Būtina kasdienė priežiūros rutina

Pasak veterinarijos gydytojos, šunų akys, ausys ir nasrai yra tie atvejai, dėl kurių gydymo keturkojų šeimininkai kreipiasi dažniausiai. Ji priduria, kad šių problemų neretai pavyktų išvengti, jei tik kasdien būtų skiriamos kelios minutės šių vietų profilaktinei priežiūrai.

„Žinodami paprastas kasdienes priežiūros taisykles, šeimininkai galėtų apsaugoti augintinį nuo nemalonių ir kartais skausmingų procedūrų, o savo piniginę - nuo bereikalingų gydymo išlaidų. Šiais laikais tikrai gausu priemonių, skirtų tinkamai gyvūno higienai užtikrinti, tad šeimininkams tikrai nereikia skirti ypatingai daug laiko, pakanka nuosekliai, kasdien pasirūpinti gyvūno švara ir higiena - sako V. Matusevičienė. - Veterinarijos gydytojų tarpe įprasta vadovautis taisykle, kad jei ausyse problemų nėra, nereikia į jas lįsti. Visgi, pakalbėti apie teisingą ausų priežiūrą reikia, nes kai kurie keturkojai turi padidintą polinkį į ausų jautrumą, ausų uždegimus ar perteklinės sieros kaupimąsi ausų landose. Nemalonus kvapas ausyse – vienas dažniausių šeimininkų nusiskundimų. Nulėpusių šunų ausys mažiau ventiliuojasi, todėl jose esanti siera, kartu su nešvarumais, šunta. Taip pat į ausį gali pakliūti svetimkūnis (pavyzdžiui, žolės šapelis), todėl šuo ausyje jaučia diskomfortą, gausiai kasosi ir didina sušutimą. Stačių ausų savininkai susiduria su perteklinės sieros kaupimosi problema. Tokiu atveju, džiūstanti ir kietesnė siera dirgina ausies landą, vėlgi, gyvūnas jaučia diskomfortą ir kasosi. Užkirsti kelią šioms ir kitoms ausų problemoms gali reguliarus fiziologinio skysčio naudojimas. Veterinarijos klinikose galima rasti visame pasaulyje gerai žinomo „Virbac“ gamintojo priemonę - malonaus kvapo, kasdienei ausų priežiūrai skirtą fiziologinį ausų valiklį.

Esant rimtesnėms ausų problemoms, veterinarijos gydytoja siūlo rinktis patentuotą ausų priežiūros priemonę „EpiOtic“. „Svetimkūnis, bakterijos, ausų jautrumas ar polinkis į alergijas – šiais atvejais reikalingi produktai su rimtesne sudėtimi. „EpiOtic“ naikina bakterijas, odą veikia sausinančiai, raminančiai. Įpylus šio ausų valiklio į ausies landą ir apie minutę pamasažavus ausies kaušelį, reikia leisti gyvūnui ausį išsipurtyti ir visi nešvarumai patenka ant ausies kaušelio ir landos paviršiaus, tada tereikia visą turinį nuvalyti vatos tamponėliu. Šis preparatas suformuoja apsauginę plėvelę, neleidžia toliau daugintis bakterijoms,“- dėsto pašnekovė.

Šunų priežiūra

Kasdienei akių priežiūrai specialistė siūlo naudoti fiziologinį akių valiklį, kuris puikiai valo, ramina ir mažina akių uždegimą. „Būtina paminėti, kad jis nebalina kailio, nes jo sudėtyje nėra kailį balinančių medžiagų, o ši problema yra gana didelė baltą kailį turintiems šunims. Priežasčių, dėl kurių ruduoja kailis akių kampučiuose, yra ne viena, ją gali nustatyti tik veterinarijos gydytojas. Kartais tai lemia perteklinis ašarų varvėjimas, kurį gali sukelti svetimkūniai, plaukai lendantys į akis, blakstienų neteisinga padėtis ir t.t. Skirtingai nei kitų gamintojų priemonės, „Virbac“ fiziologinį akių valiklį galima naudoti lašinant tiesiai į akį. Taigi, šis produktas yra net tik saugus ir efektyvus, bet ir itin patogus profilaktiniam naudojimui“, - pataria veterinarijos gydytoja Vytautė Matusevičienė.

„Virbac Lietuva“ vadovė tinkamai dantų priežiūrai išskiria tris produktus, kuriuos gyvūno savininkas gali pasirinkti pagal savo gyvenimo būdą ir finansines galimybes – dantų pastą, specialius kramtukus ar geriamą skystį. „Remiantis užsienyje atliktų tyrimų duomenimis, 80 proc. šunų virš trejų metų amžiaus turi dantų ir periodonto susirgimų, kurių paprastai dar nepastebi neįgudę šunų šeimininkai. Tai labai didelis skaičius, kurį veterinarijos gydytojui, glaudžiai bendradarbiaujant su šunų šeimininkais, būtų galima sumažinti iki minimumo. Tam puikiai tinka mano išvardintos ir praktiškai patikrintos „Virbac“ gamintojo priemonės“, - teigia veterinarijos gydytoja.

Šunų priežiūra

Reguliarios higienos procedūros stiprina ryšį tarp šuns ir šeimininko

V. Matusevičienė pabrėžia, kad nors šiais laikais nemaža dalis šeimininkų gali sau leisti pasinaudoti gyvūnų kirpyklos paslaugomis, tai sėkmingai galima atlikti ir namuose, o nepakankama kailio priežiūra gali sukelti net odos uždegimą ar plaukų slinkimą.

„Gyvūno maudymas – tiesiog būtina viso kūno higienos dalis. Efektyviam gyvūno maudymui yra svarbu naudoti kokybiškus, saugius šampūnus. „Virbac“ gamintojas, dėl savo taikomų technologijų, yra laikomas vienu iš lyderių gyvūnų dermatologijos srityje. Šampūnų galima rasti kiekvieno poreikiui – nuo kasdienio naudojimo iki specializuotų, odos gydymui skirtų priemonių, kurias geriausiai jūsų augintiniui parinks veterinarijos gydytojas. Ne mažiau svarbus ir reguliarus kailio šukavimas, ypač ilgaplaukių veislių šunims. Kai kurie keturkojai šukavimą itin mėgsta, todėl malonios procedūros metu, tik dar labiau sustiprinsite tarpusavio ryšį“, - pataria veterinarijos gydytoja.

Pabaigai specialistė primena reguliariai lankytis pas veterinarijos gydytoją, ypač pastebėjus odos paraudimą, neįprastą niežulį, bėrimą, nemalonų nasrų ar ausų kvapą, akių paraudimą.

„Tinkama šuns higiena yra svarbi jo sveikatai ir gerovei. Kailio priežiūra, dantų valymas, ausų tikrinimas ir kitos higienos procedūros padės išvengti daugelio problemų ir užtikrins, kad jūsų keturkojis draugas džiaugtųsi sveiku ir laimingu gyvenimu“, - reziumuoja pašnekovė.