Pas ūkininką Šiaulių rajone susirinko netikėtai daug dalyvių

Šiaulių rajone organizuota lauko diena šįmet vyko ūkininko Vitoldo Norkaus ūkyje. Nuo 1992-ųjų ūkininkaujantis Vitoldas teigia, kad kontrastingi šių metų orai turėjo neigiamos įtakos jo pasėliams.

„Ir trąšos veikė prasčiau, ir dėl šalnų laukai labai margi buvo. Tačiau viską pataisėme pagal „Agrokoncerno“ rekomendacijas, ir problemos išsisprendė. Dabar jau viskas gerai. Svarbu, kad neužkluptų sausra, liūtys ar kruša“, – sako jis.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

Lauko dienose Vitoldas dalyvauja jau ne pirmus metus, tačiau šiųmetis renginys jam pasirodė išskirtinis.

„Anksčiau tik kokių dvidešimt ūkininkų susirinkdavo, o šįmet gal jau ir apie šimtą – tikrai nesitikėjau, kad tiek daug suvažiuos. Buvo labai geras renginys“, – sako jis.

Vitoldas pasakoja, jog į renginį atvykę „Agrokoncerno“ specialistai ūkininkams papasakojo apie sezono iššūkius, galimybes, dalijosi įvairias patarimais ir rekomendacijomis.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

„Iš pradžių vyko pristatymas, kuriame mano sūnus papasakojo apie mūsų ūkį. Po to važiavome į laukus, kur buvo pasėtos bandomosios keturios veislės kviečių. Juos išanalizavome, paskui kitus pasėlius apžiūrėjome“, – teigia jis.

Vitoldas ne tik priima kolegas savo ūkyje, bet ir pats noriai vyksta į kituose regionuose organizuojamas lauko dienas.

„Manau, kad šie renginiai labai reikalingi ir suteikiantys daug naudos. Daugiau sužinai apie augalus, įvairias žemės ūkio technologijas. Pabendraujame, pasitariame tarpusavyje su ūkininkais, sužinome vieni iš kitų vertingų patarimų. O ir specialistai pataria, ką ir kaip daryt. Tai labai padeda“, – patikina Vitoldas.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

Lauko dienoms pradedama ruoštis sėjos metu

„Agrokoncerno“ komercijos vadovas Arnas Radzevičius teigia, kad lauko dienos yra atviri renginiai, kuriuose gali dalyvauti visi besidomintys žemės ūkiu. Pagrindinis šių renginių tikslas – vystyti bendrą Lietuvos žemės ūkį ir skatinti jo pažangą.

„Lauko dienose susitinka ūkininkai iš įvairių Lietuvos regionų. Jie pasidalija savo istorijomis, patirtimis. Taip pat renginiuose dalyvauja įvairūs ekspertai. Kartu gyvai analizuojame pasėlių atvejus, ieškome sprendimų, kaip spręsti vienas ar kitas problemas, ką daryti, kad jos nebepasikartotų“, – pasakoja A. Radzevičius.

Jo teigimu, lauko dienoms pradedama ruoštis dar rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, kada vyksta sėja. Dažniausiai pasėjamos netradicinės augalų veislės ar būna priimti kiti inovatyvūs sprendimai, siekiant supažindinti ūkininkus su žemės ūkio naujovėmis.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

„Lauko dienos vyksta arba mūsų įmonės, arba mūsų partnerių ar ūkininkų laukuose. Tikrai yra daug ūkininkų, kurie noriai įsileidžia į savo laukus, nes mato tame vertę. Tokiu būdu jie išbando naujas veisles, išsirenka, kas jiems labiausiai tinka, ir gali dar efektyviau ūkininkauti“, – pasakoja A. Radzevičius.

Taip pat lauko dienose didelis dėmesys skiriamas žemės ūkio technikai: ūkininkai pasidalija, kas jiems pasiteisino, aptaria, kokios praktikos veikia, į ką verta investuoti.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

Gamtai nepasipriešinsi, bet sprendimų yra

Tris savaites vykusios lauko dienos šiemet ūkininkams leido pasisemti įvairių įžvalgų.

