Apie tai, kaip didinti derlių kuo labiau tausojant dirbamos žemės plotus, tarptautiniame „Corteva Agriscience" renginyje, skirtame Šiaurės Europos ir Baltijos šalių ūkininkams, pasakojo agroverslo inovacijoms, augalų apsaugos produkcijai ir sėkloms ypatingą dėmesį skiriančios „Corteva Agriscience" specialistai bei Danijos nevyriausybinės organizacijos „Concito" atstovai.

Sveikesnių produktų paklausa sparčiai auga

Biologinė įvairovė – žemės ūkio ir mūsų maisto sistemų pagrindas, tačiau jos didinimui būtini kiti tarpusavyje glaudžiai susiję elementai – vandens išteklių tausojimas, tinkamos priemonės ir technologinės naujovės, gerinančios dirvos būklę, didinančios pasėlių gebėjimą atlaikyti oro sąlygų pokyčius.

Už vietiniuose ūkiuose tvariomis priemonėmis užaugintus produktus daugiau pasiryžę sumokėti ir patys gyventojai. „Corteva Agriscience" pardavimų efektyvumo vadovas Europai Pierre Rougier skaičiuoja, kad biologinės kilmės žemės ūkio produktų rinka 2021 m. siekė 9 milijardus JAV dolerių, o 2026 m. kils kone dvigubai. Tad besiplečianti ekologiško maisto rinka ir auganti vietinių vartotojų paklausa – tai dar viena paskata ūkininkams žengti link tvaresnės žemdirbystės.

„Technologijų tiekėjai stengiasi mažinti biologinių trąšų kainas, tad ūkininkams dabar puiki proga atliepti didėjančią tvariai auginamų, kokybiškų, sveikesnių produktų paklausą ir tuo pačiu padidinti savo derlių", – pastebi pažangių augalų apsaugos produktų gamintojos „Corteva Agriscience" atstovas.

Būdai derlingumui didinti

Pasėliai dramatiškai keičia natūralią dirvožemio kilmę: jis skursta, o derlius tampa neatsparus klimato kaitai. Todėl ūkininkaujant būtina žvelgti į ateitį ir galvoti apie ilgalaikes perspektyvas: ne tik kasmet nuimti kuo didesnį derlių, bet ir reguliariai gerinti dirvožemį. Tam reikalingos naujos technologijos ir tvarūs sprendimai, – įsitikinęs Danijos žaliųjų ekspertų grupės „Concito" atstovas Tavs Nyord.

„Galima ir privaloma palikti dirvožemį su didesniu organinių medžiagų kiekiu, nei radote anksčiau. Tai – mūsų organizacijos tikslas ateinančiais 30–40 metų", – sako žaliųjų organizacijos ekspertas.

Derlingumui didinti pasitelkiami metodai gali būti skirtingi – nuo konkrečiai vietovei parinktų tinkamiausių augalų veislių, iki tikslaus ūkininkavimo, kuriamo idealiai suderinant trąšų (biotrąšų), pesticidų ir sėklų proporcijas. Pasak T. Nyord 'o, aukštas derlingumas turi dvigubą naudą: didina pagaminamos produkcijos apimtis ir tuo pačiu yra glaudžiai susijęs su mažomis šiltnamio dujų išlakomis.

T. Nyord neabejoja, kad šiuolaikiniam pasauliui ir visuomenei tikslas turėti daugiau maisto nėra pakankamas. Šis turi būti sveikesnis, maistingesnis ir palankesnis planetai. „Corteva Agriscience" būtent tai ir daro – kuria naujoves, kurios prisideda prie sveiko maisto ir sveikos planetos.

Sprendimai turi derėti tarpusavyje

Ieškant natūralesnių ir tuo pačiu efektyvesnių žemės ūkio ir maisto tiekimo grandinės sprendimų, priemonių imasi visi: ES jau inicijavo Žaliąjį kursą, o verslai ir organizacijos nuolat investuoja į biopesticidų inovacijas. Turėdama platų biologinių produktų portfelį, investicijas didina ir „Corteva Agriscience".

Laikantis ES žaliojo kurso ieškoma alternatyvų cheminiams pesticidams, skiriamos didelės investicijos biopesticidams. Todėl biotechnologijų rinka auga ir dar augs dvigubai visame pasaulyje, Europa – ne išimtis, – įsitikinęs P. Rougier. Tačiau tam, kad ūkiai visame pasaulyje veiktų pelningai ir tuo pačiu atlieptų visuomenės poreikius, pasitelkiami sprendimai turi būti lengvai pritaikomi, derinami tarpusavyje. Pavyzdžiui, integruotame kenkėjų valdyme daugiau biotechnologijų derinant su tradiciniu ūkininkavimu.

P. Rougier įsitikinęs – tinkamai naudojami biostimuliantai, feromonai bei biokontrolei skirti produktai užtikrina šiuolaikinio ūkio sėkmę.

„Į globalius iššūkius mes atsakome pasitelkdami inovacijas, o kurdami „Corteva Agriscience" biologinius produktus, savo patirtį, aistrą žemės ūkiui ir verslumo dvasią perteikiame ūkininkams, vartotojams ir visuomenei", – pažymi bendrovės atstovas.

Į derliaus maistingumą orientuoti produktai

Vyriausiasis „Corteva Agriscience" tyrėjas Marcin Dzikowski papildo, kad bendrovė ne tik kuria inovatyvius biostimuliatorius, bet ir orientuojasi į derliaus maistingumą.

„Mūsų gaminiai užtikrina aukštos kokybės gamybos procesą: nuo bakterijų kilmės iki pakuotės. Aliuminio pakuotė prailgina produktų galiojimo laiką, taigi ūkininkai juos gali naudoti ilgiau ir taupiau", – apie bendrovės gaminamų biostimuliatorių naudas kalba M. Dzikowski.

Konferencijos dalyviams jis pristatė naują įmonės sukurtą biostimuliantą „BlueN®", padedantį augalams pasisavinti maistines medžiagas. Tai mikrobiologinis produktas, kurio sudėtyje yra endofitinės klasės metilobakterijų (methylobacterium), itin vertingų aprūpinant pasėlius azotu, todėl svarbių žemės ūkyje.

Šiame produkte esančios bakterijų kolonijos yra inkapsuliuotos. Tai reiškia, kad jos apsaugotos nuo išorinio aplinkos poveikio ir tampa aktyvios tik naudojant. Be to, „BlueN®" sudėtyje esančios bakterijos leidžia pasėliams sugerti daugiau šviesos, taigi fotosintezė gali vykti didesniu intensyvumu. Tai, pasak M. Dzikowski, yra dar vienas būdas paskatinti formuotis pasėlius.

Atliktas empirinis tyrimas Vokietijos ūkiuose parodė, jog naujojo biostimulianto „BlueN" derinimas su beicavimu padidina derlių 1 t/ha.