Nuomonei pasikeisti užtenka vos vieno susitikimo


Įmonės „Agrokoncernas“ Personalo ir projektų skyriaus vadovė Onutė Verygaitė įsitikinusi – iš verslo pusės labai brandu auginti būsimus darbuotojus jiems dar esant mokyklos suole.

„Visi verslai nori turėti gerų specialistų, vyksta į aukštąsias mokyklas ir ten siekia susipažinti su pačiais geriausiais bei žada juos įdarbinti. Tačiau aukštųjų mokyklų atstovai prašo orientuotis į mokyklas ir ten besimokančiuosius. Juk labai svarbu nuvažiavus moksleiviams papasakoti, kokias studijas verta rinktis ateityje, norint prisijungti prie konkrečios įmonės darbuotojų gretų“, – teigia pašnekovė.

Didžiausia bėda ta, kad moksleiviai turi ribotą suvokimą apie žemės ūkio sektorių. Jie neįsivaizduoja, kad šioje srityje karaliauja robotai, dronai ir dirbtinis intelektas.

 Onutė Verygaitė

„O juk tai – sritys, kurios yra įdomios jauniems žmonėms, – pabrėžia O. Verygaitė. – Po susitikimų su moksleiviais aš patiriu didelį džiaugsmą, nes daugelis jaunų žmonių pakeičia savo požiūrį. Nusistatymas dingsta.“

Vienos pažangiausių žemės ūkio sektoriaus įmonių Lietuvoje atstovai šiemet jau aplankė 15 šalies mokyklų. Jie nuosekliai vyksta tiek į mokyklas, tiek ir į kolegijas, universitetus. Tai – tarsi švietėjiška įmonės veikla, apimanti visas ugdymo pakopas.

„Šiais metais pradėjome keliauti ir pas jaunesnius moksleivius, pavyzdžiui, aštuntokus, kuriems pasirinkimo kelias dar nėra toks aktualus, tačiau jau formuojame suvokimą“, – sako specialistė.

Dirbtinis intelektas žemės ūkyje – kasdienybė


Įmonės „Agrokoncernas“ atstovai aktyviai lankosi ir karjerų dienose, susitikimuose su studentais. „Studijų mugėje“ pranešimą skaitęs Komercijos direktorius Arnas Radzevičius pasakoja, kad dabartinės technologijos leidžia apdoroti milžiniškus informacijos kiekius, kurie yra generuojami žemės ūkyje.

„Tai yra tam tikras proveržis. Šiuo metu žemės ūkis labai sparčiai skaitmenizuojasi. Svarbu tai, kad šiuo metu dar nėra labai daug profesionalų, kurie gebėtų su dirbtiniu intelektu dirbti žemės ūkio srityje“, – pasakoja įmonės komercijos direktorius.

 Arnas Radzevičius

Dėl šių priežasčių jis skatina visus jaunus, gabius bei darbščius žmones „įsilieti“ į žemės ūkio sektorių.

„Šiandien mes turime nemažai įrankių, kurie veikia dirbtinio intelekto pagalba. Tai – vaizdų atpažinimo sistemos, kurios atpažįsta piktžoles ir atskiria jas nuo kultūrinių augalų, o taip pat naudojame ir specialius, pažeidimus leidžiančius atpažinti prietaisus“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, rinkoje atsiranda vis daugiau robotikos produktų. O tai lemia proveržį, kuris yra neišvengiamas. Visiškai tikėtina, kad per ateinančius dešimt metų žemės ūkio sektoriaus industrija pasikeis iš pagrindų.

„Dėl šių priežasčių įmonė „Agrokoncernas“ nuolat organizuoja įvairius renginius. Juose naudinga sudalyvauti ne tik moksleiviams, tačiau ir tiems, kurie jau dirba šiame sektoriuje“, – įsitikinęs A. Radzevičius.

Įmonių komunikacija su mokyklomis – neįkainojama


Vilnius Tech Mechanikos fakulteto dekanas doc. dr. Justinas Gargasas sako, kad lietuviai – žemdirbių tauta. Tačiau, anot jo, svarbu suvokti, kad šiuolaikinė žemdirbystė – labai moderni. Naujosios technologijos bei jų teikiamos galimybės privalo būti išnaudojamos.
Justinas Gargasas

„O tai turi prasidėti nuo mokyklos. Supažindinimas su žemės ūkiu ir inžinerija – vieni iš pagrindinių dalykų, ką jaunam specialistui reikėtų žinoti. Tokiu būdu vėliau jam bus lengviau pasirinkti ateities kelią, kuriuo bus galima žengti“, – teigia pašnekovas.

Mokslininkas pabrėžia, kad labai svarbus ir įmonių komunikavimas su mokiniais. Tai moksleiviams suteikia galimybę susipažinti su įmone, padeda suvokti realybę. O ji šiame sektoriuje – išties stulbinanti.

