Mokiniams ir mokytojams – dar daugiau galimybių mokytis ir mokyti inovatyviai

Europos regioninės plėtros fondo ir bendrojo finansavimo lėšomis finansuojamo projekto „Ugdymo priemonės mokykloms“ Nr. 10-063-P-0001 įgyvendinimas dar tik įgauna pagreitį, tačiau jau džiugina pastebimais rezultatais, padėdamas užtikrinti visiems prieinamą šiuolaikinį ugdymo turinį.

Projektas, kurio biudžetą sudaro daugiau nei 52 milijonai eurų, padės aprūpinant efektyviai veikiančias bendrojo ugdymo mokyklas kompiuterine, laboratorine įranga ir priemonėmis, ženkliai prisidės gerinant švietimo paslaugų kokybę Lietuvoje.

Projektas vykdomas bendradarbiaujant su 74 partneriais, tarp kurių yra savivaldybių administracijos ir bendrojo ugdymo mokyklos visoje Lietuvoje. Toks platus partnerių tinklas užtikrina, kad projekto nauda pasieks kiekvieną regioną ir mokyklą, kuriai reikia modernių švietimo priemonių.

Nors Europos Sąjunga ir Lietuva į mokyklų skaitmeninę plėtrą per paskutiniuosius trejus metus investavo nemažai lėšų, tai nėra pakankama nuolatiniam tradicinių ir skaitmeninių ugdymo priemonių derinimui ir sklandžiam pasiekimų patikrinimui užtikrinti. Įgyvendinant projektą, dešimtis mokyklų visoje Lietuvoje jau pasiekė nešiojami kompiuteriai – jie bus skirti ketvirtų, aštuntų ir dešimtų klasių moksleiviams atsižvelgiant į tai, kad būtent šiose klasėse yra vykdomi nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai.

Svarbia užduotimi tampa ir mokytojų įgalinimas technologijų pagalba kurti aktualų ugdymo turinį, nes skaitmeninių įrankių panaudojimas mokymosi procese labiau įtraukia mokinius, padeda siekti geresnių rezultatų.

Susitarimus pavyko įgyvendinti per rekordiškai trumpą laiką

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) atstovė, Projekto „Ugdymo priemonės mokykloms“ vadovė Radvilė Masiulionienė pasakoja, kad įgyvendinant šią projekto dalį, iš viso buvo įsigyta daugiau nei 14 tūkst. kompiuterinės įrangos komplektų. Siekiant užtikrinti konkurenciją, viešojo konkurso būdu buvo atsirinkti keli technikos tiekėjai. Jų tarpe – konkursą nešiojamų kompiuterių pirkimui laimėjusi UAB „Inida“.

UAB „Inida“ ir NŠA sutartį dėl laimėtų kompiuterių pasirašė 2024-07-05, o kompiuteriai numatytas mokyklas turėjo būti pasiekę jau rugpjūčio 16 d., taigi visiems procesams laiko buvo skirta tik kiek daugiau nei mėnesis.

„Tokių projektų įgyvendinime labai svarbi kokybė, tikslumas ir laikas. Bendradarbiavimas su UAB „Inida“ buvo labai intensyvus, tačiau galime pasidžiaugti visų pusių profesionalumu ir sėkmingai įgyvendinta projekto dalimi – visi kompiuteriai mokyklas pasiekė laiku“, – sako R. Masiulionienė.

Ramūnas Dirvelis, UAB „Inida“ vadovas

Viešąjį konkursą nešiojamų kompiuterių pirkimui laimėjusios UAB „Inida“ vadovas Ramūnas Dirvelis neslepia – iššūkių įgyvendinant projektą tikrai netrūko, tačiau patyrusi profesionalų komanda ir patikimi partneriai bendromis jėgomis su visais jais sklandžiai susitvarkė.

„Lietuvos IT rinkoje dirbame jau daugiau nei 31 metus ir turime išties daug patirties bendradarbiaudami su švietimo įstaigomis. Vis tik šis projektas buvo tikrai sudėtingas ir pareikalavo nemažai pastangų. Pagrindinis iššūkis buvo per itin trumpą laiką susiderinti su gamintoju 2024 vienetų specialiai mokymo įstaigoms parinktų kompiuterių gamybą, atvežimą į Lietuvą ir operatyvų kompiuterių išskirstymą per daug skirtingų Lietuvos mokyklų.

„Galime pasidžiaugti ne tik profesionalia savo komanda, bet ir ilgamečiais patikimais mūsų partneriais Lenovo – bendrų pastangų dėka per šį itin trumpą laikotarpį mums pavyko įgyvendinti numatytą planą ir užtikrinti, kad prasidedant naujiems metams, mokiniai mokyklose turės naujus nešiojamuosius Lenovo kompiuterius, kurie palengvins mokymosi procesą. Iš viso Lenovo ThinkBook 16 G7 ARP nešiojamuosius kompiuterius, pristatėme net 84 skirtingoms Lietuvos mokykloms“, – pasakoja UAB „Inida“ vadovas R. Dirvelis.

Jam antrina ir Audrius Klimaitis, Lenovo vadovas Baltijos šalims: „Lenovo komanda džiaugiasi, kad mokiniams aukštų rezultatų padės siekti mūsų tiekiami nešiojamieji kompiuteriai. Lietuvos mokyklas pasieks naujausios kartos verslo klasės įrenginiai ThinkBook 16 Gen7.

Audrius Klimaitis, Lenovo vadovas Baltijos šalims

Mūsų manymu, tai vienas geriausių pasirinkimų mokiniams dėl šių priežasčių: įrenginiai turi labai talpias 71Wh baterijas, todėl mokiniai realiai visą mokslo dieną galės dirbti neįkraudami įrenginio. Kompiuteriai pristatyti su talpiais (512GB) kietaisiais diskais, taip pat galinga (16GB) darbine atmintimi – tokios specifikacijos tik dabar tampa norma versle, todėl labai džiugu, kad mokyklos pasirinko šių dienų poreikius atitinkančią specifikaciją.

Mokiniams pamokų metu gali nutikti įvairių atsitikimų – Lenovo ThinkBook įrenginiai yra tęstuoti 12 kariuomenės standartų ir turi vandeniui atsparią klaviatūrą (iki 60ml), todėl jie tarnaus mokymosi procesui ilgiau nei įprasta įranga.

Kas dar labai svarbu – saugumas. Lenovo ThinkBook įrenginiai turi versle naudojamus saugumo sprendimus – fizinį kameros uždangalą, TMP lustą, kuris šifruoja duomenis, o prisijungti prie įrenginių galima tiesiog naudojant pirštų antspaudą.

Neabejojame, kad įrenginiai bus naudojami ir mokymuisi nuotoliu – dirbtinis intelektas ThinkBook įrenginiuose geba sukoncentruoti kameros vaizdą į mokinį, pakeisti foną ir bendrai pagerinti vaizdo kokybę.“