„Dėl pastaruoju metu išliekančių didesnių trąšų kainų ūkininkai mažina tręšimo normas, todėl krenta derliaus kokybė. O aukštos kokybės grūdinės kultūros iki šiol buvo svarbiausia Lietuvos augintojų stiprybė ir konkurencinis pranašumas pasaulinėse rinkose“, – pažymi M. Vasiliauskas.

Iš hektaro prarandama apie 400 eurų

Anot jo, šiuo metu aukščiausios klasės grūdų, kurių baltymų kiekis 14 proc., tona kainuoja net 54 eurais daugiau negu toks pat kiekis prastesnės kokybės, 11,5 proc. baltymų turinčių grūdų. Vis dėlto, kaip tik tokios produkcijos vis daugiau užauginama ir Lietuvoje, ir kitose šalyse. „Taigi, jeigu ūkyje iš hektaro prikuliama 7-8 tonos grūdų, tai skirtumas tarp aukščiausios ir prastesnės kokybės produkcijos sudaro apie 400 eurų hektarui“, − skaičiuoja bendrovės „Scandagra“ vadovas.

Scandagra inovacijų dienos

M. Vasiliauskas teigia, kad užauginamas derlius Lietuvoje pastebimai prastėja jau trečius metus iš eilės. Kad išlaikytų pozicijas rinkose ir galėtų dirbti efektyviai, Lietuvos ūkininkai turėtų skirti dėmesio keliems aspektams. Visų pirma, atsakingai rūpintis pasėlių tręšimu ir įvertinti tai, kad vienos rūšies trąšų naudojimas norimo efekto gali ir neduoti. Bendrovės „Scandagra“ vadovas pabrėžia, kad daugiau baltymų turintiems grūdams auginti reikalingas azotas, o jo trąšų efektyvumas didėja taikant ir fosforo bei kalio trąšas. Įvairiose bandymų stotyse atliktais oficialiais tyrimais ne kartą patvirtinta, kad dirvą rudenį patręšus fosforu ir kaliu, azoto trąšų efektyvumas padidėja nuo 2 iki 4 kartų.

Be to įmonės vadovas ūkininkus kviečia atidžiai stebėti padėtį rinkoje ir nedelsti pasinaudoti palankiomis sąlygomis, kai tik jos susiklosto. „Dar pavasarį ūkininkai galėjo džiaugtis geru žaliavų rinkos balansu: grūdų kainos buvo gana aukštos, o trąšos pigesnės, buvo labai palankus metas pirkti trąšas ir parduoti grūdus. Svarbu tai, kad tuo pačiu metu perkant žaliavas ir parduodant produkciją išvengiama spekuliacijos, ir ūkininkai realiai gali fiksuoti dalį savo veiklos rezultatų. Dabar situacija yra pasikeitusi – grūdai atpigo, o trąšų kainos pakilo. Rinka labai dinamiška, sudėtinga prognozuoti, kiek ilgai tokia padėtis tęsis. Laimi įžvalgieji, todėl būtina naudotis atsirandančiomis progomis“, – akcentuoja „Scandagra“ generalinis direktorius.

Scandagra inovacijų dienos

ES derlius mažesnis, bet kainos nekyla

Anot jo, bendrai šalies augalininkystės sektoriaus padėtis derliaus supirkimo sezonui pasibaigus vertintina palankiai. Tokį požiūrį skatina ir tai, kad kaimyninėse šalyse ir daugelyje kitų Europos regionų grūdų derlius mažėjo.

„Gausus Lietuvos ūkininkų derlius džiugina, ypač atsižvelgiant į tą aplinkybę, kad daugelio aplinkinių šalių, pavyzdžiui, Latvijos ir Estijos grūdų augintojai tokia gausa pasigirti negali. Dėl prastų orų sudėtinga padėtis ir Vakarų Europos šalyse. Prancūzija, kur paprastai kasmet užauginama apie 32 mln. tonų kviečių, šiemet sulaukė gerokai mažesnio, apie 25-26 mln. tonų derliaus. Prastesni ir Vokietijos, Lenkijos, Juodosios jūros regiono ūkininkų rezultatai. Taigi bendras Europos Sąjungos šalių derlius turėtų būti apie 5 proc. mažesnis negu pernai“, – komentuoja M. Vasiliauskas.

Vis dėlto, bendrovės „Scandagra“ vadovas pažymi, kad nepaisant palyginti prasto derliaus didžiojoje dalyje valstybių, grūdų kainos tarptautinėse rinkose šiuo metu išlieka gana žemos. Tai lemia makroekonominės aplinkybės, dėl kurių investiciniai fondai iš grūdų pirkėjų tapo pardavėjais.

„Nors atrodytų, kad fundamentalios aplinkybės, t. y. prastesnis derlius, turėtų kelti grūdų kainas į viršų, matome, kad taip nėra. Investiciniai fondai agresyviai pardavinėja, todėl laikosi palyginti žemos kainos. Kita vertus, esant panašioms aplinkybėms esame matę ir dar mažesnių grūdų kainų, todėl labai nestebintų, jeigu artimoje ateityje kainos dar šiek tiek kristų“, – sako bendrovės vadovas.

Scandagra inovacijų dienos

Apie tai, kaip šiomis aplinkybės reikėtų elgtis ir kokius strateginius sprendimus priimti Lietuvos ūkininkams, bus diskutuojama lapkritį Vilniuje rengiamoje konferencijoje „Agroverslo forumas“. Jame kartu su tarptautiniais ekspertais bus išsamiai aptariamos tendencijos, lemiančios Lietuvos ir pasaulio žemės ūkio verslą.

2006 m. Lietuvoje savo veiklą pradėjusi agro verslo bendrovė yra dviejų skandinaviško kapitalo žemės ūkio kooperatyvų Danijos DLG ir Švedijos „Svenska Lantmannen“ sukurta įmonė. UAB „Scandagra“ yra viena lyderiaujančių įmonių Lietuvos žemės ūkio sektoriuje, nuo veiklos pradžios ji užsiima didmenine trąšų, sėklų, augalų apsaugos produktų prekyba, grūdinių kultūrų supirkimu. Bendrovė šiandien vienija daugiau nei 150  darbuotojų Lietuvoje.