„Įrenginių bei įmonių duomenų saugumo klausimai tampa vis aktualesni, todėl nusprendėme savo didžiausiems partneriams bei klientams organizuoti renginį, kurio metu pristatėme Lenovo ThinkShield saugumo sprendimus ir padėjome dalyviams geriau suprasti, kokius saugumo sprendimus jie turėtų naudoti, norint atitikti jau šių metų spalio 17d. įsigaliosiančios TIS2 direktyvos reikalavimus” – teigia Audrius Klimaitis, Lenovo vadovas Baltijos šalims.

Audrius Klimaitis

Tinklų ir informacinių sistemų direktyva (TIS2, angl. NIS2) yra naujas Europos Sąjungos reglamentas, kuris Lietuvoje jau priimtas ir įsigalios netrukus. Netrukus bus apibrėžti detalūs reikalavimai. Lietuvoje direktyva ypač aktuali organizacijoms, kurių apyvarta viršija 10 mln. EUR, įmonėms, kuriose dirba daugiau nei 50 darbuotojų, arba bendrovėms, kurios priskiriamos prie strateginių sektorių.

Reikia pabrėžti, kad direktyvos reikalavimų atitiktis aktuali ne tik dideles apyvartas generuojančioms ar daug darbuotojų turinčioms įmonėms. Direktyvos tikslas yra užtikrinti, kad organizacijų kritinė infrastruktūra ir duomenys būtų saugomi vadovaujantis geriausiomis praktikomis. Tai naudinga ir smulkiam verslui, nes kibernetinės spragos gali sukelti daug žalos verslo tęstinumui ir finansinių nuostolių.

Visose ES šalyse numatyta itin griežta direktyvos reikalavimų įgyvendinimo stebėsena ir kontrolė, idant gerėtų verslo kibernetinio atsparumo būklė atsižvelgiant į augančias grėsmes. Neįgyvendinus direktyvos reikalavimų teisės aktuose jau numatytos didelės baudos.

„Lenovo siūlo patikrintus ir išbandytus kibernetinio saugumo sprendimus, kurie atitinka dešimt TIS2 direktyvos minimalių saugumo priemonių. Vis dėlto, mes rekomenduojame pradėti nuo pirmų žingsnių, kuriais nustatoma dabartinė organizacijos kibernetinio saugumo būklė, t.y. atliekama rizikos analizė (angl. Risk Analysis). Lenovo gali atlikti saugumo rizikos vertinimą, pasitelkdama 17 NIST saugumo praktikų“ – teigia Burke Stephenson, Lenovo ThinkShield saugumo sprendimų vadovas EMEA regionui.

Burke Stephenson

Organizacija, turinti tokį saugumo įvertinimą, pagrįstai, prioritetų tvarka pasirenka priemones ir žingsnis po žingsnio tobulina savo kibernetinio saugumo būklę, idant ateityje išvengtų reputacinės bei finansinės žalos dėl kibernetinių pažeidimų.

Lenovo turi išskirtines partnerystes, kurios nėra prieinamos niekur kitur. Šios partnerystės yra su trečiųjų šalių nepriklausomais programinės įrangos tiekėjais (ISV), kurie nusprendė teikti savo sprendimus tik per Lenovo.

„Lenovo yra tarptautinė organizacija, tuo pačiu didžiausias nešiojamųjų kompiuterių gamintojas pasaulyje, todėl šie programinės įrangos tiekėjai mato vertę bendradarbiaudami bei teikdami savo sprendimus per Lenovo. Nors šie sprendimai yra prieinami tik per Lenovo, jie gali būti naudojami bet kurio gamintojo įrenginiuose” – teigia Audrius Klimaitis, Lenovo vadovas Baltijos šalims.

Lenovo saugumo sprendimų ekspertas Burke Stephenson pateikia 3 unikalius Lenovo ThinkShield saugumo sprendimus, kurie yra itin svarbūs TIS2 direktyvai įgyvendinti.

  • ThinkShield Hardware Defense powered by Sepio – jis aptinka kiekvieną techninės įrangos (angl. Hardware) vienetą jūsų tinkle, įskaitant tuos, kurie neturi IP arba MAC adreso, suklastotus įrenginius, „shadow IT“ ir kt. Patikrina, ar kiekvienas įrenginio komponentas nebuvo pakeistas ar pažeistas, pradedant gamyba, baigiant pristatymu galutiniam vartotojui (tiekimo grandinės saugumas). Jis taip pat gali aptikti įdiegtas mikroschemas ar komponentus, kurie nėra originalių specifikacijų dalis, ir pateikia tiekimo grandinės patikros įvertinimą kiekvienam įrenginiui.

  • ThinkShield Firmware Defense powered by Eclypsium – programinės įrangos (angl. Firmware) apsauga yra labiausiai pažeidžiamas elementas kiekvienoje įmonėje. Iki šiol buvo labai mažai sprendimų, galinčių aptikti ir pateikti ataskaitas apie visų įmonėje prijungtų įrenginių programinę įrangą. Naudojant šį įrankį, įmonės duomenys liks apsaugoti, jeigu, pavyzdžiui, darbuotojas netyčia prijungs USB raktą, kuriame įdiegtas virusas. Taip pat kitų grėsmių.

  • ThinkShield Data Defense powered by Cigent – šis sprendimas apsaugo organizacijos darbuotojų įrenginius nuo „ransomware“ atakų. Turime atvejį, kai prieš organizaciją buvo naudojama „BlackCat Ransomware“ ataka ir šis saugumo sprendimas neleido įsilaužti ir paveikti įmonės duomenų, kurie buvo apsaugoti „ThinkShield Data Defense“

„Stay Secure with Lenovo“ renginys Lenovo partneriams ir klientams surengtas išskirtinėje erdvėje – naujojoje lenktynininko Benedikto Vanago komandos bazėje, kur renginio dalyviai galėjo gyvai apžiūrėti legendinį „Toyota GR DKR Hilux“ bolidą, su kuriuo „Toyota Gazoo Racing Baltics“ komanda pasiekė istorinį Lietuvai ir Baltijos šalims rezultatą – užimta 8-oji vieta Dakaro ralyje. Renginyje dalyvavo pats Benediktas Vanagas ir pasakojo dalyviams kas užtikrina lenktynininkų saugumą pačiame sudėtingiausiame ir pavojingiausiame ralyje pasaulyje.

Visos Lenovo naujienos – www.smartertechnology.lt