Kas yra EIB ir kokia jo misija?

Europos investicijų bankas (EIB) yra ilgalaikio skolinimo institucija, priklausanti Europos Sąjungos (ES) narėms. Jo tikslas – finansuoti projektus, kurie skatina konkurencingumą, inovacijas ir tvarų vystymąsi. Nors EIB Lietuvoje veikia jau daug metų – nuo pat įstojimo į ES 2004-aisiais – kai kurioms įmonėms ši finansavimo galimybė gali būti dar naujiena, teigia „Luminor“ banko verslo klientų skyriaus vadovas Darius Tamašauskas.

„EIB ypatingą dėmesį skiria regionams, kurių pajamos kol kas nesiekia ES vidurkio, todėl Lietuva yra viena iš šalių, kurios verslas gali pasinaudoti palankesnėmis sąlygomis. Bendradarbiaudamas su tokių regionų bankais kaip „Luminor“, EIB suteikia finansavimą vietos įmonėms, padėdamas joms greičiau pereiti prie žalesnių ir inovatyvių sprendimų bei didinti savo konkurencingumą“, – pasakoja D. Tamašauskas.

Darius Tamašauskas

Pasinaudojant EIB teikiamomis galimybėmis, Lietuvoje finansuoti tokie projektai kaip Vilniaus oro uosto rekonstrukcija, magistralės „Via Baltica“, suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos ir kiti. Vien 2023-iaisiais Lietuvoje finansavimu pasinaudojo 1 tūkst. mažų arba vidutinių įmonių.

Kas gali pretenduoti į EIB paskolas?

„Luminor“ bankas, bendradarbiaudamas su EIB, siūlo šį finansavimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažoms bei vidutinėms įmonėms. Tam, kad gautų paskolą, įmonė turi atitikti tam tikrus kriterijus.

Visų pirma, įmonės darbuotojų skaičius turi neviršyti 3 000, įskaitant susijusių įmonių darbuotojus. Tai reiškia, kad dėl finansavimo gali kreiptis tiek mažos, tiek vidutinės įmonės, taip pat individualūs verslininkai, jei jie yra registruoti kaip juridiniai asmenys ir turi PVM mokėtojo statusą.

„EIB finansavimas yra prieinamas daugeliui sektorių, išskyrus įmonėms, veikiančioms aplinką teršiančiose pramonės šakose, tabako, azartinių lošimų ar ginklų gamybos srityse. Taip pat EIB nefinansuoja veiklų, kurios turi neigiamą poveikį aplinkai, yra prieštaringos etikos požiūriu ar riboja žmogaus teises. Šios išimtys užtikrina, kad EIB finansuojami projektai atitinka tvarumo ir socialinės atsakomybės principus, skatina teigiamą poveikį visuomenei bei aplinkai“, – priduria D. Tamašauskas.

Kur galima panaudoti finansavimą?

EIB paskolos yra itin lanksčios, pasakoja „Luminor“ banko atstovas, todėl jas galima pritaikyti įvairiems projektams, ypač tiems, kurie skirti inovacijoms ir tvarumui skatinti.

„Įmonės gali naudoti lėšas mažos ar nulinės emisijos transporto priemonėms įsigyti, savo gamybinei ir technologinei įrangai bei mašinoms atnaujinti, energiją taupantiems sprendimams diegti. Taip pat galimas finansavimas atsinaujinančios energijos projektams, pavyzdžiui, vėjo ar saulės jėgainių parkams, skirtiems elektros energijos gamybai įmonės vidiniams poreikiams bei pardavimui į tinklą“, – vardija D. Tamašauskas.

Siūlomas finansavimas taip pat gali būti naudojamas verslo plėtrai. Įmonės gali įsigyti ar atnaujinti materialųjį turtą pastatus ar patalpas, kurios būtų naudojamos įmonės veiklai vykdyti ar padengti jų statybos išlaidas. Finansuojant investicinius projektus, susijusius su pastatų įsigijimu ar naujų statyba, iki 10 proc. paskolos gali būti skirta žemei įsigyti, kuri yra neatsiejama pastato dalis.

Kokios yra paskolos sąlygos?

„Vienas iš pagrindinių EIB paskolų privalumų – jų patrauklios sąlygos, ypač tiems verslams, kurie siekia tvarumo. Projektams, kurie atitinka EIB žaliojo finansavimo kriterijus, yra suteikiama paskola su iki 70 bazinių punktų mažesnėmis palūkanomis. Kitiems projektams taikoma iki 25 bazinių punktų nuolaida, palyginus su standartine „Luminor“ banko palūkanų norma“, – teigia banko atstovas.

Darius Tamašauskas

Paskolų sumos svyruoja nuo 10 000 iki 12,5 mln. eurų, todėl šis finansavimas yra tinkamas tiek mažesniems, tiek didesniems projektams. Tačiau bendra projekto, kuriam teikiamas finansavimas, vertė negali viršyti 25 mln. eurų.

Kokie papildomi reikalavimai taikomi įmonėms?

Kartu su patraukliomis sąlygomis, EIB finansavimas taip pat turi tam tikrų papildomų įsipareigojimų. Pavyzdžiui, įmonės, gavusios finansavimą materialiajam turtui įsigyti, privalo užtikrinti, kad šis turtas būtų tinkamai prižiūrimas, apdraustas ir nuolat funkcionuotų viso projekto laikotarpiu. Tai garantuoja, kad paskolos lėšos panaudojamos ilgalaikiam verslo augimui skatinti.

Kai kuriais atvejais įmonės taip pat turi leisti EIB atstovams tikrinti projekto įgyvendinimo vietas, kad būtų užtikrinta, jog paskola naudojama pagal sutartas sąlygas. Tokios patikros užtikrina skaidrumą ir atsakomybę, siekiant, kad finansuojami projektai prisidėtų prie tvarumo ir ekonominio vystymosi tikslų.

„Įmonėms, norinčioms augti, kurti inovacijas ar pereiti prie tvaresnių sprendimų, dabar yra tinkamiausias metas pasinaudoti EIB finansavimo galimybėmis. Šios paskolos padės ne tik pasiekti verslo tikslus, bet ir prisidėti prie platesnių Baltijos regiono ekonomikos augimo bei tvarumo siekių“, – priduria D. Tamašauskas.