Pirmiausia, buvo aiškiai matoma praeito rudens įtaka augalams. Nors anas ruduo džiugino šiltais orais, ūkininkams tai sukėlė nemažai iššūkių. Dalis pasėlių peraugo, dėl ko atėjus žiemai jie tapo žymiai pažeidžiamesni šalčiams.

Taip pat per žiemą ir pavasarį daug laukų buvo paveikti perteklinės drėgmės, ypač Vakarų Lietuvoje. Tai lėmė nemažai pasėlių praradimų.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

Tuo tarpu balandžio mėnesį vykęs staigus atšilimas, kurį netrukus pakeitė atšalimas, taip pat neigiamai paveikė pasėlius. Buvo atvejų, kai dėl šilumos staigiai išaugę augalai buvo pažeisti šalnų.

Kai kuriuos pasėlius balandį kritęs sniegas išguldė, dėl ko nemažą dalį augalų paveikė ligos. Pavyzdžiui, lauko dienose buvo matoma daug kviečių ir žieminių javų, paveiktų grybelinių ligų, ypač šiauriniuose regionuose.

„Šiai dienai potencialas laukuose atrodo neblogas, tačiau ir toliau kyla grėsmių dėl pasėlių išgulimo, krušų ar kitų gamtos stichijų. Pavyzdžiui, praeitą rugpjūtį, prieš pat šienapjūtę, vykusi kruša Joniškio rajone nusinešė apie 90 proc. vieno ūkininko derliaus. Norisi tikėti, kad šiemet viskas bus gerai ir pavyks išvengti didelių derliaus praradimų“, – sako A. Radzevičius.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

Anot jo, nors šiandien technologijos nėra tiek pažengusios, kad būtų galima numoti ranka į gamtos reiškinius, – yra įvairių augalų apsaugos priemonių ir atsparesnių augalų veislių, o tai leidžia gerokai sumažinti derliaus praradimus vyraujant nepalankioms oro sąlygoms ar augalų ligoms.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

Žemės ūkio perspektyvumui svarbus bendruomeniškumas

Birželio 18–20 d. Radviliškyje Lietuvos ūkininkai kviečiami dalyvauti didžiosiose lauko dienose, kur vyks ir „Ateities ūkio“ atidarymas.

Pasak A. Radzevičiaus, šiuose renginiuose ūkininkai bus supažindinami su naujausių technologijų praktinio taikymo pavyzdžiais.

„Papasakosime, kas mums veikia, o kas – nepasiteisino. Ūkininkai galės sužinoti, į kokius technologinius sprendimus verta investuoti“, – sako jis.

A. Radzevičiaus teigimu, nors robotikos sprendimai laukuose žengia dar tik pirmuosius žingsnius, išmaniųjų technologijų taikymas žemės ūkyje tampa vis populiaresnis.

„Didžioji dauguma ūkių jau naudoja dronus pasėlių apžvalgai. Taip pat populiarėja palydoviniai duomenys, leidžiantys efektyviau ir tikslingiau rūpintis augalais. Dabar rinkoje pristatėme ir dronų stoteles, kurių faktinį veikimą patys ūkininkai galės pamatyti ateinančiuose renginiuose“, – teigia jis.

„Agrokoncerno“ komercijos vadovas pastebi, jog dauguma ūkininkų siekia optimizuoti ir efektyvinti žemės ūkį, tačiau kartais stabdo ne tik finansinis, bet ir psichologinis barjeras.

Lauko dienos regionuose: kokių rizikų kyla šių metų derliui?

„Kartais žmonės galvoja, kad nėra poreikio kažką keisti, jei trisdešimt metų pavyko sėkmingai ūkininkauti. Tačiau visoje Europoje pastebima ūkių mažėjimo tendencija. Viena vertus, rinkoje išsilaiko tie ūkiai, kurie yra technologiškai pažangesni. Tačiau taip pat svarbus ir demografinis veiksnys – sunku sėkmingai veikti, jei trūksta darbuotojų“, – pastebi jis.

A. Radzevičius pabrėžia, kad būtent lauko dienos ūkininkams leidžia pamatyti tą gerąjį ūkininkavimo pavyzdį, prisitaikyti prie besikeičiančių žemės ūkio sąlygų, pasivyti naujausias tendencijas ir įsitraukti į bendruomenes, kurios taip pat leidžia ir atrasti sau tinkamus žmones.