„9 iš 10 žmonių Lietuvoje palaiko užstato sistemą. Dėl to šimtai milijonų užstato pakuočių kasmet nukeliauja pas perdirbėjus ir nepasilieka gamtoje. Iniciatyvos „Keisk tarą į šlamančius“ rezultatai rodo, kad daugybė žmonių Lietuvoje yra linkę dar labiau prisidėti prie aplinkos apsaugos – dar labiau puoselėti senuosius miškus, kurie yra ypač svarbūs ištisoms ekosistemoms ir retoms rūšims gyvuoti“, – sako VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.

USAD duomenimis, ypač aktyviai gyventojai aukojo vasaros metu – tiek po vieną užstato pakuotę, tiek dešimtimis. Be to, specialiai kampanijai sukurtas šlamantis taromatas traukė dėmesį įvairių švenčių ir masinių renginių metu, pavyzdžiui, per Kultūros naktį Vilniuje ar Jūros šventę Klaipėdoje. Projektui skirtas vaizdo klipas ir daina „Šlamantys“ socialiniame tinkle „YouTube“ ir toliau renka šimtus peržiūrų per dieną.

Ne pelno siekiančios įstaigos USAD teigimu, nuo iniciatyvos pernai lapkričio viduryje iki šių metų rugsėjo gyventojai taromatuose paaukojo virš 100 tūkst. eurų, o tai atvėrė daugiau galimybių žvalgytis miškų, kuriuos galima išpirkti. Išpirkimu pasirūpina VšĮ „Sengirės fondas“, subūręs gausią savanorišką mokslininkų ir gamtos mylėtojų komandą. Už taromatuose paaukotas lėšas jau išpirkti du miško sklypai Raigardo slėnyje, sudarantys 6 ha plotą, tačiau fondo sąrašas ir toliau pildosi potencialiais miškais, kurie galėtų būti išpirkti ir apsaugoti nuo kirtimų.

„Keisk tarą į šlamančius“ kampanija

Iniciatyvos organizatoriai yra apskaičiavę, kad užstatas už vieną gėrimų skardinę ar butelį leidžia išpirkti 1000 kvadratinių centimetrų išsaugomo miško. Tad 10 užstato pakuočių – jau visas kvadratinis metras seno, brandaus miško.

Per pirmą 2024 metų pusmetį, USAD duomenimis, gyventojai grąžino daugiau kaip 336 milijonų vienkartinių užstato pakuočių. Didžiąją dalį sudarė tuščios PET plastiko pakuotės – net 174,4 mln. Aliuminio skardinių grąžinta – beveik 140 mln., stiklo butelių – per 21,3 mln. vienetų, plieno skardinių – beveik 612 tūkstančių. Bendras per 2024 metų sausį–birželį grąžintų užstato pakuočių skaičius yra 11 mln. vienetų didesnis, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2023 metais.

Iniciatyva „Keisk tarą į šlamančius“ pernai lapkritį pakvietė visuomenę prisidėti ir išsaugoti pačios gamtos suformuotas sengires ir visą jose esančią gyvybę. Per pirmuosius kampanijos mėnesius daugybei žmonių Lietuvoje įsiminė specialiai šiai iniciatyvai sukurtas vaizdo klipas ir daina, kurią atlieka atlikėjas, rašytojas, menininkas Žygimantas Kudirka (Mesijus) ir choras „Ąžuoliukas“.