Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Veterinarinės maisto saugos studijų absolventė Greta pasakoja studijas pasirinkusi atsitiktinai, nes baigusi mokyklą nebuvo tikra, ką nori studijuoti. Pačios studijos vėliau padiktavo darbo paieškų kryptį, susijusią su maistu. Kaip pasakoja specialistė, daugelio šio kurso studentų svajonė yra Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tačiau pati Greta šiandien džiaugiasi pasukusi į verslą ir radusi savo kelią maisto pramonės sektoriuje.
„Baigusi studijas įkėliau savo gyvenimo aprašymą į vieną darbo skelbimų portalą ir netrukus sulaukiau „Kauno grūdų“ kokybės direktorės skambučio. Buvau pakviesta dirbti „Kauno grūdų“ Alytaus ekstruduotų produktų gamykloje. Ir iš tiesų, atvykus pirmą kartą apžiūrėti gamyklos, nemeluosiu, įspūdis jaunai, ką tik studijas baigusiai ir jokios darbo patirties neturinčiai merginai nebuvo pats geriausias. Gamyklos aplinka, žaliavos, triukšmingi įrengimai – ne tai, apie ką svajoja jaunimas. Tačiau taip jau buvau auklėta, kad darbą reikia dirbti, o ne jo bijoti, todėl priėmiau iššūkį. Juolab, kad nuo pirmos dienos jaučiau vadovų palaikymą ir žinojau, jog šioje įmonėje, įrodžiusi savo gebėjimus, neliksiu nepastebėta ir galiu tikėtis pasiekti daugiau“, - su šypsena karjeros pradžią prisimena Greta.
Šuolio karjeroje ilgai laukti nereikėjo
Pusmetį padirbusi pamainos kokybininke ir susipažinusi su pamaininiu darbu, Greta iš savo vadovės sulaukė pasiūlymo pereiti į šalimais Alytuje veikiantį kitą „Kauno grūdų“ fabriką, gaminantį greitai paruošiamus maisto produktus (užpilamus makaronus), dirbti kokybės vadybininkės pareigose. „Su šio bendrovės padalinio veikla nebuvau artimiau susipažinusi, tiesiog žinojau, kad „Kauno grūdų“ veiklos spektras labai platus, nuo įvairių pašarų iki maisto produktų gamybos ir kitų paslaugų. Iš tiesų, čia atėjusi pažinau visai kitą darbo rutiną. Naujose pareigose nebeliko darbo pamainomis, pati gamykla buvo nauja, ką tik pradėjusi veikti, su naujausiais įrengimais, keliamais aukščiausiais kokybės standartais iš užsienio klientų. Kaip kokybės vadybininkė buvau atsakinga ne už vieną sritį. Mano žinioje buvo ir žaliavų kontrolė, gamybos priežiūra ir kontrolė bei visa reikalinga dokumentacija. Taip, praėjus 2 metams, man buvo pasiūlytos šio padalinio kokybės vadovės pareigos“, - pasakoja Greta Liaudinskė.
Laukia nauji iššūkiai
Šiandien 9 žmonių kolektyvui vadovaujanti Greta sako, kad kaip vadovė, mokosi iki šios dienos, nes, pasak jos, vadovas, kaip ir bet koks kitas specialistas, turi nuolat augti ir ugdyti ne tik profesines, bet ir žmogiškąsias kompetencijas. „Vadovauti žmonėms yra didelė atsakomybė. Reikia turėti ir lankstumo, ir empatijos, ir tvirtumo. Šiuo metu laukiame nemažo kolektyvo augimo, nes jau visai netrukus Alytuje pradės veikti nauja „Kauno grūdų“ gamykla, pasileis naujos gamybinės linijos, smarkiai didės gaminamos produkcijos apimtys. Tai reiškia, kad augs ir mūsų kokybės komanda, naujus žmones reikės apmokyti, padėti įsilieti į kolektyvą“, - apie naujas perspektyvas užsimena Greta.
Paklausta, ar nesunku jaunai moteriai užimti vadovaujančias pareigas gana vyriškoje pramonės sferoje, Greta atsako, kad visgi sėkmę tokiose pareigos lemia motyvacija visapusiškai augti ir gebėjimas operatyviai reaguoti į iškilusias situacijas. O šias savybes, anot Gretos, apibrėžia pati žmogaus asmenybė. „Kai viską įrodai savo darbais, tai ir kitiems nekyla abejonių dėl tavo gebėjimų. Mėgstu atvažiuoti į darbą anksti, kai dar beveik nieko nebūna. Ramiai pereinu gamybą, su visais pasisveikinu, pabendrauju - juk visi mėgsta būti pakalbinti, o man, kaip kokybės vadovei, svarbu išgirsti kuo gyvena kolegos, su kokiais iššūkiais susidūrė naktinė pamaina, kartu ieškome sprendimų. Apskritai, kokybės srityje niekada negalima atsipalaiduoti, juk kalbame apie žmonių maisto produktų kokybės užtikrinimą. Kita mano komandos kasdienybės dalis – auditai. Kokybės auditus nori atlikti tiek klientai, kurių turime daug, tiek mūsų darbe būtinus sertifikatus išduodančios audito įmonės. Auditai atliekami dviem būdais – apie juos žinome iš anksto, arba ne. Dėl pastarųjų, taip vadinamų nepraneštų auditų, turime nuolat, kiekvieną dieną dirbti „aukščiausia pavara“, - darbo ypatumais dalinasi kokybės vadovė.
Išrinkta „Kauno grūdų“ metų specialiste
Kalbėdama apie savo patirtį bendrovėje, Greta kukliai užsimena apie praėjusiais metais pelnytą metų specialistės apdovanojimą. „Tokie apdovanojimai ryškiausiai per metus pasirodantiems darbuotojams teikiami kiekvienų metų gale. Iš tiesų, būti įvertintai ir pastebėtai, labai malonu. Kitą dieną į darbą grįžau su dar didesne motyvacija ir ambicijomis“,- dalinasi pašnekovė.
Paklausta, ar nekyla minčių pasukti kitais keliais, Greta atsako, kad dabartinė „Kauno grūdų“ bendrovė įkvepia ją augti būtent šioje įmonėje. „Tokioje didelėje įmonėje yra visos sąlygos įgyti įvairiapusės patirties, pažinti skirtingas gamybas – nuo pašarų iki skirtingų maisto produktų. Labai didelį pokytį pajaučiau po bendrovės prisijungimo prie įmonių grupės AB Akola group. Kolegos neleis sumeluoti, kaip stipriai dabar organizacijos dėmesys yra orientuotas į žmogų, dedama daug pastangų sukuriant papildomas naudas darbuotojams, nuo sveikatos draudimo, mokymų, motyvacinių priedų iki didelės gausos renginių, sporto programų ar dovanų. Apskritai, kaip darbdavys, pastaraisiais metais „Kauno grūdai“ daug dėmesio ir skiria Alytaus miestui, prisideda prie kultūrinių ar labdaros renginių, į kuriuos įtraukia ir savanorius darbuotojus“, - reziumuoja Greta Liaudinskė.