Įpėdinis laikomas priėmusiu palikimą, kai jis faktiškai pradėjo paveldimą turtą valdyti arba padavė palikimo atsiradimo vietos notarui pareiškimą dėl palikimo priėmimo (CK 5.50 straipsnio 2 dalis). CK 5.50 straipsnyje įtvirtinta, kad palikimo priėmimo veiksmai turi būti atliekami per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos, o jeigu šis terminas praleistas, jis gali būti atnaujinamas CK 5.57 straipsnio 1 dalies pagrindu.

Taigi įstatyme yra numatyti du būdai, kuriems esant įpėdinis po velionio mirties gali priimti palikimą. Pirmas būdas, įpėdiniui su pareiškimu per tris mėnesius nuo velionio mirties kreiptis į notaro kontorą dėl paveldėjimo bylos užvedimo. Antras būdas, tai, kai velionio turtą įpėdinis po jo mirties pradėjo faktiškai valdyti kaip savo turtą.

Pirmuoju atveju iš savo praktikos galiu pasakyti, kad labai svarbu nesupainioti, jog pareiškimą notarui dėl paveldėjimo bylos užvedimo reikia pateikti per tris mėnesius. Dažnu atveju pasitaiko, jog įpėdiniai susipainioja ir pareiškimą notarui pateikia ne per tris mėnesius, bet po trijų mėnesių nuo velionio mirties. Todėl notaras tokiu atveju laiko, jog terminas palikimui priimti jau yra praleistas. Taip pat svarbu žinoti, jog pareiškimas palikimui priimti pateikiamas tam notarui, kurio veiklos teritorijoje buvo velionio deklaruota gyvenamoji vieta. Vis dėl to, jeigu nutiko taip, jog įpėdinis trijų mėnesių terminą palikimui priimti praleido nors ir vieną dieną, notaras palikimo bylos užvesti neturės teisės. Terminą praleidęs įpėdinis privalės kreiptis su pareiškimu į teismą ir prašyti atnaujinti praleistą trijų mėnesių terminą palikimui priimti.

Tokiame procese svarbūs keli aspektai. Visų pirma, kuo mažiau įpėdinis praleido terminą, tuo daugiau šansų, jog teismas praleistą terminą atnaujins. Ir dar, kuo daugiau įpėdinis teismui pateiks įrodymų, kurie pateisina pagrįstai praleistą terminą, tuo daugiau šansų, jog teismas praleistą terminą atnaujins. Svarbiomis priežastimis atnaujinti praleistą terminą palikimui priimti gali būti liga, gyvenimas užsienio valstybėje, nenugalima jėga, pavyzdžiui prieš porą metų COVID-19 pandemija ir paskelbti ribojimai tarp savivaldybių ir pan. Taigi, teismas gali atnaujinti palikimo priėmimo terminą, jeigu pripažįsta, kad terminas praleistas dėl svarbių priežasčių (CK 5.57 straipsnio 1 dalis).

Būtent teismo sprendimo pagrindu, įpėdinis turės vėl trijų mėnesių terminą palikimui priimti, t. y. turės per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos kreiptis į notarą dėl paveldėjimo bylos užvedimo.

Kita situacija, kai įpėdinis po velionio mirties dėl palikimo į notarą nesikreipia labai ilgą laiką (tris, penkis, dešimt metų ir daugiau), tačiau turtu naudojasi ir rūpinasi kaip savo. Tokiu atveju reikia kreiptis į teismą su pareiškimu dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo – faktinio paveldimo turto valdymo. Šis procesas ypatingas tuo, kad nėra skirtumo kiek daug įpėdinis praleido termino palikimui priimti po velionio mirties. Svarbiausia, kad toks įpėdinis po velionio mirties toliau faktiškai valdė jo turtą kaip savo. Toks faktinis mirusios asmens turto valdymas dažniausiai pasireiškia realiais veiksmais, pavyzdžiui įpėdinis toliau moka visus komunalinius mokesčius už butą ar namą, kuris priklausė velioniui iki mirties, tokiame bute ar name įpėdinis toliau gyvena, jį tvarko, remontuoja, juo rūpinasi. Taip pat palankiai vertinama aplinkybė, jeigu įpėdinio deklaruota gyvenamoji vieta yra tuo pačiu adresu, kur iki mirties gyveno ir velionis. Tam tikrais atvejais svarbūs gali būti ir liudytojų kaimynų ar kitų giminaičių parodymai teisme, jog velionio turtu rūpinasi būtent tas įpėdinis, kuris teismo prašo nustatyti juridinę reikšmę turintį faktą. Taigi, jeigu įpėdinis po velionio mirties toliau rūpinosi jo turtu, jį valdė ir prižiūrėjo kaip savo, teismui nėra skirtumo kiek ilgai praleistas terminas palikimui priimti, ar dešimt ar penkiolika ar dar daugiau metų, svarbiausia, kad po velionio mirties būtų įrodytas faktinis jam priklausiusio turto valdymas, to įpėdinio, kuris nori susitvarkyti palikimą. Įpėdiniui teisme įrodžius paveldimo turto faktinį valdymą po velionio mirties ir teismui priėmimus palankų sprendimą, toks įsiteisėjęs teismo sprendimas pateikiamas notarui, kuris teismo sprendimo pagrindu užveda paveldėjimo bylą įpėdinio vardu ir įpėdiniui išduodamas paveldėjimo pagal įstatymą teisės liudijimą. Pažymėtina, kad šiuo atveju nėra trijų mėnesių termino, - su teismo sprendimu, kuriuo nustatytas priėmimo palikimas faktiniu turto valdymu, notarui gali būti paduotas bet kada.

Taigi, tuo atveju, jeigu yra praleistas terminas palikimui priimti, kad pasiekti galutinį tikslą – įregistruoti turtą savo vardu – įpėdinis turi kreiptis į teismą (dėl termino palikimui priimti atnaujinti arba dėl juridinė reikšmė turinčio fakto nustatymo), o vėliau su teismo sprendimu į notarą.

Advokatė Agnija Frejerė
Adresas A. Goštauto g. 8-214 kab., Vilnius LT-01108
Tel. +370 609 323 48
El. p. agnija@frejerlaw.lt, info@frejerlaw.lt
Tinklapis https://www.advokatefrejere.lt/