„Erasmus+“ mokinių ilgalaikio mobilumo programa suteikia galimybę įvairaus amžiaus mokiniams gyventi ir mokytis užsienyje nuo vieno mėnesio iki vienerių metų, gaunant finansinę paramą kelionės ir pragyvenimo išlaidoms padengti. Programoje dalyvavusių mokinių mamos Judita ir Rita pasakoja, kad mokymasis užsienio mokykloje jų dukroms padarė teigiamą poveikį, nes skatino asmeninį augimą, suteikė daugiau pasitikėjimo savimi bei pagerino anglų kalbos žinias. Nepaisant pradinių abejonių ir baimių, jos suprato, kad vaikai, pasinėrę į svetimą kultūrą, įgijo neįkainojamų įgūdžių ateičiai.

Judita Černiauskienė pasakojo, kaip jos dukros aistra gyventi Italijoje paskatino dalyvauti programoje. Nors iš pradžių ji nerimavo dėl artėjančių egzaminų, Judita galiausiai pirmenybę teikė ilgalaikei naudai, savarankiško gyvenimo patirčiai ir žinioms, kurias jos dukra įgijo Italijos mokykloje.

Kitos „Erasmus+“ programos dalyvės mama Rita pabrėžė, kad programa tinka ir negalią turintiems vaikams, bei pasidalino teigiama savo dukros mokymosi užsienyje patirtimi. Kaip patikino Rita, įtrauki miesto ir mokyklos infrastruktūra, draugiška atmosfera padeda greitai pritapti naujoje aplinkoje, todėl viskas yra įmanoma ir tikrai nereikia bijoti.

„Erasmus+“ ilgalaikio mokinių mobilumo veikla:

  • Ilgalaikio mokinių mobilumo mokymosi tikslais trukmė nuo 30 iki 365 dienų.

  • Veikloje dalyvaujančiam mokiniui padengiamos pragyvenimo ir kelionės išlaidos.

  • Veikla turi vykti užsienyje: ES valstybėje narėje ar Programos asocijuotojoje trečiojoje valstybėje esančioje bendrojo ugdymo įstaigoje.

  • Dalyvaujantys mokiniai turi būti užregistruoti mokytis pagal siunčiančiosios bendrojo ugdymo įstaigos švietimo programą. Kiekvienam mokiniui turi būti sudaryta individuali mokymosi programa.

  • Esant poreikiui finansuojamos dalyvių įtraukties rėmimo išlaidos.

Programos „Erasmus+“ švietimo ir mokymo sritį Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.