Su nekilnojamojo turto disponavimu susijusius klausimus – nuomos, subnuomos, panaudos, preliminariųjų pirkimo-pardavimo sutarčių, juridinių faktų apie šeimos turtą ar bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę įregistravimą ir išregistravimą – galima greitai ir patogiai susitvarkyti internetu, prisijungus prie Registrų centro savitarnos sistemos. Sutarčių sudarymo ir faktų įregistravimo saugumas bei patikimumas užtikrinamas visus dokumentus pasirašant kvalifikuotu elektroniniu parašu.

„Gyventojams jau nebereikia pasirašinėti šūsnies popierinių dokumentų, ieškoti internete sutarčių šablonų ar kreiptis pagalbos į specialistus. Registrų centro savitarnos sistemoje esantys nuomos, subnuomos ir preliminariųjų NT pirkimo-pardavimo sutarčių šablonai klientams palengvina šių klausimų tvarkymą. Be to, sutartį visos šalys gali pasirašyti iš bet kurios pasaulio vietos, kurioje yra interneto ryšys, tad sutarčiai sudaryti nebereikia susitikti fiziškai. Siekiame nacionalinės skaitmeninės pažangos ir matome prasmę gyventojams ir verslui nuolat kurti naujas galimybes žengti kartu šiuo pažangos keliu“, – sako Registrų centro Turto informacinių sistemų valdymo skyriaus produkto vadovė Karolina Čechovič.

Nuomos ir subnuomos sutarties sudarymas yra įprasta nekilnojamojo turto savininko ir jį nuomojančio asmens praktika. Vis dėlto šiandien dar ne visi žino, kad tik fakto apie sudarytą vienos ar kitos rūšies sutartį įregistravimas viešame Nekilnojamojo turto registre užtikrina visapusišką visų šalių interesų apsaugą. Be to, tik nuomos ar subnuomos sutarties įregistravimas registre daugeliu atveju leidžia pretenduoti į valstybės ar savivaldybių teikiamą paramą, pavyzdžiui, šildymo kompensacijas.

„Viešai prieinama informacija apie sudarytą nuomos ar subnuomos sutartį apsaugo tiek nuomininką, tiek NT savininką nuo galimo kitos sutarties šalies nesąžiningumo, leidžia aiškiai apibrėžti sutarties šalių teises ir pareigas. Be to, didesnis viešame registre įregistruotų juridinių faktų apie nuomos sutarčių sudarymą skaičius prisideda ir prie visos nekilnojamojo turto rinkos skaidrumo“, – kalba K. Čechovič.

Savitarnoje sudaryta galimybė sudaryti ir vos kelių mygtukų paspaudimu įregistruoti preliminariąją nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį, būsimi NT pirkėjai ir pardavėjai gali jaustis saugiai, žinodami, kad jų teisėti interesai bus dar geriau apsaugoti.

Registrų centre sukaupta visa pagrindinė informacija tiek apie gyventojus, tiek ir apie nekilnojamojo turto objektus, todėl sudarant įvairias su NT susijusias sutartis ar faktus, nereikia pildyti ilgų formų, įvedinėti daug įvairių duomenų, kadangi didžioji dalis informacijos apie asmenį ar NT objektą į formą perkeliama automatiškai.

Dar viena gyventojams aktuali paslauga, prieinama Registrų centro savitarnoje, yra juridinių faktų apie šeimos turtą ar nekilnojamojo turto priklausymą bendrajai jungtinei sutuoktinių nuosavybei registravimas.

„Šių duomenų ir informacijos įregistravimas apsaugo nekilnojamojo turto objektus nuo galimų kreditorių išieškojimų, taip pat leidžia visoms suinteresuotoms institucijoms turėti tikslią ir aktualią informaciją apie NT nuosavybę ir jai taikomus apribojimus“, – teigia Registrų centro atstovė K. Čechovič.

Be minėtų paslaugų Registrų centro savitarnoje taip pat galima užsisakyti ir gauti šias su Nekilnojamojo turto kadastru ir registru susijusias paslaugas: neatlygintinai peržiūrėti asmeniui nuosavybės teise priklausančio turto registro įrašų sąrašą, įsigyti šio nekilnojamojo turto registro išrašo elektroninę kopiją, nekilnojamojo daikto kadastro žemėlapio ištrauką, užsakyti kadastro duomenų nustatymo ar tikslinimo darbus, pastatų energinio naudingumo sertifikavimo darbus ir kitas paslaugas.