Palmes iškeisti į vynuogynus

Palikus Barselonos architektūrinius monumentus ir daugiakultūrinę turistų minią, greitkeliu pasukus Sant Sadurni link, vaizdai už lango pradeda kisti. Netrunka, kada pakrantėse plastančius aukštų palmių lapus keičia visai palei žemę vešliai žaliuojančios vynuogynų plotmės. Nesudėtinga suprasti – vyndarystės amato menas čia skaičiuoja ištisas kartas. Leidžiantis tolyn nuo miesto triukšmo, pamažu pasitinka autentiškojo miestelio gatvės, kurios amžių čia skaičiuoja nuo 1080 metų, o nuo devyniolikto amžiaus antrosios pusės tampa pagrindiniu Ispaniškojo putojančio vyno gamybos epicentru. Sant Sadurni d‘Anola visuomet pasižymėjo derlingais ir vynuogynams dėkingais žemės plotais, todėl agrokultūros tradicijas puoselėjančios šeimos netruko padėti garsiojo Cava gamybos. Taip, kaip ir viena garsiausių putojančio vyno gamintojų pasaulyje šeima, įkūrusi Freixenet.

Freixenet

Moteris, kuri pasirinko burbuliukus

Freixenet prekinis ženklas tapo pradininku daugelyje putojančio vyno gamybos tradicijų. Pavyzdžiui, vieni pirmųjų pradėjo naudoti tradicinį, prancūziškuoju laikomą ir šampano gamyboje taikomą gamybos metodą tam, kad būtų subrandintas Ispaniškas putojantis vynas. Freixenet vyno namai, originaliai įkurti Francesc Sala Ferrés, savo istoriją pradėjo kaip ramaus vyno gamintojai, tačiau netrukus paveldėtoja dukra Dolores Sala Vivé pasuko į burbulų ir skonių palečių pasaulį. Būtent ji Freixenet prekiniam ženklui padėjo pamatą tapti garsiausiu putojančio vyno gamintojų pasaulyje* ir vietoj įprasto ramaus vyno pasirinko nerti į gana alchemiško gėrimo gamybos niuansus.

(*remiantis IWSR duomenimis tarptautinėje putojančio vyno rinkoje, 2023)

Freixenet
Dolores Sala Vivé

Tradiciniai metodai netradicinei rinkai?

Keičiantis laikams ir filosofijai, putojančio vyno gamyba plėtėsi ir stebint rinkos tendencijas, buvo pasitelktos autentiškos bei tradicinį gamybos metodą puoselėjančios technologijos tam, kad būtų pagamintas unikalus nealkoholinis putojantis vynas – Freixenet 0.0%. Kokybe ir burbuliukų keliamu malonumu niekuo nenusileidžiantis įprastam putojančiam, nealkoholinis Freixenet pasižymi gaivumu, skaidriomis gėlių bei tropinių vaisių natomis ir elegantišku citrusų skoniu. Baltas nealkoholinis vynas, gausus gyvybingumo ir be galo šviežio potyrio, puikiai dera mėgaujantis lengvais užkandžiais, Japonų virtuvėje sukuriamais gurmaniškais malonumais ar lengvomis saltomis.

Freixenet

Mažai cukraus ir kalorijų, daug skonio

Tuo tarpu Freixenet 0,0% Rosé, patrauklios ir gomurį žadinačios šviesiai rožinės spalvos, pasižymi ypač ilgai išliekančiais burbuliukais, taip pat yra gaivus ir vaisinis. Tik rožinis atspalvis atskleidžia jame laukinių raudonųjų uogų – žemuogių, aviečių bei laukinių braškių skonį, kuris, atsigėrus gurkšnį, yra rafinuotai palydimas gėlių bei tropinių vaisių natų. Nuostabiai papildantis desertiškų ar vaisiškų užkandžių patiekalus, Freixenet 0,0% Rosé, degustacijose atsiskleidžia naujomis skoninėmis natomis.

Freixenet

Subalansuotas abiejų putojančių nealkoholinių vynų rūgštingumas, praturtintas vidutinio dydžio aktyviais burbuliukais, atskleidžia tik aukščiausią vynuogių kokybę ir sukuria neeilinės gaivos pojūtį. Ypač mažas kalorijų ir natūralaus cukraus kiekis suteikia galimybę šiuo putojančiu mėgautis taip dažnai ir tiek – kiek tik norisi.

Freixenet

Leistis į Freixenet potyrių kelionę gali kiekvienas

Freixenet įkūrėjų šaknys grįžta atgal į 1861 metus, kada ir buvo įkurta pirmoji gamykla, tik ji neturėjo aiškaus pavadinimo. Freixenet vardas atsirado jau dvidešimtame amžiuje ir netrukus buvo užpatentuotas kaip unikalus prekinis ženklas. Na, o vyno rūsiai, įsikūrę Sant Sadurni miestelyje, savo duris atvėrė 1929 metais ir nuo tada yra vienu didžiausiu traukos centru burbuliukų ir vyndarystės meno mylėtojams.

Freixenet

Freixenet vyno rūsiai tikrąją ta žodžio prasme ir yra rūsiai. Apsilankymo metu kiekvienas turi galimybę nusileisti net tris sluoksnius gilyn į apačią ir pamatyti visą istoriškai besivysčiusį vyndarystės meną bei jo evoliuciją savo akimis. Turo metu ne tik pasakojama apie patį prekinį ženklą ir produktų bei gamybos subtilybes, tačiau ir degustuojami įvairiu nealkoholinio vyno brandinimo metu išgauti skoniai. Apsilankymą čia visuomet vainikuoja tradicinis ispaniškasis aperitivo laikas: skiriama laiko bendravimui, ragavimui ir pastato unikalios auros išjautimui.

Freixenet

Kiekvienais metais čia sutinkama ir išlydima jau šimtais skaičiuojamos Lietuvių grupės. Norintiems patirti unikalią ir įkvepiančią Freixenet potyriminę kelionę, tereikia susisiekti su čia už viešnagę atsakingais darbuojais – Jūsų įkvėpimas yra vieno laiško atstumu. Įspūdingiausia, ko gerom atvykti rudenį, kai gausūs vynuogynai jau būna subrandinę vaisius ir nuimamas pirmais derlis ar spalio mėnesį, kai Sant Sadurni miestelis ūžią nuo vietinių vyndarių festivalių.

Dolores Sala Vivé

Svajokliams čia vertėtų apsilankyti dar pavasarį, kada gamta yra vešli ir žalia bei nepaliesta plieskiančių vasaros karščių. Tačiau nepaisant sezono, populiarėjantis kitoks kelionių formatas, ypač toks gausus įspūdžių bei skonių, tikrai nepaliks abejingų!

Freixenet