Kokia yra jūsų pareigybė „Southwestern“ ir kiek laiko dirbate šioje srityje? Kokios yra jūsų pagrindinės atsakomybės dirbant su studentais?

Aš dirbu su „Southwestern Advantage“ jau daugiau nei 10 metų ir šiuo metu esu pardavimų vadovas. Mūsų vizija yra suteikti jaunimui geriausią pardavimų ir lyderystės patirtį. Mano pagrindinės atsakomybės – padėti vesti studentus ir programą link mūsų vizijos Europoje. Žinoma, to nedarau vienas, tai darome kartu su komanda. Mano užduotys skiriasi priklausomai nuo sezono, tačiau jos apima organizacinių tikslų nustatymą, studentų atrankas, mokymų vedimą, bendradarbiavimo su partneriais koordinavimą, ir aš vis dar pats pardavinėju knygas – šią vasarą bus mano vienuoliktasis sezonas.

Kaip praėjo ši vasara Lietuvos studentams apskritai?

Apskritai, vasara Lietuvos studentams praėjo gerai. Galutinius rezultatus apibendrinsime metų pabaigoje, tačiau galima teigti, kad šie metai greičiausiai buvo sėkmingiausi per pastaruosius keletą metų pagal bendras pajamas Lietuvos studentams. Per pastaruosius trejus metus nuosekliai dirbome ieškodami tinkamiausių studentų programai, taip pat pasiekėme reikšmingą pažangą tobulindami mokymų ir mentorystės kokybę. Dėl to rezultatai pagerėjo apie 50%, palyginti su laikotarpiu iki COVID, ir ženkliai padidėjo studentų, sėkmingai baigusių programą, skaičius.

Kaip atrodo „Southwestern“ atrankos procesas ir kokiais principais vadovaujamasi atrankos metu?

„Southwestern Advantage“ programa suteikia jaunimui tiek pardavimų, tiek lyderystės patirtį. Tai reiškia, kad studentai, pasiekę gerų pardavimo rezultatų, gali išbandyti save atrankos ir vadovavimo srityse, mokydamiesi vadovauti savo komandai. Pirmiausia studentai susisiekia su savo draugais ir pažįstamais, nes pasitikėjimas yra pagrindinis komandinio darbo elementas, o kuo geriau pasitikėti, jei ne draugais? Lietuva yra pakankamai maža, tad galime pasiekti daugybę studentų.

Karolis Budrys

„Southwestern Advantage“ programa yra viena iš sunkiausiu programų studentams – studentai dirba ilgas dienas Jungtinėse Valstijose, kalba ne savo gimtąja kalba, o pardavimai paprastai yra jiems naujas įgūdis. Todėl ši programa yra skirta daugiausia ambicingiems jauniems žmonėms, turintiems stiprią darbo etiką. Atrenkant kandidatus, dėmesys sutelkiamas į keturis pagrindinius veiksnius: 1. Įpročius ir darbo etiką 2. Ankstesnius pasiekimus 3. Bendravimo įgūdžius ir pasitikėjimą savimi 4. Ambicijas.

Ką dalyvavimas programoje suteikia studentui ir kaip ši patirtis naudinga jų būsimai karjerai?

