Bylą prieš Šveicariją iškėlė 2000 vyresnio amžiaus šveicarių, praneša CNN. Jos teigė, kad dėl klimato kaitos sukeltų karščio bangų pablogėjo jų sveikata ir gyvenimo kokybė, taip pat padidėjo mirties tikimybė.

Teismas nusprendė, kad Šveicarijos vyriausybė pažeidė dalies moterų teises dėl spragų, esančių nacionaliniuose teisės aktuose, skirtuose mažinti šiltnamio efektą, taip pat dėl to, kad nesugebėjo įgyvendinti anksčiau iškeltų klimato kaitos uždavinių.

Pranešime nurodoma, kad pažeistos moterų teisės į veiksmingą apsaugą nuo „neigiamo klimato kaitos poveikio gyvybei, sveikatai, gerovei ir gyvenimo kokybei“.

Pažymima, kad klimato aktyvistai ir anksčiau dalyvavo nacionaliniuose teismuose dėl žmogaus teisių pažeidimų, tačiau toks tarptautinio teismo priimtas nuosprendis – pirmasis. Šis teismo sprendimas neskundžiamas.

Ekspertai teigia, kad šis EŽTT sprendimas gali paskatinti kitas žmogaus teisėmis pagrįstas bylas dėl klimato kaitos ir atverti vartus panašiems ieškiniams ateityje.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją