Pasak specialistės, sveikiausia duona – pilno grūdo. I. Trusovės teigimu, pirmoji duonos sudėties dalis turėtų būti pilno grūdo miltai. „Neretas atvejis, kai ant pakuotės nurodyta, jog tai viso grūdo duona, tačiau sudėtyje net nėra viso grūdo miltų“, - pastebi mitybos specialistė.

Duonoje neturėtų būti pridėtinių mielių, kurios, pasak I. Trusovės, trukdo virškinimui. Reikėtų vengti ir cukraus. „Rinkitės tą duoną, ant kurios pakuotės nurodyta, kad nėra pridėtinio cukraus. Taip pat turi aiškiai matytis grūdai ir sėklos. Kuo jų daugiau – tuo geriau“, - pataria I. Trusovė.

Nederėtų duonos rinktis ir pagal spalvą: „Nors pilno grūdo duona būna tamsi, tačiau tai nereiškia, kad spalva turėtų būti rodiklis. Dažniausiai spalva išgaunama deginto salyklo, karamelės dažiklio ar maistinių pelenų pagalba.“

Kieta duona – nebūtinai nešviežia „Pilno grūdo duona niekada nebus minkšta, ji turi tvirtą formą, ir jos nesuspausite“, - teigia mitybos specialistė.

Nors dietologai neretai duonos ar jos gaminių ragina atsisakyti, tačiau I. Trusovė išskiria duonos naudą: „Gera, pilno grūdo duona – tai sudėtinis angliavandenis, kuris yra svarbiausias organizmo energijos šaltinis.

Sudėtiniai angliavandeniai žarnyne skyla ganėtinai ilgai. Galiausiai iš jų gaunama gliukozė. Ji lėtai, per 1-4 valandas patenka į kraują, palaipsniui aprūpindama organizmą energija. Tokiu būdu sunkieji angliavandeniai „sudeginami“ praktiškai nespėję tapti riebalais, jie padeda metant svorį.“

Nors svarbu išsirinkti sveiką duoną, tačiau daugelio pirkėjų prioritetu dažnai tampa šviežumas. Pasak mitybos specialistės, siekiant duoną išlaikyti šviežią namuose, svarbiausia ją laikyti ten, kur nėra drėgna.

„Jei duona gauna drėgmės – tai tampa puikiausia terpė pelėsiui vystytis. Patalpoje, kur laikoma duona, turėtų būti vėsu, apie 17-19 laipsnių, turėtų nepatekti ir tiesioginiai saulės spinduliai. Duoną reikėtų suvartoti per 4 dienas.“

I. Trusovės teigimu, labai šiltomis dienomis duoną galima laikyti šaldytuve, tačiau tuomet keisis jos skonis, ji greičiau išdžius.

Dar šviežesni duonos gaminiai lietuviams


Dar šviežesnę duoną bei jos gaminius netrukus galės rasti ir „Norfos“ pirkėjai. „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis atskleidė, kad statoma nauja kepykla, kurios dėka pirkėjai galės mėgautis dar šviežesniais duonos gaminiais.

„Nauja įranga leis mums iškepti identišką produktą, kepimo procesas taps racionalesnis. Šiandien mes viską gaminame rankiniu būdu. „Ferrari“ taip pat renkama rankiniu būdu ir dėl to yra brangi, tačiau yra ir minusų – nėra įmanoma 100 procentų pakartoti tokio pat gaminio. Tikimės, kad naujos įrangos dėka galėsime išlaikyti pastovų kokybės lygį, kurį nustatysime. Tuo tarpu dabar labai daug priklauso nuo žmogiškojo faktoriaus“, - sakė D. Dundulis.

Būsima duonos kepykla statoma greta „Norfos“ sandėlių, tad laikas nuo duonos iškepimo iki patekimo į parduotuvių lentynas – gerokai sutrumpės. D. Dundulis teigė, kad pirmiausia bus kepami įprasti duonos gaminiai, o kiek vėliau bus ieškoma ir kuo nustebinti pirkėjus: „Pradėsime nuo „einamiausių“ produktų, o tuomet bandysime ieškoti kažko išskirtinio.“

Užsakymo nr.: PT_75895373