Tradicinė, mylima ir kasdien gulanti kone ant kiekvieno lietuvio stalo. Tokia yra duona, kurią į „Ogmios miesto“ ūkininkų turgų nuo šiol atveža vilnietis Algirdas Ivanauskas. Neseniai čia prisistatęs pirkėjams, savo prekystalį kepėjas puošia natūraliais, tarsi pas močiutę kaime keptais kepiniais. O už „Ogmios miesto“ ūkininkų turgaus ribų juos daugelis jau pažįsta kaip „Algio Tikra duona“ gaminius.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

„Visi mano kepiniai – ekologiški. Dalis jų kepama visiškai be cukraus, kitiems naudoju vos šiek tiek. Tikrai duonai turiu tautinio paveldo sertifikatą. Mano firminė – gryna ruginė. Iš visiškai ruginių miltų ir pilno grūdo“, – pasakoja A. Ivanauskas.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

Įdomu tai, kad kepėjo profesija – inžinierius. Tačiau ją A. Ivanauskas 2013-aisiais iškeitė į duonos kepimą, Vilniuje atidarė kepyklą ir šiandien galėtų valandų valandas pasakoti apie savo darbą.

„Mano kepama duona – natūrali ir gaminama tradiciniu receptu. Viską darau savo rankomis, išskyrus – tešlos minkymą, nes tai yra išties sunkus darbas. Ir jį atlikti gali tik šeimininkė, kepdama vieną ar du kepaliukus namuose. Minkyti tešlą didesniam kiekiui – iššūkis, todėl tai daroma panaudojant minkymo maišyklę. Tačiau visa kita – kaip pas močiutę kaime“, – sako kepėjas.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

„Duoną, – tęsia jis, – kepu tradiciškai. Moliniame pečiuje, kūrenant tik beržinėmis, sausomis malkomis. Duona rauginama ąžuoliniame kubile, tada formuojami kepaliukai, ją išlaikyti tinkamą vartojimui galima ir mėnesį. Viskas – natūralu, daroma su didele meile, įdedant daug širdies bei gerų emocijų“.

A. Ivanausko teigimu, kiekvienas „Algio Tikra duona“ gaminys kepamas tik su raugu. O jis ne tik leidžia pagaminti labai gardžius bei tradicinius kepinius, bet ir gali atitolinti senėjimą bei sumažinti ligų pavojus.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

„Neseniai skaičiau, kad ilgiausiai žmonės gyvena Italijoje, Sardinijoje. Mokslininkai nustatė, kad to priežastis – maistas su raugu. Viskas ten gaminama su juo – balta duona, makaronai. Nustatyta, kad antioksidantai, esantys raugo duonoje, gali prisidėti prie lėtinio uždegimo organizme mažinimo, taip atitolindami senėjimą ar kitas lėtines ligas, pavyzdžiui, cukrinį diabetą. Todėl su raugo bakterijomis paruoštos duonos maistines medžiagas žmogaus organizmas įsisavina lengviau“, – tikina A. Ivanauskas.

Tačiau ne tik duona, bet ir sūris gali turėti labai teigiamos įtakos sveikatai. Šis produktas gausus baltymų, mineralų, vitamino A, reikalingo odai, plaukams, regėjimui. Jame taip pat apstu kalcio, B grupės vitaminų, ypatingai svarbių imuninės ir nervinės sistemos sveikatai.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

O sūriu jau nuo praėjusio penktadienio „Ogmios miesto“ ūkininkų turguje prekiauja Arūnas Donėla. Jis į sostinę atvyksta iš pajūrio, atveža daug gurmaniškų delikatesų ir pirkėjus džiugina savo šeimos sūrinėje pagamintais produktais. Tai – rankų darbo „Sūrių fermos“ gaminiai.

„Jų nerasite pas didžiuosius prekybininkus. Lietuviški puskiečiai sūriai yra mūsų šeimos tradicija ir pasididžiavimas. Jie brandinami šeimyniniame ūkyje Vilkaviškio rajone jau nuo 2012-ųjų. Sūrių skoniai labai skirtingi, vieni – su graikiškais riešutais, kiti – su ožragės sėklomis. Turime ir aštrių su jelapenais, džiovintais pomidorais. Sūrį gaminame gryną, česnakinį, trijų pipirų, su levandomis, kmynais, ciberžole – visi unikalūs“, – teigia A. Donėla.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

Be šių produktų, sūrininkas į „Ogmios miesto“ ūkininkų turgų atveža ir daugiau delikatesų. Jis taip pat prekiauja vytintu saliamiu iš rinktinių Italijos ūkių, ant prekystalio – ir ančiuviai, ir raugintos alyvuogės, vytintas Parmos kumpis, pagamintas Italijos vienuolyne.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus siūlo ir daugiau šviežių bei natūralių kaimiškų gėrybių. Čia atvyksiantis virš 30 ūkininkų būrys iš visos Lietuvos kaskart taip pat atveža įvairių pieno produktų, rūkytos mėsos ir žuvies, konditerijos gaminių, namuose keptos duonos, medaus, skirtingų vaisių. Turguje galima įsigyti ir natūralių sulčių, šviežių, raugintų bei marinuotų daržovių ir dar daug, daug visko.

„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus
FOTO: Bendrovės archyvas

Artimiausias „Ogmios miesto“ ūkininkų turgus vyks vasario 21-ąją. Kiekvieną penktadienį jis pirkėjų laukia Verkių g. 29, „Ogmios mieste“, centrinėje šio prekybos ir laisvalaikio centro automobilių stovėjimo aikštėje, šalia restorano „Jurgis ir Drakonas“. Turgaus darbo laikas – nuo 10 iki 16 val.

Rekomenduojame
Pažymėti
Dalintis
Nuomonės