Skatinant neatlygintiną kraujo donorystę, per beveik tris mėnesius NKC donorams buvo išdalinta net 1300 maisto papildų su geležimi pakuočių. NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, donorai aktyviai naudojasi siūloma galimybe.

„Papildus dalinome 3 mėnesių kursui, tačiau daugelis teigiamus hemoglobino tyrimų rezultatus pastebėjo jau po dviejų mėnesių,“ – pasakoja NKC direktorius. Anot jo, apie 20 proc. donorų ar norinčių jais tapti negali dovanoti kraujo dėl sumažėjusio hemoglobino arba feritino kiekio.

99 proc. neatlygintinų kraujo donorų donorų noriai priėmė ir naudojo siūlomus papildus, pastebi D. Gutauskas – rezultatai rodo, kad žmonės vertina šią iniciatyvą ir jaučia jos naudą, todėl papildai po trumpos pertraukos bus dalinami ir toliau.

„Siekiame ne tik aprūpinti gydymo įstaigas pakankamu kiekiu kraujo, bet ir atsidėkoti, pasirūpinti sveikatos būkle gyventojų, kurie padeda gelbėti kitų žmonių gyvybes, – sako D. Gutauskas. – Dėl to kiekvienas, norintis dovanoti kraujo, bet negalintis to padaryti dėl per žemo hemoglobino ar feritino kiekio, iš mūsų nemokamai gaus geležies papildų, atstatančių šios svarbios medžiagos kiekį kraujyje.“

NKC kraujo donorystė

NKC direktorius pažymi, kad suvartojus dalį papildų su geležimi kurso, pakartotiniam tyrimui ar donacijai NKC padaliniuose gyventojai bus laukiami jau po mėnesio.

Jis taip pat primena, kad kiekvieną vasarą kraujo centrų veikla susiduria su sumažėjusiu donorų srautu. Vis dėlto, operacijų ir nelaimingų atsitikimų, kuriems reikalingas kraujo perpylimas, skaičius vasarą nesumažėja, todėl kviečiama nepamiršti pacientų, gulinčių ligoninėse, ir aktyviai dalyvauti kraujo donorystėje taip pat ir vasaros metu, ragina D. Gutauskas.

NKC siekia ne tik užtikrinti stabilų kraujo atsargų tiekimą, bet ir skatinti sveiką donorų gyvenseną. Tokios iniciatyvos kaip geležies papildų dalijimas yra vienas iš būdų, kaip centras prisideda prie visuomenės sveikatos gerinimo. Donorai, naudodamiesi šia galimybe, gali ne tik padėti kitiems, bet ir pasirūpinti savo sveikata.

NKC duomenimis, 2023 m. kraujo dovanojusių donorų iš viso buvo kiek daugiau nei 40 000, atliktų donacijų – 72 300, o surinkta daugiau nei 32 500 litrų kraujo. 2022 m. kraują dovanojusių donorų buvo kiek daugiau nei 38 400, atliktų donacijų – beveik 68 000, o surinkta kraujo – kiek daugiau nei 30 500 litrų.