Polinkis kaupti senus telefonus – prastas sprendimas

„Kaip parodė mūsų asociacijos inicijuotas tyrimas, daugelio šalies gyventojų namų stalčiuose bent kelerius metus nenaudojami guli 1–3 ar daugiau mobiliųjų telefonų. Didžioji jų dalis jau niekada nebetaps ryšio priemone. Jie nebegalės būti naudingais prietaisais arba dėl pasenusių technologijų, dėl nepataisomų gedimų arba dėl to, kad tiesiog nebeapsimoka taisyti. Deja, polinkis kaupti nebenaudojamą smulkiąją elektroniką tampa kliūtimi įgyvendinti Europos sąjungoje nustatytas elektronikos atliekų surinkimo užduotis ir pasiekti žeidinės ekonomikos tikslus, efektyviai perdirbant elektronikos atliekas“, – sako EPA vadovas Linas Ivanauskas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad Lietuvos gyventojai savo namuose kaupia ne tik nenaudojamus telefonus, bet ir kompiuterius bei buitinės technikos prietaisus, o taip pat ir įvairius distancinius pultelius, laidus, kroviklius. Daugumos jų vieta aiški – smulkiosios elektronikos atliekoms skirti konteineriai, kuriuos galima rasti prekybos vietose, įvairiose kultūros, švietimo įstaigose ir kitur.

Telefone – per 40 cheminių elementų

„Šalyje turime puikiai išvystytą elektronikos atliekų surinkimo infrastruktūrą, kasmet tokių atliekų surenkama vis daugiau, tačiau ES nustatytų užduočių nepavyksta įvykdyti. Šioje akcijoje kartu su kino paslaugų įmone pasirinktas telefonas yra tarytum simbolis, kas tai yra elektronikos atlieka. Pavyzdžiui, viename išmaniajame telefone galima rasti keturias dešimtis cheminių elementų, įskaitant auksą, sidabrą, varį, litį, kobaltą. Nuolat kalbame apie tai, kaip svarbu efektyviai perdirbti elektronikos atliekas, atgaunant vertingas medžiagas“, – aiškina L. Ivanauskas.

Pasak EPA vadovo, viena iš akcijos „Keisk telefoną į kino kuponą“ idėjų – be naudos gulintį daiktą paversti malonia pramoga ar naudingai, įdomiai praleistu laiku. Kitaip sakant – už kultūringai šalinamas atliekas apdovanojama galimybe kultūringai, dideliame ekrane pamatyti naują, geidžiamą filmą.

Kiekvieną liepos savaitę – po 1000 kino kuponų

Liepos 1 d. prasidėjusi akcija vyks visuose šalies „Forum Cinemas“ kino teatruose Lietuvoje ir tęsis iki paskutinės mėnesio dienos – liepos 31-osios. Šiems mainams kiekvieną liepos savaitę skiriama po 1000 kuponų.

Akcijoje gali dalyvauti kiekvienas, atnešęs nereikalingą mobilųjį telefoną į bet kurio „Forum Cinemas“ kino teatro kasą. Už 1 telefoną bus duodamas 1 kuponas į „Forum Cinemas“ kino salėje demonstruojamą filmą, šis kuponas galios 3 mėnesius nuo išdavimo dienos – per šį laiką jį bus galima iškeisti į konkretaus filmo bilietą.

Kino teatruose į kuponus bus keičiami veikiantys ir neveikiantys pilnos komplektacijos bet kurio modelio mobilieji telefonai. Be, to akcijos dalyviai raginami ištrinti asmeninius duomenis iš telefono, jeigu jis veikiantis.

„Pastaruoju metu tvarumo, aplinkosaugos temos kino industrijoje yra vis dažnesnės. Tai – natūralu, nes kino kūrėjai reaguoja tiek į visuomenei rūpimas problemas, tiek ir patys inicijuoja kūrybinius sprendimus minėtai problematikai išryškinti, sukelti žiūrovo emocijas. Netenka abejoti, kad ekologija tampa kiekvieno kultūringo žmogaus elgsenos sudėtine dalimi. Svarbu, kad šioje akcijoje aplinkosauga ir kultūra įgyja patrauklią jungtį“, – pasakoja bendrovės „Forum Cinemas Lietuva“ direktorius Gintaras Plytnikas.

G. Plytniko teigimu, aplinkosaugos aktualijos jau labai seniai keliamos pasaulinėje kinematografijoje. Kaip ryškiausi pavyzdžiai – ekologinę pasaulėjautą ugdantys filmai „Wall-E“, „Įsikūnijimas“ (daugeliui žinomas „Avataro“ pavadinimu), „Tarp žvaigždžių“ ar vienas žinomiausių filmų apie klimato kaitą „2012“.

„Kartu džiaugiamės šia EPA organizuojama akcija „Keisk telefoną į kino kuponą“, kuomet kino mylėtojai, uoliausi kino lankytojai turės labai gerą progą nebenaudojamą seną telefoną išmainyti į šios vasaros ar rudens sezono naujausius kino filmus – „Bjaurusis Aš 4“ , „Nuskraidink mane į mėnulį“, „Baikeriai“, „Deadpool ir Ernis“, „10 pasimatymų“, „Mes dedame tašką“ ir daugelį kitų, kurių tikrai nepraleis joks kinomanas“, – karščiausias kino naujienas vardija „Forum Cinemas Lietuva“ vadovas.

Kodėl svarbu nekaupti namuose nereikalingų mobiliųjų telefonų

  • Technologijos sparčiai sensta, tad senojo modelio telefono panaudojimas gali būti ribotas ir nebetenkinti augančių poreikių.

  • Nenaudojamos telefono baterijos dėl jose vykstančių reakcijų gali sugesti, ištekėti, sugadinti patį telefoną, sukelti sprogimo ar gaisro pavojų.

  • Kol taps nebetinkamas, jūsų turimas telefonas gali būti labai reikalingas kitam asmeniui – perdavę į antras rankas pratęstumėte prietaiso gyvavimo ciklą, prisidėtumėte prie atsakingo vartojimo ir atliekų mažinimo.

  • Nebetinkamas naudoti telefonas gali būti perdirbtas ir iš jo atgautų medžiagų pagaminti nauji produktai.

  • Šalindami nebetinkamą naudoti, nereikalingą telefoną elektronikos atliekų surinkimo tinkle, pagreitinsite jo perdirbimą ir medžiagų, reikalingų kitiems gaminiams, atgavimą.

  • 2024 m. liepos mėnesį seną, nebereikalingą telefoną galima iškeisti į kino kuponą bet kuriame „Forum Cinemas“ kino teatre visoje Lietuvoje!