą patiriančių žmonių pragyvenimui ir buičiai, klimato kaita taip pat stipriai paveikia ekonomiškai besivystančių bendruomenių ūkius, taip sumažinant prieinamumą prie kokybiško maisto ir gėlo vandens.“

Ji įsitikinusi, kad šios problemos nėra tolimos. „Lietuvoje skurdo lygis yra vienas didžiausių Europoje, o skursta kas penktas Lietuvos gyventojas, taip pat pagal energetinio nepritekliaus rodiklį esame antri Europoje, o moterys Lietuvoje vis dar uždirba apie 14% mažiau nei vyrai. Turime suprasti, kad klimato krizė tik gilina šias ir kitas nelygybės problemas, o jų sprendimas yra vienas iš esminių faktorių siekiant tvaraus vystymosi“, – komentuoja R. Matusevičiūtė.

Siekiant aktualizuoti šias problemas, visą lapkričio mėnesį iniciatyva „Tvari Lietuva“ skirs daugiau dėmesio integracijos ir lyčių lygybės temoms – jos bus plačiau analizuojamos projekto „Tvari Lietuva“ straipsniuose ir radijo laidose, taip pat žiūrovų laukia dvi Edmundo Jakilaičio vedamos diskusijos šiomis temomis.

Edmundas Jakilaitis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją