Visoje ES – 700 mln. nenaudojamų telefonų

„Elektronikos atliekų surinkimo užduotys mūsų šalyje atitinka Europos Sąjungos šalims nustatytas normas. Minimalus atliekų surinkimo lygis per metus yra 65 proc. elektros ir elektroninės įrangos, kuri buvo pateikta per trejus ankstesnius metus, vidutinio svorio. Deja, nepaisant įvairiausių edukacinių projektų ir gerai išvystytos tokių atliekų surinkimo infrastruktūros, daugelyje šalių šių užduočių įvykdyti nepavyksta. Mūsų asociacijos organizuojamos apklausos irgi parodė, kad daugelio namų ūkiuose guli nenaudojami ir 1–3 telefonai ar daugiau“, – sako EPA vadovas Linas Ivanauskas.

Jo teigimu, elektronikos atliekų surinkimą skatinančius projektus EPA vykdo kiekvienais metais. Tokių priemonių svarbą praėjusių metų spalio mėnesio rekomendacijose pabrėžia ir Europos Komisija (EK). EK teigimu, mažų elektroninių prietaisų surinkimo lygis visoje ES tebėra žemas. Mobiliųjų telefonų surenkama mažiau nei 5 proc., o namų ūkiuose visoje ES laikoma 700 mln. nenaudojamų mobiliųjų telefonų (beveik po 2 kiekvienam ES gyventojui) ar jų atliekų. Taip pat pabrėžiama, kad šiuose prietaisuose yra daug vertingų medžiagų, pirmiausia – retųjų metalų: baterijoje – kobalto, ekrane – indžio, spausdintinėje plokštėje – tantalo, galio ir kitų.

„Tiek ir minėtose EK rekomendacijose, tiek ir liepos 25-ąją EK paskelbtuose sprendimuose dėl pažeidimų ES narėse, siekiant atliekų surinkimo tikslų, matome raginimą ieškoti įvairių paskatų gyventojams. Šis raginimas ir rekomendacijos skirtos ne vien gamintojams, bet ir valstybėms narėms, jos turėtų pasirūpinti atitinkamomis politinėmis ar finansinėmis skatinančiomis priemonėmis“, – aiškina L. Ivanauskas.

Į kiną – su pilnais krepšiais įvairių kartų telefonų

Liepos 1–31 dienomis organizuotos akcijos „Keisk telefoną į kino kuponą“ partnerė buvo kino paslaugas teikianti bendrovė „Forum Cinemas Lithuania“. Projektas vyko visuose šalies „Forum Cinemas“ kino teatruose.

Akcija gyventojams pasirodė patraukli nuo pirmosios jos dienos ir neprarado populiarumo iki paskutinių valandų. Seno telefono į kino kuponą mainams kiekvieną liepos savaitę skirta po 1000 kuponų, tačiau dėl akcijos populiarumo nuspręsta kuponų skirti papildomai.

Ypač aktyviai į kiną senus telefonus nešė kino mėgėjai Kaune, kiekvienas jų – vidutiniškai po 5 telefonus. Buvo atvejų, kai vienu metu į kino teatro kasą žmonės atnešė ir 20 ar 40 prietaisų. Klaipėdoje vienas kino aistruolis pristatė net 52 telefonus, juos teigė surinkęs iš visų savo giminaičių. Pasitaikė ir bandymų ir vietoje telefono atiduoti nebereikalingą planšetinį kompiuterį, aiškinant, kad jis buvo naudojamas vietoje telefono.

Kino teatrų darbuotojams, ypač jaunesniems, ši akcija buvo gera proga susipažinti su mobiliųjų telefonų evoliucija. Į kasas buvo nešami įvairių kartų telefonai, įskaitant ir daug kam jau nematytas „plytas“ – palyginti su dabartiniais išmaniaisiais, daug sunkesni ir didesni senosios kartos mobilieji.

Seni telefonai

Nemažai atsisveikinusiųjų su senais telefonais gautus kuponus iš karto keitė į bilietus. Išaiškėjo ir akcijos dalyvių skonis: populiariausiųjų filmų sąraše atsidūrė „Bjaurusis aš 4“,Deadpool ir Ernis“, „Išvirkščias pasaulis“ ir kiti, didžiąją dalį labiausiai sudomino šeimai skirti filmai.

Akcijos metu įsigytus kuponus į norimus bilietus bus galima išsikeisti iki šių metų gruodžio 31 dienos. Tad kai kuriems stalčių išvalymas vasarą gali reikšti malonias valandas kine darganotą rudens vakarą.

Galimybių atsakingai šalinti elektronikos atliekas netrūksta

„Toks didelis akcijos populiarumas pernelyg nenustebino, žinant, kad nenaudojamų telefonų galima rasti daugelio gyventojų namuose. Suprantama, buvo galima tikėtis, kad žmonėms liepą kur kas labiau patiks vasaroti, laiką leisti lauke, o ne tvarkytis stalčius. Akivaizdu, kad savo vaidmenį suvaidino ir aistra kinui. Kad ir kiek edukuotume apie elektronikos atliekų surinkimo ir perdirbimo svarbą, daugelis nemato didesnės asmeninės naudos iš to, kad atsakingai atsisveikins su elektronikos atliekomis. Todėl tenka skatinti, tai irgi padeda pasiekti geresnių rezultatų – kaip tik tai ir parodė šis projektas“, – sako EPA vadovas L. Ivanauskas.

Jis taip pat primena, kad akcijai pasibaigus išlieka galimybė patogiai šalinti smulkiosios elektronikos atliekas, panaudotas baterijas ir nebetinkamas dujošvytes lemputes specialiajame surinkimo tinkle. Konteinerius šioms atliekoms galima rasti prekybos centruose, bibliotekose, įvairiose įstaigose. Jau daugiau kaip 10 metų EPA iš namų nemokamai surenka ir stambiosios elektronikos atliekas – šaldytuvus, skalbykles, indaploves, gartraukius, akumuliatorius ir pan., tereikia paskambinti tel. +370 695 55111 arba registruokitės www.epa.lt svetainėje, čia galima rasti ir elektronikos atliekų surinkimo vietų sąrašą.

Apie Elektronikos platintojų asociaciją (EPA)

Elektronikos platintojų asociacija yra didžiausia šalyje licencijuota kolektyvaus elektros ir elektronikos įrangos atliekų tvarkymo organizavimo organizacija. Ji vienija kelis šimtus tarptautinių ir nacionalinių elektros ir elektronikos įrangos gamintojų bei importuotojų, tarp kurių – žinomiausi pasauliniai elektronikos gamintojai, pvz., „Bosch“, „Siemens“, „Whirlpool“ ir kt. EPA savo veiklą organizuoja ir atliekų surinkimą finansuoja visos šalies mastu.