Justinas Gargasas

„Jau reikėtų pamiršti senus laikus, kuomet dirbama buvo su sena technika. Galimybės šiuo metu yra visiškai kitokios. Šiandien žemės ūkio srityse dirba robotai, yra pritaikomos išmaniosios technologijos, ūkininkai sėkmingai naudojasi įvairiomis GPS sistemomis“, – pasakoja jis.

Pašnekovas džiaugiasi, kad verslai eina „koja kojon“ su universitetais. Kai įmonė pristato moksleiviui visas galimybes, jis gali tikslingai pasirinkti būsimas studijas.

Žemės ūkio sektorius – pažangus ir šiuolaikiškas


Vienas iš įmonės „Agrokoncernas“ vykdomų projektų – „Agroambasadoriai“. Projekto dėka pažangiausi šalies ūkininkai yra kviečiami kartu vykti į mokyklas ir ten pasakoti moksleiviams apie savo darbą. Nuvykęs į vieną iš mokyklų ūkininkas Ričardas Vaičiulis atskleidė, kad bendraujant su moksleiviais vienas pagrindinių jo tikslų – sugriauti mitus apie žemės ūkį.
Ūkininkas Vaičiulis ir Onutė Verygaitė

„Agrosektoriui reikia jaunų, protingų ir žingeidžių žmonių. Aš noriu parodyti, kad mes esame kiek kitoks sektorius, nei mus „piešia“. Mano tikslas – vaikams papasakoti apie savo patirtį bei kasdienybę, supažindinti, kaip iš tiesų viskas vyksta“, – sako R. Vaičiulis.

Jis sako, kad vaikai iki šiol nėra tinkamai apšviesti apie tai, kas yra tas agrosektorius. Juk tai – ypač plati sritis, prasidedanti nuo tradicinio žemės ūkio, besibaigianti aukščiausio lygio technologijomis. O tai – šio sektoriaus ateitis.

„Agroambasadorius esu, nes jaučiu pareigą papasakoti visiems žmonėms, kaip iš tiesų yra vykdomas šis verslas. Viskas yra kitaip nei daugelis įsivaizduoja. O kas apie realybę papasakos geriau, nei tie, kurie šiame sektoriuje dirba šiuo metu“, – įsitikinęs R. Vaičiulis.

 Litexpo

Mokiniai neretai mano, kad pienas gaminamas prekybos centruose


Kėdainių „Ryto“ progimnazijos karjeros specialistė Loreta Pabrinkienė teigia, kad mitų apie žemės ūkio sektorių iki šiol yra labai daug.
 Litexpo

„Teko kalbėtis su pradinių klasių vaikais, kurie sako, kad pienas yra gaminamas prekybos centre. Taip pat išgirstu ir nuomonių, kad kiaušiniai yra gaminami, o ne perimi vištų. Moksleiviai sako, kad viščiukai auginami dėl grožio. Jie nesupranta, kad vėliau jie tampa mūsų maistu“, – pasakoja specialistė.

Dėl šių priežasčių, anot jos, norisi, kad kuo daugiau ekspertų atvažiuotų į mokyklas ir papasakotų, kaip yra iš tiesų. Naudinga ir patiems mokiniams nuvažiuoti pas ūkininkus ir realiai išvysti, kaip atrodo šiuolaikiniai ūkiai.

„Vaikams kiekvienas susitikimas su specialistais yra naudingas, nes vaikų turimos žinios – senos. Jiems neretai atrodo, kad tai yra neįdomu, sunku, nepatogu. Tačiau svarbu suvokti, kad ši sritis labai keičiasi“, – įsitikinusi L. Pabrinkienė.

Sritis, kurioje laukiami patys talentingiausi


Ūkininkas Rimvydas Bivilis sako, kad mokiniams papasakoti apie savo darbą yra labai įdomu.

„Aš pasirinkau šią profesiją, nes man labai patiko visas procesas, gamta, augalai, žemės ūkio technika, kuri yra moderni“, – nurodo jis.

 Ūkininkas Bivilis ir Onutė Verygaitė

Ūkininkas sako, kad norint dirbti žemės ūkio srityje reikia turėti inžinerinių, matematinių, informacinių, agronomijos žinių.

„Žinios yra įgyjamos pagrindinėje mokykloje, o vėliau ir aukštojoje mokykloje. Jas svarbu bandyti pritaikyti ir savo darbuose. Kaimo vaikas galbūt geriau žino, kas yra ūkis, o miesto vaikui yra sunkiau viską įsivaizduoti. Tačiau manau, kad tereikia noro, o žinios vėliau ateis savaime“, – teigia R. Bivilis.