Kaip laidoje „Delfi diena“ pasakojo Užimtumo tarnybos Priemonių organizavimo departamento direktorė V. Kamandulienė, projektu „Kryptis – ateitis“ siekiama didinti užimtumo rėmimo priemonių ir apimties įvairovę, skatinant skaitmenizaciją, žaliąją transformaciją bei žiedinę ekonomiką.

Anot jos, projekte išskiriamos dvi priemonės – darbo vietų kūrimas ir aukštos pridėtinės vertės kompetencijų kėlimas.

V. Kamandulienė, kalbėdama apie darbo vietoms skirtą priemonę, akcentavo, kad ši yra taikomas įmones siekiantiems kurti žmonėms. Tokios bendrovės turėtų būti orientuotos į skaitmenizaciją, žaliąją arba žiedinę ekonomiką.

„Mums aktualu paramą teikti ne tik tiems klientams, kurių paraiškos atitinka visus nustatytus reikalavimus, bet taip pat manome, kad ne kiek mažiau svarbu yra asmenų pasirengimas iššūkiui kurti verslą ar prisiimti su verslu susijusią riziką, ar taip pat nusimatyti tam tikras ateities verslo plėtros perspektyvas.

Įgyvendinant priemonę, žmogus realiai steigia naują įmonę, kuria darbo vietą, o Užimtumo tarnyba savo ruožtu skiria subsidiją darbo priemonėms, kurios bus naudojamos būtent įsteigtoje darbo vietoje, o subsidijos dydis vienai darbo vietai gali būti skiriamas šiek tiek didesnis negu 28 tūkstančiai eurų“, – laidoje „Delfi diena“ pasakojo Užimtumo tarnybos atstovė.

Anot V. Kamandulienės, pirmaisiais etapais šiai priemonei gauta per 1 tūkst. paraiškų, o liepą paskelbus dar vienos paraiškų priėmimo etapą, jų jau gauta daugiau negu 1,2 tūkst.

Užimtumo tarnybos atstovės teigimu, įgyvendinant kitą projekto „Kryptis – ateitis“ priemonę – aukštą pridėtinę vertę kuriančių kompetencijų ugdymą, į specialius mokymus kviečiami ir dirbantys, ir bedarbiai.

„Užimtumo tarnyba, įgyvendinama šią priemonę, finansuoja mokymosi paslaugas, taip pat mokyme dalyvaujančiam bedarbiui moka stipendiją arba taip pat, pagal situaciją, moka kelionės, apgyvendinimo ar sveikatos patikrinimo išlaidų išmoką“, – dėstė V. Kamandulienė.

Anot jos, šiuo metu siūloma apie daugiau negu 200 mokymų programų. Šie mokymai, pasak Užimtumo tarnybos atstovės, nukreipti į darbo vietas, susijusias su moksliniais tyrimais, eksperimentine plėtra.

„Tai apima ir informacinių technologijų sritį, kaip pavyzdys, programavimas, duomenų analizė, tai apima inžineriją, kaip pavyzdys, CNC programavimas, mechatronika, technika, taip pat aktuali atsinaujinanti energetika, pavyzdžiui, saulės elektrinių įrengimas, skaitmeninė rinkodara, skaitmeniniai pardavimai“, – apie mokymų kryptis kalbėjo V. Kamandulienė.

Projektas „Kryptis – ateitis“ yra vienas iš plano „Naujos karto Lietuva“ taikomų priemonių.

Vyriausybė pritarusi Finansų ministerijos pasiūlytam „Naujos kartos Lietuva“ planui bei jo patikslinimams. Šis planas leidžia šaliai pasinaudoti Europos Komisijos pasiūlyta Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemone, kuri, reaguojant į COVID-19 sukeltas ekonomines ir socialines pasekmes, skirta finansuoti valstybių narių struktūrines reformas ir skatinti ūkio atsigavimą.