Artėja ruduo – sektoriaus laukia neišvengiama krizė

Maitinimo sektoriaus atstovai pastebi, kad krizė jau čia pat – rudens pradžia tik dar labiau pagilins maitinimo sektoriaus problemas, kurios tarsi sniego gniūžtė tempia verslą į prarają. Tai byloja statistika – maitinimo ir gėrimų teikimo įmonių apyvarta krenta visus šių metų mėnesius. Rugpjūtį ji sumažėjo 5,1 proc., o per metus susitraukė 7,3 proc.

Tai pabrėžia ir vienas iš sektoriaus lyderių Lietuvoje – garsus šefas Liutauras Čeprackas, kurio prestižinis „fine dining“ restoranas „Gastronomika“ buvo priverstas užverti duris. Kartu tyliau ar garsiau užsidaro ir daugelis kitų restoranų bei kavinių. Ši tendencija ypač akivaizdi Vilniaus periferijoje bei regionuose, kur nedideli restoranai ir kavinės traukiasi į maisto išvežiojimo rinką arba uždaro dalį filialų.

Užsidarantys restoranai Lietuvoje

Dimitrijus Bliumin: „Nebesugebėjome išlaikyti kainų ir kokybės santykio“

Dimitrijus Bliumin, buvęs dviejų restoranų Anglijoje savininkas, Lietuvoje per keletą metų įkūrė restoranus „Žalias namas“, „Panevino“ ir „Grill House“. Tačiau 2024 m. pradžioje jo situacija dramatiškai pasikeitė. Dėl padidėjusio minimalaus darbo užmokesčio, pakelto PVM ir nuomos kainų indeksavimo verslas tapo sunkiai išgyvenamas.

„Nekreipdama dėmesio į kitų šalių pavyzdžius, sumažėjusius turizmo srautus, valstybė ekonominės krizės metu stipriai pakėlė mokesčius. Mes nebesugebėjome išlaikyti kainų ir kokybės santykio. Net užsieniečiams pasidarė per brangu, o jei nuleisime kainas – užsidarysim, nes toliau dirbti bus nuostolinga, – teigė D. Bliumin, priverstas uždaryti savo restoranus ir pasitraukti iš Lietuvos. – Anglijoje, jei tu neuždirbi, tai ir mokesčiai nedideli. Britai augina verslą, žiūri personaliai, taiko progresyvinius mokesčius.“

Dimitrijaus restoranai, turėję apie 46 darbuotojus, užsidarydami į nežinią pasiuntė ne tik juos, bet nutraukę veiklą nebemokės mokesčių ir valstybei, t. y. apie 150 tūkst. eurų per metus, atsižvelgiant į vidutinį atlyginimą ir įprastus mokesčius.

Tomas Rimydis: „Mokestinė našta – viena didžiausių Europoje“

Tomas Rimydis, „Michelin“ gide įvertinto restorano „Ertlio namas“ savininkas, išgyvena panašius iššūkius. Nors jo restoranas pelnė prestižinius apdovanojimus, jis vis tiek susiduria su sunkumais išlaikant pelningumą. T. Rimydis pažymi, kad darbo valandų savo restorane neskaičiuoja: „Esu ne tik direktorius ir šefas, bet, jei reikia, ir tiekėjas, santechnikas, psichologas.“

Tomas Rimydis, „Michelin“ gide įvertinto restorano „Ertlio namas“ savininkas

Verslininkui apmaudu, jog po pandemijos dar neatsistatęs maitinimo sektorius vertinamas lygiai taip pat, kaip ir kiti sektoriai. Juk maitinimas – tai kultūros ir turizmo dalis. Svetingumo industrija pritraukia į Lietuvą pinigus, iš kurių išsilaiko ir kiti, mažesni bei didesni šalies verslo sektoriai.

Pasak T. Rimydžio, viena priežasčių, kodėl restoranų sektorius Lietuvoje atsidūręs ant prarajos, yra mokestinė sistema: „Lietuvių restoranų mokestinė prievolė viena didžiausių Europoje. Restoranai kelti kainų nebegali, tačiau nebesuvaldo ir nuolat kylančių kaštų.“

Jis taip pat pabrėžė, kad dalis kolegų jau uždarė savo verslus arba perėjo į šešėlį. „Tokioje aplinkoje nebegalima atsakingai vykdyti savo verslo įsipareigojimų“, – sako verslininkas.

Užsidarantys restoranai Lietuvoje

Aleksandras Pilipiuk: „Maisto išvežėjai smaugia restoranus“

„Felix Chicken“ savininkas Aleksandras Pilipiuk dar visai neseniai turėjo Vilniuje 7 gruzdintos vištienos restoranėlius. Dabar beliko... vienas. Jei politinių sprendimų nebus, užsidarys ir šitas.

Savininko teigimu, augančios sąnaudos ir didelės maisto išvežiojimo platformų paslaugų kainos verslui yra nepakeliamos. Jis teigia, kad beveik pusė užsakymo kainos tenka maistą pristatančioms įmonėms, o restoranams liekanti suma nepadengia net bazinių kaštų.

„Pažįstami verslininkai iš kitų šalių stebisi mūsų maisto išvežiotojais, kuriems mokamas procentas nuo sąskaitos taip pat yra prastos maitintojų padėties dalimi. Taip išeina, jog užsakydamas maistą, beveik pusę sumoki dviratininkui su kvadratine kuprine, tačiau restoranams tenkanti suma vargiai dengia kaštus“, – sako A. Pilipiuk.

Užsidarantys restoranai Lietuvoje

Jo teigimu, maitinimo sektorius Lietuvoje toliau trauksis, nes dabartinė aplinka nepalanki sąžiningam verslui: „Verslas turi būti garbingas ir neužsiimti juodąja buhalterija ar valdomais bankrotais.“

„Felix Chicken“ restoranuose, kuriuos savininkui teko uždaryti, dirbo apie 100 darbuotojų. Valstybė dėl to neteko apie 350 tūkst. eurų mokesčių kasmet.