Programa yra gana įvairiapusė, ir mes dažnai sakome, kad vasara su „Southwestern“ suteikia studentams tai, ko jiems reikia, o ne visada tai, ko jie nori. Programos misija yra padėti jaunimui išsiugdyti įgūdžius ir asmenines savybes, kurios padės jiems siekti gyvenimo tikslų. Asmenines savybes galima ugdyti panašiai kaip raumenis – žengiant už savo komforto zonos ribų. Negalima išsiugdyti stiprios darbo etikos ar drąsos situacijoje, kuri to nereikalauja. Ši vasara tikrai išveda iš komforto zonos, ir sėkmė suteikia pasitikėjimą. Galiu pasidalinti savo pavyzdžiu. Mokykloje ir universitete jaučiau, kad vidutiniškumas manęs netenkina. Tačiau nesuvokiau, kokie svarbūs bus bendravimo įgūdžiai, komandinis darbas ir pasitikėjimas savimi ateityje. Daugiau dėmesio skyriau žinių įgijimui, manydamas, kad to pakaks. Tik kiek vėliau, jau studijuodamas universitete, pradėjau suprasti, kad norint pasiekti kažką daugiau gyvenime, yra svarbu mokėti gerai komunikuoti, būti drąsiam ir mokėti dirbti komandoje. Taip pat pamačiau, kaip mano draugas, kuris dalyvavo programoje metais anksčiau nei aš, programos metu stipriai patobulėjo. Po vasaros JAV, jis tapo labiau pasitikintis savimi, ryžtingas ir orientuotas į tikslus. Visi šie bruožai ir įgūdžiai neišvengiamai išsiugdomi per vasarą JAV, nes vidutiniškai studentas atlieka apie 2 000 bandymų parduoti. Pirmoji vasara tavęs nepaverčia pardavimų ekspertu, nes bet kuriam įgūdžiui įgyti reikia laiko, tačiau pagrindiniai principai tampa aiškūs, ir žengiamas pirmasis didelis žingsnis. Šia prasme aš vieną vasarą „Southwestern“ programoje palyginčiau su vieneriais metais universitete. Negauni diplomo, bet padarai pirmą žingsnį. Taip pat yra nemažai tyrimų kurie rodo, kad daug būsimos sėkmės, tiek finansiškai, tiek kitaip, labiau priklauso nuo pasitikėjimo savimi, bendravimo įgūdžių ir įpročių nei nuo techninių įgūdžių ir žinių.

„Southwestern Advantage“

Kaip atrodo pasiruošimas vasarai?

Studentų mokymai prasideda Lietuvoje iškart po atrankos į programą. Mokymai susideda iš trijų pagrindinių komponentų: kassavaitinių seminarų, individualių susitikimų su mentoriumi ir savarankiško pasiruošimo.

Mūsų užduotis yra emociškai paruošti studentus įvairioms situacijoms – tai reiškia, kad prieš vasarai prasidedant peržiūrime nuo 50 iki 100 „kas, jeigu“ scenarijų. Taip pat analizuojame ankstesnių dalyvių statistiką, kad suteiktume realistinį darbo supratimą, pavyzdžiui, kiek „ne“ atsakymų girdima per dieną. Pardavimo kalbą praktikuojame apie 300 kartų dar prieš studentams beldžiant į duris Amerikoje.

Kiekvienas studentas programoje turi mentorių, kuris padeda atsakyti į klausimus, stebi jų darbą vasaros metu ir kai reikia, dirba kartu, kad pateiktų grįžtamąjį ryšį. Mokymai tęsiasi JAV, tačiau galutinis sėkmės veiksnys priklauso nuo paties studento pastangų.

„Southwestern Advantage“

Prieš savo pirmąją vasarą labai rimtai žiūrėjau į pasiruošimą – lankiau visus organizuojamus susitikimus ir nuolat uždavinėjau daugybę klausimų. Pamenu, jaučiau neužtikrintumą dėl savo anglų kalbos, nes ji nebuvo mano stiprioji pusė. Norėdamas užtikrinti, kad būsiu pasiruošęs, pradėjau lankyti papildomas anglų kalbos pamokas.

Kai atvykau į JAV ir pradėjau dirbti, pradžia buvo labai sunki – ypač per pirmąją savaitę, kai turėjau labai nedaug klientų. Tačiau nenuleidau rankų, klausiau patarimų iš labiau patyrusių studentų, ir su laiku rezultatai pradėjo gerėti.

Įsimintina gyvenimiška pamoka nutiko jau pirmąją darbo dieną. Buvau susikūręs baimę dėl savo anglų kalbos ir abejojau, ar pavyks susikalbėti, kai būsiu JAV. Tačiau vienas pirmųjų žmonių, atidariusių man duris, buvo mama, kuri nekalbėjo angliškai – ji kalbėjo tik ispaniškai. Situacija buvo šmaikšti, ir tik vėliau supratau, kad JAV gyvena nemažai meksikiečių. Galiausiai teko išmokti šiek tiek ispanų kalbos dirbant ten.

Vasara baigėsi puikiai – buvau labai laimingas ir jaučiausi pasiekęs didelį tikslą.

„Southwestern Advantage“

Kaip ir kada galima teikti paraišką dalyvauti programoje?

Nauji studentai gali dalyvauti atrankose nuo spalio vidurio iki balandžio mėnesio. Geriausia susisiekti su žmogumi, kuris aktyviai dalyvauja programoje – jei neturite tokio kontakto, tiesiog pateikite paraišką per mūsų internetinę svetainę.